Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Kryptovalutors nytta eller inte är väldigt omdiskuterad så man ska nog vara försiktig med att säga att det är "till nytta" för miljontals människor. Kan det vara till nytta för individer som håvar in pengar på det likt andra spekulationsgrejer som typ aktier? absolut. Men att det skulle vara samhällsnyttigt köper jag inte. Utan som alltid så handlar det om egen vinning på andras bekostnad, som aktier.

Men som sagt. Vill de hålla på med sina i mitt tycke leksaker så är det väl bra om de inte förstör planeten och drar upp vårt redan helveteshöga elpris i processen.Men jag tycker det hade varit bättre om de kört PoS från början, om de nu tvunget ska hålla på.

När jag säger nytta så menar jag såklart inte vinning på andras bekostnad, utan jag menar saker som att man numera kan skicka pengar snabbt och billigt över hela världen. Försöker man göra en banköverföring till en annan del av världen vet man hur brutalt dyrt och långsamt det är, om ens banken tillåter en att göra det. Lightning network möjliggör digitala mikrobetalningar som helt enkelt inte är möjliga att göra med VISA/Mastercard då de tar offantliga procentuella avgifter vid mikrobetalningar osv osv.

Finns hur mycket nytta som helst som inte är spekulation eller vinning på andras bekostnad.

Om man fortfarande tror att det bara handlar om vinning på andras bekostnad eller spekulation kanske man borde ta sig en funderare över varför stablecoins är ett av de viktigaste sakerna inom kryptovärlden. Hur spekulerar man på något som är designat (ibland bra designat, ibland dåligt designat...) på att vara just stabilt, som att följa den amerikanska dollarn?
(Ja, självklart finns valutaspekulation, men det kan man ju lika gärna göra med vanliga fiatvalutor)

EDIT: ska man vara helt korrekt så ser ju jag också att mitt exempel ovan angående VISA/Mastercard såklart är på VISA/Mastercards bekostnad, medan det blir en vinst för individen (både individuell köpare och säljare som kan göra en transaktion billigare utan att VISA/Mastercard tar massa pengar).

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Man kan tycka vad man vill om brytning av krypto generellt. Men att klappa sig själva på axeln och ha ett stort circle jerk för att man nu rättar till det man själv förstört är ynkligt.

Ja, det är bra att det händer. Men liksom... De borde inte ställt till med oredan från början.

Hoppas nu bara att lagstiftare världen runt tar krafttag mot proof of work så att ingen annan lagligen kan upprepa den här globala katastrofen.

Läser man på lite så inser man att decentralisering av kryptovalutor är extremt viktigt. Av den anledningen valde man proof of work, just för att vem som helst med en dator skulle kunna hjälpa till att säkerställa nätverket. Planen för Ethereum har alltid varit att gå över till proof of stake, men det har tagit väldigt mycket längre tid än utvecklarna ursprungligen trodde.

Med tanke på den brutala mängden nytta som kryptovalutor (speciellt Bitcoin och Ethereum) tillför för miljontals människor är det ju helt fantastiskt att man nu med Ethereum kan minska energiförbrukningen med i runda slängar 99.95% eller vad nu den senaste siffran sa

Personligen tyckte jag nyttan övervägde klimatpåverkan med råge även innan övergången, men det är ju såklart jäkligt mycket bättre nu, med tanke på att klimatproblemet är ett av de största problemen i världen

Av PatrickP
Skrivet av perost:

Det verkar vara på gång i form av EthereumPoW, som redan ska ha fått stöd av flera stora mining-pooler. Det ska bli intressant att se vad som händer med Ethereum, kan det överleva som PoS eller kommer PoW-forken ta över?

Det kommer bli väldigt svårt för PoW forken att ta över då alla stablecoins (som ju är en av de viktigaste delarna av Ethereum) kommer vara värda noll på proof of work forken. Eller rättare sagt, alla ERC20 tokens kommer ju vara värda noll eller åtminstone nära noll då i princip alla är överens om att PoS kedjan är den "riktiga" kedjan

EDIT: för att göra det tydligare, säg att man håller 1 st wrapped BTC (som man kan redeema för en riktig BTC på BTCs blockkedja). Nu efter forken kommer man alltså hålla en wrapped BTC på proof of stake forken och en wrapped BTC på proof of work forken. Hur många tror att man lyckas få ut 2 st BTC från detta?

Nej precis, en wrapped BTC på proof of work forken ska man vara väldigt glad över om man ens får något för

Av PatrickP

Även om jag fullt stöttar övergången till PoS så är det bra att känna till att skalningsförbättringarna inte har kommit än. Nuvarande proof of stake har bara något högre prestanda än tidigare proof of work. Kan också vara bra att känns till att det är tveksamt till om säkerheten i nätverket faktiskt är bättre nu.

