Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Uppskalningsteknik som fungerar likt DLSS etc. finns redan sedan flera år i nya TV-apparater. Kom rejält i samband med försökn till 8K. Det är en enorm del av marknadsföringen idag. Tillverkarna tweakar hela tiden algoritmerna och pratar om nya, ännu saftigare körningar med maskinträning för varje år. Det är auto-detektering av genre och så vidare så att sport får en algoritm, nyheter en annan, actionfilmer en tredje etc. LG:s snack om Alpha-processorn är just allt detta.

Och hos allihopa det blir akvarell-effekter och det skapas strukturer där det inte ska finnas strukturer och så vidare. Det ser ut som exemplen länkade ovan fast i varierande grad.

"AI"-processad video ser inte ut som någonting annat än just "AI"-processad bild. Det finns helt klart en distinkt "AI-look".

Orsaken till att detta fungerar i spel därför att spelen är en helt annan typ av situation med andra förutsättningar. På ganska många plan. Ursprungsbilden i ett spel med DLSS till 4K-nivå är från början inte en lågupplöst och sönderkomprimerad video fylld med artefakter, utan de flesta börjar sin DLSS på oklanderlig renderingar i 1080p eller 1440p och skalar därifrån.

Spel är från första början artificiell grafik, mer lik animation och där är vi mycket mer förlåtande för märkligheter. Medan video som får "AI-looken" ofta närmar sig uncanny valley. En uppskalad väggtextur i ett spel är något man rycker på axlarna åt (eftersom det är ett spel), men när nyheterna, dokumentären eller filmen börjar se ut som uppskalade texturer snarare än den faktiska väggen så distraherar det.

Sedan kan jag ju så klart se hur DLSS jobbar i spelen och hur detaljerna liksom växer fram. Men finner inte att det påverkar spelandet eftersom jag i alla fall har en annan fokus och aktivt deltagande (jag styr kameran) när jag spelar. Jämfört med att att se på TV/se på film där man får berättandet taget till sig.

Det är också mycket möjligt att vi är för tidigt i den här processen. Spel och spelgrafik är ändå ett rätt begränsat urval av bildmaterial och – gissar jag – enklare att maskinträna på jämfört med den liiiite mer omfattande verkligheten som fångas av kameror.

Av Laxpudding
Skrivet av Öltorp:

Hoppas LG släpper update för Hdmi 2.1a.

Ska tydligen gå om HDMI 2.1 applicerats korrekt.

Men LG brukar ju köra sånna här saker som "nya features" så kan nog inte räkna med det.

Huh, va?

Vad är det du hoppas på? Ifall det är något problem eller en bugg så är det oftast just en bugg eller miss i konstruktionen. Inte att det är HDMI-versioner som appliceras inkorrekt.

Av Laxpudding
Skrivet av Maximo:

Om man tar på sig skygglappar för att dom samtidigt säljer kvacksalvar grejjor för audiofil marknaden så visst
Eller förespråkar du deras skarvsladdar för 500kr metern också?

Tror bestämt jag skrev om HDMI-kablar och den – numera utspelade roll – Supra hade med HDMI-kablar som kostade lite mer och konsekvent fungerade i en tid när det var stora problem med varierande kvalitet.

Skulle säga att den som identifierar sig som audiofil på nivån att de köper nätverkskabel för 16.000 kr snarare ser ned på Supras prylar som simpelt jox jämfört med vad de köper.

Blir alltid lite lustigt när Supra av alla märken anklagas för ormolja. Personerna bakom är främst styvnackade ingenjörer i jeans och rutig skjorta som gillar att prata om sådant som decimalprecision och hur man kan arbeta sig runt kapacistansproblematik.

Av Laxpudding
Skrivet av Aka_The_Barf:

Handlar nog inte så mycket om själva kabeln i sig. Hemligheterna sitter i kontakterna som kan vara riktigt skräp i billiga kablar. Glappa och jävliga, dåligt lödda, undermålig storlek på ledaren i själva kontaktstycket till kabeln. Smält ned billiga kontakter så du kommer åt ledarna så kommer du få en chock på vissa kontakter. Tunna buckliga som extra klent aluminium folie. Så kadta aldrig en kabel som verkar vara av bra kvalite, byt istället ut skräpkontakterna på ändarna.