Men asbra att vi har gått över till proof of stake, så kan jag utan dåligt klimatsamvete använda decentraliserade börser samt köpa de NFTs jag gillar etc etc

Av PatrickP
Skrivet av Kladdpapper:

Har du koll på om man behöver göra något som casual user? Om jag har ethereum på metamask, kommer jag då behöva flytta dessa för att det ska hamna på nya ethereum eller hur är det?

Du behöver inte göra något
Det är bara konsensusmekanismen som ändras från Proof of Work till Proof of stake, en vanlig användare kommer inte märka något förutom att blocktiden blir mycket jämnare.

Av PatrickP
Skrivet av Kladdpapper:

Verkar som om PoS kryper allt närmre.

https://ethermine.org/announcement

Ja, mindre än en månad kvar om inget katastrofalt händer
Ska bli väldigt kul att se. Sedan får vi se hur lång tid det tar innan vettiga skalningslösningar blir implementerade. Jag har förstått det som att Ethereums nästkommande uppgraderingar efter "the merge" (dvs "the surge", "the verge", "the purge" och "the splurge") kommer jobbas på parallellt och att vi alltså förhoppningsvis kan se väldigt stora uppgraderingar inom en hyfsat nära framtid efter förflyttningen till PoS

Extremt spännande!

Av PatrickP
Skrivet av Jalle64:

Nu jämför du med det allra bästa på marknaden, alltså IP 13 Pro Max, om du går ner till "sämre" modeller ser Samsungen riktigt bra ut. Dock kan jag hålla med att just SGS22 inte har varit någon större förbättring när det gäller annat än Video och kamera.

Absolut är det en lite oschysst jämförelse av mig då iPhone 13 Pro Max kostar i runda slängar 20-30% mer. Självklart bör man få bättre prestanda och batteritid hos en telefon som är 20-30% dyrare, men jämför man dem bredvid varandra är det otroligt hur brutalt stor skillnad det är i vissa avseenden, långt större än vad man (iaf jag) skulle gissa på om man bara såg prislapparna

Av PatrickP
Skrivet av svampae:

Nu ja, gå tillbaks 2 timmar så ser du att det låg på 40 kr/kWh då

EDIT: Du kan alltså göra det i samma länk, gå tillbaks till 17:00 så ser du att de tre länderna låg på det priset då

Av PatrickP
Skrivet av CymbalCrasher:

Det händer inget för mig när jag trycker CTRL + ALT + 2, utan måste växla till engelsk layout för att kunna göra snabel-a.

Går det att få till samma tangentbordslayout i Linux som på Windows?

Nu är det här inte ett svar på din fråga, men jag har för mig att "ALT GR + 2" brukar fungera i Linux. Då är det bara två knappar att trycka på istället för tre.

För din specifika fråga har jag tyvärr inget svar, sorry

Av PatrickP
Skrivet av MsSmith:

Ja och du har fel. Men poängen var att det ursprungliga citatet jag svarade på var att man inte skulle satsa på solenergi utan hellre kärnkraft och vatten, vilket är ett felaktigt påstående då vattenkraft är solenergi. Sedan om några här behöver ha saker förtydligat för sig, fine, men det betyder inte att vatten kan ersätta sol eftersom det är samma sak. bara olika metoder att ta till vara på energin.

Vattenkraft och vindkraft är solenergi indirekt. Fossila bränslen som olja och gas är också solenergi indirekt.

Eftersom du av någon oförklarlig anledning vill göra det krångligt för folk och hävda att vattenkraft och vindkraft är solenergi så ser inte jag hur du inte samtidigt kan hävda att olja och gas också är solenergi? För att prata samma språk som alla andra bör man dock säga vattenkraft när man menar vattenkraft, vindkraft när man menar vindkraft etc etc

Av PatrickP
Skrivet av Alphamon:

Hur börjar man med investering? Jag vet fan nada. Skäms som fan är ju 24 år

24 år är inte en farlig ålder att börja på. Många börjar långt senare och vissa börjar aldrig investera
Avanza är en väldigt bra och nybörjarvänlig plattform för investering av aktier och fonder. Även certifikat som ger prisexponering mot råvaror och liknande finns. Aktier och fonder är dock inte allt man kan investera i. Bostäder går ju "alltid" upp i pris. Fysiska ädelmetaller kan vara bra att ha om man inte litar på banksystemet eller tror att värdet kommer öka. Sedan är ju min favorit kryptovalutor då de möjliggör många saker som tidigare inte har varit möjligt.