Ja, jo.

Med "kabel" menar jag hela mojängen från kontakt till ledare i ett. Det är ju vad man som slutanvändare hanterar. Det är nog rätt få personer som har utrustningen, färdigheten, tiden, energin och vill ta kostnaderna på att löda om 19 stift med sådan precision att hela mojängen fortfarande fungerar lika bra som innan. Man köper en ny kabel istället.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/42121?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Detta är en 99-kronors Clas Ohlson-kabel från 2010-ish. Fungerade faktiskt med 1080p/60 men höll kanske tio dragningar in/ut. Så inget fel på själva kabeldelen medan kontaktdonet var riktigt skräp. Lär bli elskrot för alla andra utom väldigt, väldigt få personer som då får en idé om att löda om kabeln...

Av Laxpudding

Utmärkta exempel @sniglom

Det är på de nivåerna den här typen av filter fungerar. Utgår från en dålig förutsättning och presenterar den visuellt annorlunda och i endast i bästa fall marginellt "bättre" ur ett mer godtyckligt perspektiv.

Jag kan anta en viss bias från personerna som skapat de olika algoritmerna vad de stör sig mest på. Några verkar ogilla bildbrus mest av allt och då blir ansikten som dockor. Andra vill ha "mer detalj" och då blir det överskärpt där det skapas texturer och strukturer där det egentligen inte finns så mycket struktur från början.

Av Laxpudding

Lite offtopic detta, men jag hör gamla missuppfattningar repeteras

Svenska Supra är inget High-endmärke med esoteriskt absurda audiofil-produkter utan mer ett "icke-billigt" kvalitetsmärke. Du betalar högt pris för de korta HDMI-kablarna men det fanns en anledning till det för sin tid. Backa till 2010-någongång och man kunde utan vidare köpa hem en två meter svart no-name-kabel som inte klarade av 1080p. Har man gjort det några gånger värderar man att en gång för alla betala 500+ kronor för en isblå Supra som fungerar problemfritt på första försöket.

Idag finns det sällan någon anledning att betala 500+ kronor för två meter HDMI när man har Ultra High Speed-certifieringen som en utmärkt utjämnare. En UHS-kabel är ur HDMI:s teknisk synpunkt lika kapabel oavsett prislappen. Sedan kan man diskutera byggkvaliteten och hållbarheten förstås.

Däremot finns det – eller åtminstone fanns en anledning – att välja de långa HDMI-kablarna från Supra. Man betalade kanske det tredubbla för 10 meter Supra mot random svart no-name-kabel. Men den fungerade för sin längd, den höll över tiden och Supra har även varianter som kan dras enklare genom rör. När jag gjorde ett litet test för flera år sedan var det endast Supras långa kabel som orkade 18 Gbps. Andra kablar rullade av vid 9–13 Gbps. En Supra-kabel var för mig ett måste när jag flitigt testade projektorer på den tiden.

Ur den synpunkten var (och är) Supra en ganska låg kostnad. 1500–2000 kronor för en Supra medan andra och större varumärken – ingen nämnd, ingen glömd – kunde ta 5000+ kronor för 10 meter.

Ingen tillfällighet att många installatörer jag har arbetat med kör Supra och dragit långa HDMI-kablar till projektorer på 1080p-tiden som sedan fungerar felfritt med 4K-signal några år senare. Och heller ingen tillfällighet att jag träffat på de som har "sparat pengar" och dragit en lång billig HDMI-kabel genom taket för att sedan upptäcka att det alltid är snö och dropouts i bilden.

Idag hanterar man behovet av långa HDMI-kablar med AOC istället. Men för sin tid på 00- och 10-talet var Supra:s kablar goto-lösningen. Av den enkla anledningen att de fungerade och inte var särskild dyra i sammanhanget.

Av Laxpudding
Skrivet av MarcusSWE87:

Oki! Det finns ingen annan lösning idag som du känner till som sänder över allt "rätt"? typ externt som Apple TV fast den mer är för oss android användare?