Några av de viktigaste sakerna (enligt mig) är dels att vara långsiktig i sitt sparande, då får man inte ångest eller svårt att sova på natten om det kraschar. Även riskspridning är extremt viktigt och såklart att inte kasta in mer pengar än man har råd att förlora.

Om du vill ha ett mer specifikt tips så är det att ladda ned Avanza och börja titta på olika fonder, gärna med låg avgift. Sedan kan du börja kasta in lite pengar i taget (statistiskt sett är det smartast att kasta in allt direkt, men beroende på hur man tajmar marknaden kan man nog få lite svårt att sova på nätterna, speciellt om man är nybörjare)

Av PatrickP
Skrivet av tcntad:

Well jo tester visar att 13 Po har bättre batteritid men S22U har ju också större skärm och annan hårdvara vilket är bidragande

Nu jämförde jag dock iPhone 13 Pro Max (6,7 tum) vs Galaxy S22+ (6,6 tum), så storleksmässigt är de väldigt lika, men batterimässigt är det som natt och dag. Och då är alltså både prestandan och batteritiden till en klar fördel för Apple

Skrivet av Libra-75:

Har själv inte haft problem med standbytiden alls på dom Samsung telefoner och platta som jag har haft (S3, S5, S9 och A7 platta). Så är S22:an motsvarande som dessa så är det inget problem för mig.

Jag skulle säga att det är motsvarande, dvs katastrof jämfört med konkurrenterna. Men om batteritiden har varit okej för dina användningsområden på de tidigare mobilerna så är ju inte S22:an på något sätt sämre. Bara helt enkelt inte direkt mycket bättre

Av PatrickP
Skrivet av Libra-75:

Hur pass dålig är batteritiden? Är den märkbart sämre än många motsvarande telefoner i samma klass? Beror väl på vad man gör med telefonen kanske.

Har ingen erfarenhet av Xiaomi alls. Jag har lite erfarenhet av Huawei dock, och den är inte den bästa.

Jag sitter på en Galaxy S22+ (hade tidigare en S9+) och batteritiden är tyvärr väldigt mycket sämre än sambons iPhone 13 Pro Max. Det är väldigt synd hur Samsung år för år lyckas släppa mobiler med i princip ingen förbättring alls medan Apple fortfarande gör hyfsat stora förbättringar (i både batteritid och prestanda) år efter år. Har ingen erfarenhet av Xiaomi eller Huawei, men min gamla Sony (z3 compact) hade inte problem med standbytiden på samma sätt som alla Samsungs jag har ägt

Av PatrickP
Skrivet av Alakai:

Vilken timing. Har precis fått tag i en gammal wallet som jag känner till lösenordet på. Problemet är att det är en enda fil om 5 MB utan filändelse, något som dagens klienter inte verkar gilla alls. Walleten är skapad 7 sept 2011 eller smått tidigare. Vad behöver jag?

Är det en wallet.dat fil är det bara att ladda ned Bitcoin Core, synka blockchain (tar någon dag eller några få dagar) och sedan byta ut wallet.dat filerna

EDIT: Ser nu att du skriver att det är "utan filändelse". Tidsmässigt låter det i linje med att det borde vara en wallet.dat, så jag skulle (såklart på en kopia av den ursprungliga filen) döpa den till wallet.dat och sedan göra ovanstående. Ännu bättre om du har någon du litar på som redan har blockkedjan nedladdad som kan kolla fort om det är rätt eller inte

Av PatrickP
Skrivet av Alexander7938:

Nyttoeffekten av kryptovalutor!

Jag skrev ett svar till dig i PM då jag tycker att tråden spårar ut lite om vi börjar diskutera kryptovalutor i en tråd som egentligen handlar om Samsung och deras 3nm kretsar

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Fast i samma video så förklarar han ju att pastan är "Torr" redan från början, alltså stockpasta. Finna även eftermarknadspasta som är sådan. T. ex MX-2 var väldigt knepig att applicera för att den var "torr".

Vad som gör en pasta torr eller lättflytande har med mediet att göra, och man skulle väl kunna använda ett torrt medium och ändå ha mindre partiklar t. ex, då borde man få bättre prestanda.

Det jag däremot inte håller med om är att Kryonaut och andra högprestandapastor håller bara ett år. På min rätt hårt klockade 3900X har jag haft Kryonaut sedan jag köpte den någon månad efter lansering och den presterar lika bra idag. Men det är klart att med lättflytande pastor så blir det pump out som han säger, och så småningom så kommer man behöva byta. Men det har mer med antalet värmecykler att göra än faktisk tid som förflutit.