Android-användare tenderar att gå på Android-lösningar – såklart! – likt Nvidia Shield eller Chromecast. Men som skrivet: ingen garanti för att det fungerar rätt med just din app och ditt material. Alla har sin högst personliga kombinationer av användning eftersom det ligger i sakens natur. Det är ju Android i din TV och det fungerar inte som du önskar.

Av Laxpudding

Det är nog bara att plocka vilken Full HD, 24-25-tums IPS/144+ Hz som helst. Din budget räknat på max 3500 kr räcker även till flera 240 Hz-modeller vilket är bra.

https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?m=s484976279&o=lokal...

Genom att sortera prisjakt på rankning får du upp de modeller som folk klickar på. Det är ofta de mest kända modellerna och enklast att finna tester på om du behöver en bekräftelse.

Annars är 240 Hz-modellerna rätt trygga/snarlika köp i fråga om bildkvalitet. Skiljer sig mer på kringutrustningen, stativ, RGB-bling, USB-hubb etc. Större variationer med de modeller som är under 240 Hz då det ofta förekommer paneler från äldre tillverkning.

Av Laxpudding
Skrivet av segafreaktwo:

Hur är det med burn in på en sån här?:)
Kan eventuellt vara lite sugen att ha en sån här före båda skrivbords miljö och spelande.
Mest orolig när man använder skärmen som surf och sånt att det kan bli burn in.

Tar upp det i detalj i testet, helt avsnitt: https://www.sweclockers.com/test/34436-lg-oled-42c2-tv-som-fu...

Av Laxpudding
Skrivet av MarcusSWE87:

Stort tack för ditt svar. Då kanske man skulle försöka med den Tele2 mini hub dongle jag fått också. Det ska vara Tele2s egna chromecast med inbyggt google play så alla appar kan laddas ner den vägen. Detta borde väl då göra så alla appar funkar för mig?

Tror inte Chromecasten i sig kan ansvara för att alla appar gör rätt. Men testa och se om det fungerar för just din användning, för det är så man får lösa det hela. Problemet går i alla fall att arbeta sig runt.

Fördelen med en extern lösning är också långsiktigheten. Man är inte längre beroende av vilken TV man använder för att det ska fungerar som man vill.

Av Laxpudding
Skrivet av JoOngle:

Jag testade i en hel timme, har en stor 75" skärm så jag borde se skillnad - men det gjorde jag inte, än hur mkt. jag försökte. Är skillnaden så liten att man behöver att skärmdumpa i Photoshop och jämföra pixel-för-pixel så har det ingen praktisk betydning för tittarupplevelsen.

Beroende på vad du har för 75:a och hur den står med bildinställningar kan det vara så att du faktiskt redan har en liknande process igång i själva TV:n vilket (bildligen och bokstavligen) suddar ut skillnaderna.

Av Laxpudding
Skrivet av Mikos:

Jag fattar verkligen inte grejen med att betala Elgiganten av alla företag 1500kr för att de ska "kalibrera" min TV som redan out of the box är hyffsat korrekt nog för att titta på film osv. OP var ju aldrig ute efter en professionell skärm och lär aldrig använda sin C2 som en professionell skärm.

Skillnaden är att efter en väl genomförd kalibrering *vet* man att det man ser i bilden är det rätta. Det är så bilden ska se ut. Verkar det lite blekt eller lite grönt är det filmen som är skapad så och inte någon inställning i TV:n som förändrar bilden.

Går man på någon annans råd om inställningar är det *förmodligen* bättre, men det kan lika gärna vara en DIY-bias som gör att man bara inbillar sig att det är bättre. Även om "Färgtemperatur: 48" verkar vara någon slags finger i vinden för 2022-modellerna är det fortfarande tydliga individuella exemplarskillnader som kräver individuella inställningar.

Kokar därför mest ned till hur man är som person huruvida man behöver detta eller inte.

Av Laxpudding
Skrivet av MarcusSWE87:

Vad kan detta bero på? Man ska ju inte behöva casta till en tv för att få bra bild när man betalat åtskilliga tusenlappar för en smart, oled tv.