Han förklarar ju också att man valt ett annat medium för Hydronaut och Aeronaut just för att det inte passar alla att ha en pasta som behöver bytas relativt ofta. Och Aeronaut håller sjukt länge utan att behöva bytas och har ändå 8.5W/MK, alltså mer än dubbelt så bra som det som sitter på från fabrik på de flesta grafikkort. Så det går att lösa.

Men det kan ju vara så att biffiga kylare säljer, och så länge man kan öka marginalerna mer än materialkostnaden så kanske de hellre har stora kylare som ser ut att prestera bättre.

Angående mitt 1080 TI. Yes. Jag köpte det begagnat, men tempen låg ändå på 72C i stock vid stresstest, vilket är helt OK och förväntat i ett chassi om man inte klockar eller pillar med fläktkurva, när jag sedan bytte till Kryonaut Extreme så låg det mellan 51-52c, Detta var i Maj. Nu är det uppe i 56c som max vid stresstest men det är varmare i rummet nu också. Så jag tror inte att det var något fel på pastan, men det är fortfarande ett väldigt stort hopp när man byter till eftermarknadspasta.

Ja, han säger att pastan är torr. Det jag säger är att jag inte riktigt tror honom, eftersom min erfarenhet säger mig att väldigt gammal pasta är så torr och hård att man nästan behöver mejsel, medan hyfsat gammal pasta aldrig (för mig) har varit så torr

Som vi båda är inne på, det görs ju någon form av avvägning mellan högst prestanda i början vs längst livslängd där leverantörerna verkar satsa stenhårt på längst livslängd (samt såklart vill komma undan billigt).

Jag håller med om att stora biffiga kylare kanske säljer bättre för vissa kunder, men väldigt många läser ju recensioner, och personligen tror jag ett grafikkort skulle bli en fullständig storsäljare om tillverkaren (med bättre kylpasta) lyckades göra ett mycket mindre grafikkort som presterade lika bra både ljudnivåmässigt och temperaturmässigt. Är ju trots allt väldigt vanligt med små byggen där volym är extremt viktigt. Så jag är inte helt övertygad om att kylpasta är så stor andel av svaret som du verkar vara

20 grader på något som potentiellt är typ 5-6 år gammalt låter jag inte låter så galet (och definitivt inte något som måste vara dålig kylpasta vs bra kylpasta, utan nästan lika gärna kan vara ny kylpasta vs gammal kylpasta. Jag har själv bytt kylpasta på min laptop från Arctic MX4 (applicerat av mig själv) till Arctic MX4 (också applicerat av mig själv) och fick nog typ 10 graders skillnad, tror det var ca 3 år mellan gångerna

Av PatrickP
Skrivet av Alexander7938:

Kan du ge exempel på nyttoeffekten utanför miljön? Ex Netflix gör mig lugn på kvällen, får mig att landa och gör att jag somnar gott och belåten.

Ditt argument är ute i molnen just nu tycker jag, svårt att förstå vad det faktiskt är bra för med det du säger!

För att förtydliga vad du faktiskt frågar efter, efterfrågar du nyttoeffekten med kryptovalutor eller nyttoeffekten med att Ethereum ska gå över till PoS?

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Beror på. Alla använder ju inte samma kylpasta men det man siktar på är att den skall prestera likadant dag ett som dag tusen. Samt klara temperaturväxlingar under transporten och allt vad det är. Men att sådan pasta "torkar" är en myt. Jag hittar inte videon nu men Der8auer går igenom det där med Gamers Nexus när Steve är på något år av LTX. Stockpastan är "torr" redan från början, så att stockpasta skulle torka och då tappa prestanda över tid är en myt.

Det som skaver är att en skillnad på 20c inte känns rimlig. Mitt 1080 TI har en kylare som tar upp 2,7 slottar, så absolut inget speciellt i dagens landskap, men när jag bytte till Kryonaut extreme så blev det en skillnad på 21C under load. Det är för mycket.

Så antingen är stockpastan jävligt dålig eller så är trycket från fabrik dåligt och ojämt. Svårt att säga vilket. Men jag tycker i vilket fall inte att "likadan prestanda om 10 år" kan få motivera att pastan i övrigt är såpass dålig. Det måste finnas en bättre lösning, även för "hårda" pastor.

Jag förstår fullt ut att man gärna vill ha en pasta som håller mycket länge, då en majoritet av de som anväbder grafikkort säket inte ens vet vad kylpasta är, och då är ju inte en "rinnig" pasta typ Kryonaut en optimal lösning, men bättre än 3-4W/MK borde vara nåbart även för pasta som är tänkt att hålla i 10 år.

Och ja, vore kanom med ett test av olika kylpastor. Det är ju tack och lov fortfarande en rätt levande marknad där det händer grejer och släpps nytt då och då

Jag hittade videon med gamersnexus och derbauer
De säger att det är pumpout effect och att den inte blir torr. Och att det är pumpout effekten som medför att prestandan blir sämre redan efter ett år och att de rekommenderar att om man har lite mer flytande pasta så borde man byta den varje år.

Att pastan utöver den här effekten faktiskt torkar ut tror jag de flesta som har bytt kylpasta på en väldigt gammal dator kan intyga. En gång bytte jag på en laptop som hade fått sämre och sämre prestanda år efter år (kanske ca 5-6 år gammal vid bytet av pasta). Mot slutet kunde den knappt hålla 800 MHz utan att gå upp till 100 grader. Den kylpastan var helt uttorkad och helt fast, ungefär så man fick använda en mejsel för att få bort den. Pasta på laptops efter 3-4 år har jag aldrig sett såhär torr.

Efter att tittat på videon känns det mer som att man får välja mellan bra kylprestanda i ett år eller möjligen två vs okej kylprestanda i 3-5 år. Känns som det kan bli många returnerade kort inom 2-3 år om man börjar använda kylpasta som håller ännu sämre (mer ger bättre prestanda initialt)

Om du bytte på ett 1080 TI hyfsat nyligen (dvs kortet var i storleksordningen några/många år gammalt) så låter det ju som att man enligt derbauer hade sett ännu större prestandaskillnad om det ursprungligen var "bättre" kylpasta, eftersom de verkar åldras ännu fortare, eller?

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Om prestanda per watt ökar också så varför inte? Men om den ligger still så känns det rätt drygt.

Jag hoppas också att tillverkarna nu börjar använda vettig kylpasta istället för skiten som sitter på idag som på sin höjd når 4W/MK. Så att vi slipper extremt stora kylare.

Om de är uppskrämda såhär högt i effektuttag får vi nog inte superfina effektivitetssiffror. Dock kommer nog en undervoltad 4080 eller 4090 ha helt sinnessjukt hög prestanda per watt om jag får gissa

Jag har sett dig prata ganska mycket om GPU-tillverkarna och kylpasta, och jag har svårt att tro att det faktiskt är så som du säger (dvs att man kan trycka på en betydligt billigare och lättare kylare om man bara använder kvalitetspasta), eftersom det känns som att tillverkarna isåfall (åtminstone någon/några av dem) helt enkelt borde ha gjort det sedan länge och därmed tjänat in massa pengar på billigare kylare.

Däremot är det ju allmänt känt att kylpasta blir gammal och tråkig efter bara några år, speciellt om man har många rejäla temperaturfluktuationer. Dvs det är helt förväntat att man kan minska tempen med många grader om man byter kylpasta på en 2-3 år gammal GPU. Men detta beror ju mer på ny kylpasta vs gammal kylpasta än bra kylpasta vs dålig kylpasta, eller?

Oavsett hade jag extremt gärna velat se en genomgång av Sweclockers där de testar olika kylpastor.

Av PatrickP
Skrivet av test0r:

Decentraliserade nätverk är inte nya och det finns flera anledningar till att de inte används i någon större utsträckning. Att de är roliga tekniska konstruktioner är ju en sak men de löser inga faktiska problem vi har i världen utan snarare introducerar nya.

Bitcoin är ju i särklass den värsta av alla krypto"valutor" då Ethereum i alla fall låtsas att de har en plan att gå över till den endast väldigt ineffektiva PoS modellen.

Så nej, tänker inte vara tacksam för att vi fortsätter producera elektronikskräp vars enda ändamål är att konsumera så mycket el som möjligt för så lite pengar som möjligt för att lösa värdelösa matteproblem.

Jag skulle säga att än så länge är Bitcoin den i särklass bästa av alla kryptovalutor då det möjliggör så mycket så tidigare inte var möjligt (dvs löser faktiska problem), och gör det med en enormt hög säkerhet samt upptid. Sedan kan man självklart argumentera för att Ethereum möjliggör ännu mer (vilket är sant), men att säkerheten i nätverket är lägre, och med största sannolikhet kommer bli ännu lägre i och med PoS.

Sedan är det självklart så att klimathotet är ett av de största hoten mot mänskligheten, men då ser jag hellre att vi minskar vår energiförbrukning och vårt klimatavtryck genom andra metoder än att minska på något så viktigt som Bitcoin-mining. Typ minska maximal kvalitet på alla streamingtjänster om det leder till lite mindre klimatpåverkan etc