Ifall det fungerar via castingen så betyder det att castingen och den signalvägen hanterar bildfrekvenserna på rätt sätt, medan appen till TV:n – och/eller TV:n i sig inte gör det.

Detta är vanligt förekommande med inbyggda appar i TV:n, särskilt för 25/50 Hz-material. Bara att alla inte stör sig lika mycket på det hela, särskilt när de öser på med max interpolering. Med olika appar, olika typer av innehåll, olika operativsystem och olika hårdvarulösningar i TV-apparaterna – samt hur mycket man själv reagerar – är detta ett problem med många sidor.

Ligger därför i sakens natur. En AppleTV, Chromecast eller liknande är den stående lösningen för att få bäst kontroll över streamingbilden. De produkterna är specialiserade för att göra den saken så gott de kan. TV-apparaterna börjar bli som överdimensionerade schweiziska arméknivar: tonvis med funktioner och verktyg i ett lockande paket, men aldrig lika bra som ett dedicerat verktyg.

Av Laxpudding

Den där generationen (POS9002 är en 2017-modell) paneler har ofta ojämnare paneler från början, så det kan ha funnits där hela tiden – men nu lägger du märke till det! Samt också förstärkts av slitaget då Philips kör panelerna hårdare med högre ljusstyrka.

Av Laxpudding

Finns det andra sätt att titta på innehållet som hackar, kan du se dem på datorn, i telefon etc? I sådana fall har du något att jämföra med och vet mer ifall det är TV:ns app som orsakar problemet eller om det finns där från första början.

Av Laxpudding

Rulla ihop den långa AOC-kabeln på samma sätt som den kommer levererad. Det brukar vara enklast eftersom (1) den klarar det och (2) den är ju "förböjd" på det sättet.

Aktiv förlängning över cat-kablage var en nödlösning från förr – eller en avancerad, komplex och rätt dyr professionell lösning. I båda fallen är det begränsat till själva produkten vad som fungerar eller inte.

AOC-kablar har precis som vanliga HDMI-kablar och behöver inget extra lager av teknik som kan krångla. De har verkligen kommit in på marknaden och löst ett gammalt problem bättre och billigare än vad jag kunde hoppas. När jag testade de första AOC-modellerna kunde de kosta flera tusen kronor för 10 meter. Nu är det sällan någon tvekan om vare sig funktion eller pris.

Av Laxpudding

Kommer inte ihåg statistiken exakt (eftersom det är andrahandsuppgifter), men någonstans 40–50 procent av TV-försäljningen sker under fjärde kvartalet för Sverige.

Men ja, det säljs till ordinarie fullpriser. Finns det som har råd och inte bryr sig, till de som bara vill ha det senaste nu. Samt förstås många som inte ens förstår att den finns en priscykel på TV-apparater som kan spara ihop många krogkvällar...

Annars misstänker jag att den som kliver in mitt på sommaren bara handlar på prislappen, "max 7000 kr" etc. Med lite tur kommer de hem med den bättre fjolårsmodell och med lite otur köper de en ny men sämre modell. Men bryr sig nog mer sällan om vilket egentligen.

Av Laxpudding

En av orsakerna till att jag ständigt rekommenderar att köra externa källor, likt AppleTV. Även om auto-ändringen av frekvens inte fungerar med alla appar kan du i alla fall manuellt ändra till 50 Hz för nordiska/europeiska appar. Bökigt men hjälper.

På det kommer att exempelvis Youtube så kan man som innehållsskapare orsaka problemen med hack. Om jag spelar in min YT-video i 25 fps (väldigt vanligt från just europeiska youtubers) så kommer alla klipp jag vill få in i videon som är i 24 eller 30 fps (eller vicversa i någon form) att hacka om jag inte ger mig en konvertering, likt att sakta in eller snabba upp videon vilket kräver en del tekniskt kunnande.

Sedan är det en modern företeelse att nu när "alla" kan sända live över nätet kan det mycket väl bara så att man filmar av live-eventet med en viss kamerafrekvens som är rätt för en situation men fel i en annan. Streama 30 fps flyter bra för att syna på dator där man håller sig på 60 Hz, men kommer hacka för att matcha en app som kör 25/50 Hz.

Av Laxpudding

TL;DR: De här filtren åstadkommer inte mycket med kvaliteten på video. Effekten är diskutabel och godtycklig där den gemensamma nämnaren är en slags akvarell-effekt. Ofta ser det ut som att bilden blivit målad vilket märks på ansikten.

Det är önskedröm att någon "AI"-algoritm ska kunna restaurera video så att sönderkomprimerad 480p ser ut som 720p eller 1080p med tillräcklig bitrate. Tillverkarnas marknadsavdelning vill så gärna sälja in den här idén eftersom det blir en önskedröm som handlar om att köpa ny hårdvara. Även om denna önskedröm lustigt nog alltid ska förbättras på varje gång det ska säljas ny hårdvara.

Och många sväljer det betet. Önskedrömmar har den effekten.

Skrivet av Lussarn:

Alla dina inlägg i den här tråden har varit generella jabs mot alla typer av bildförbättringar. Det har inte heller något med NV VSR att göra. Doom gubben är ett "in absurdum" argument för att enkelt visa att alla typer av bildförbättringar är inte dåliga.

Det är dessutom väldigt subjektivt vad man gillar att titta på. Åsikter är inte fakta. Alla i den här tråden kan ha rätt på samma gång.

Jabbar inte mot alla typer av bildförbättringar – bara de som jag vet inte fungerar!

Har i denna tråd och många gånger tidigare skrivit att DLSS och FSR med flera har en tydlig effekt och stor användning i spel. Använder dem själv eftersom det fungerar så bra i just spel och i den situationen, särskilt med 4K.

Ifall du är intresserad av mer än bara polemik och påhittade "in absurdum"-exempel så har du inlägget en bit upp från @Kaleid med länk till techpowerup som utvärderar hur NVIDIA RTX Video Super Resolution faktiskt har för effekt på verkligt videomaterial.

Nvidia VSR ser ut som alla andra sådana här filter har sett ut de senaste tio åren där bilden får en akvarell-liknande karaktär, ansikten ser nästan målade ut. Blir till och med en touch av Salvador Dali när det ser ut som att vapen och miljö smälter något.

Hade annars kunna tänkt mig att VSR i och med Nvidia skulle fungera extra bra för spelstreaming och få lite mer liv i någon 480p och 720p-ström. VSR kommer inte det lösa problemen med dåliga streams, bara ge en annan visuell variant av en dålig situation.

När Nvidia släpper VSR2 lagom till 5080-lanseringen om två år kommer det vara samma sak som gäller då också.

Har testat de flesta uppskalnings/enhancers som finns på konsumentprylarna eftersom det är mitt jobb. Nvidia kommer med samma typ argument och samma typ av exempel som TV-tillverkarna upprepar varje år. Något nytt som ska ge bättre effekt mot förra årets algoritm. Några av de mer aktuella som jag prövat:

Sony
Samsung
LG
Philips
Panasonic
TCL
Vestel
Hisense
BenQ
JVC
Epson
+ allt annat som jag glömmer på rak arm.

Svårt att räkna exakt men med alla versioner och varianter sedan ≈10 år tillbaka är det någonstans hundratalet varianter av olika "AI" och maskintränade filter som jag utvärderat. Alla ger någon form av godtycklig akvarell-effekt. Bara på lite olika sätt.

Av Laxpudding
Skrivet av dblade:

<Uppladdad bildlänk>
Om du idag skulle spela DOOM och tvingas välja mellan dessa grafikalternativ. Väljer du då vänster eller höger grafikläge?

Skrivet av dblade:

Kunde inte låta bli. Testade att själv att skala upp marinkårssoldaten från Doom med Stable Diffusion då jag såg att ögonfärgen måste varit helt fel i bilden från nätet.
<Uppladdad bildlänk>

Det du hänvisar till med Doom-gubben har inget med NVIDIA RTX Video Super Resolution att göra.