Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Beroende på hus och sådant som ventilationskanaler kan det lika gärna vara grannen under.

Hade en snarlik situation för många, många år sedan. Alkoholiserat par, delade vägg mellan vardagsrummen. Under fyllan brukade han slå henne, hon grät, skrek på hjälp och det blev oftare och oftare. Var han själv hemma på fyllan kunde han vråla och krossa saker. Hyresvärden (privat, stort, känt bolag) menade att "ring polisen, vi kan inte gör något".

Vid ett tillfälle slog han henne ute i trapphuset vilket förstås inte gick någon förbi och tja, jag ringde polisen. Förmodligen först av alla. Patrullen besökte min lägenhet direkt efteråt, pratade med oss och konstaterade lakoniskt att båda var så väck/påverkade att det inte gick att prata med dem.

Men misshandeln slutade förmodligen. Hans vrålande och hennes gråtskrikande på hjälp slutade i alla fall. Paret fortsatte supa ihop och tog väl fyllan på lokala krogen istället, rumlade hemåt och snubblade in i lägenheten på småtimmarna.

Vid ett tillfälle, några månader innan jag flyttade, märkte jag att det var någon form av rörelse i trapphuset. Ser genom dörrögat att grannen står med höjd kofot vid min dörr, kvinnan står bakom och drar i honom och viskar intensivt ”sluta nu, sluta nu”. Han sänker kofoten, pekar finger mot mitt dörröga och mumlar svordomar. Återvänder till slut.

Poängen är att det där med knacka på dörren och ”konfrontera dem” som en del brukar föreslå inte alltid är den bästa idén. Jag var inte i skick att bemöta en påverkad person med kofot som var ute efter hämnd. Än mindre att ta konsekvenserna av hur sådant kan sluta.

Så hoppas det löser sig – för alla.

Av Laxpudding

Det är samma problem när man har flera Samsung, flera Sony och flera Philips etc. i samma lokal. En fjärr slår av/på de andra också.

Men av någon anledning – jag gissar på framgångar i försäljningen – kommer frågan upp mycket oftare med LG:s TV. Så hatten av för dem.

Av Laxpudding
Skrivet av KireW:

Läste också något om detta, ska testa det när jag kommer hem. Men vad exakt innebär detta? Finns det några sidoeffekter av att lägga disken i privat för spotlight?

Du kan inte söka med Spotlight. Går inte att söka ens på filnamn i Finder. Därav utbudet av fristående mjukvaror som söker på filnamn.

Nu har jag en kontextuell sortering av filer för "slasken", så jag behöver sällan söka på det sättet och har inte gett mig på tredjepartsprogram för filsökning. I vilket fall – en kass situation som stört mig i flera år.

Av Laxpudding

Vad som händer om man ansluter en hårddisk fylld med dokument är att Spotlight genast drar igång en indexering och det knattrar och har sig i kanske timmar – beroende på innehåll och mängd. Detta sker utan att du blir efterfrågad och hårddisken blir närmast kidnappad.

Finns ingen opt-out annat än att själv gå in och lägga till hårddisken under Systeminställningar/Spotlight/Integritet utan man kan se disken som nästan oanvändbar för stunden då det inte går att arbeta med exempelvis videofiler samtidigt. Låter man Spotlight tugga igenom blir det lugnare. Men den kommer fortfarande börja söka igenom disken på nytt senare och försöka uppdatera index när man återansluter den.

Detta är en av de saker jag stör mig kanske allra mest på med Mac OS. Datorn i övrigt kan idla, förutom att mdsync och mds med flera nyper två processorkärnor till 100% för att om och om igen uppdatera sitt Spotlight-index.

Av Laxpudding
Skrivet av nike900:

men om vi säger att jag ska köpa en 1080p uppåt för att använda att spela på, vad ska jag då köpa ? runt 42tum?

4K är TV-normen sedan flera år. 1080p-TV finns fortfarande men då är du på bottenskrapsklassen. Då har du mer framgång ifall du istället köper en 40–43-tums skärm avsedd för att vara just spel/datorskärm snarare än en TV.

Av Laxpudding

Typexempel på hur Apple ofta gör upplevelsen sämre i sina försök att vara "hjälpsamma". Vad som ofta spökar för mig är Mac OS ständiga indexbyggande och insamlande av metadata. Typiskt att Spotlight försöket indexera disken, bygga thumbnails och det är nu processer upptagna med att söka igenom och indexera innehållet, typiskt mdsync, mds och mdworker vilka i särklass står för höga procent processoranvändning.

Pröva att addera diskens volym (när den är ansluten och monterad på skrivbordet) till Systeminställningar/Spotlight/Integritet

Detta har i alla fall hjälpt mig för externa diskar jag har som "slask", där jag tillfälligt spar undan större projekt och filer.

Sedan nekas jag fortfarande utmatning om jag har en fil på disken uppe i ett program, likt att jag glömmer stänga ett videoklipp som fortfarande är i Quicktime Player. Här har jag märkt att Finders "Överblicka" kan hålla kvar på filerna även fast man stänger det fönstret.

Av Laxpudding
Skrivet av Ozeroun:

När jag kör dex speglar gamla skärmen mot nya, ser det gamla bättre ut

Vet inte om det är något jag missat i inställningar på den nya skärmen

Ifall du fotar av menyerna och deras inställningar på den nya skärmen och laddar upp dem här i forumet kan man se om du har någon kokobäng-inställning på nya skärmen.

Av Laxpudding

Egentligen ett riktigt lyxproblem för LG att ta tag i. Det är nu så många som har köpt två LG-TV till hemmet att de behöver ta tag i en lösning för det här.

Vet ingen annan tillverkare som stött på detta problem i samma omfattning som just LG.

Av Laxpudding

Du har TV-guiden här: https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

Det tillverkas inga spelanpassade TV-apparater i så pass små storlekar som 32-tum längre och utbudet i den storleken är överlag väldigt litet. Det minsta du finner är den snart moderna klassikern LG OLED C2 i 42-tum (och 48 tum)som väldig många använder som skärm för spel. Typiskt är 50 och 55 tum det som gäller som minsta storlek för en TV med spelanpassning.

Är du ute efter en skärm runt 30+ tum rent generellt är det därför enklare att titta på just större spelskärmar. Input lag är inga problem i dag på spelskärmar eller på spelanpassade TV-apparater.

Av Laxpudding
Skrivet av Ang3r:

Ja just! Det har du rätt i, blev snurrigt i huvudet! Men då tror vi det kommer funka med det jag länkat?

Det är fullt normal användning så ser inget som säger det motsatta!

Av Laxpudding

Köper du nytt har skärmarna normalt DP. Då kör du DP till DP och HDMI till HDMI. Undvik omvägar via omvandlare när du kan. Eftersom datorn är modern nog att ta GT 1030-kortet kan du också välja en UW och ansluter via DP. Det kan vara rätt mycket smidigare med en UW snarare än två 16:9, beroende på hur det ska användas och vad far tycker.

Av Laxpudding
Skrivet av Kilroy:

<Uppladdad bildlänk>

Så här ser det ut i Windows, när jag stänger av TVn så försvinner ju TVn som ljudenhet.
Går det att få Windows att låta bli att stänga av ljudet och fortsätta skicka ut ljudet iaf?

Nej. Stänger du av TV:n finns den ju inte där längre.

Men ja, fast det är besvärligt. Du kan ha någon form av EDID-emulator som kopierar EDID från TV:n och håller 5V-nivån för HPD så att datorn "ser" en ljudenhet i andra änden och skickar signalen. Vilket är en omväg.

Alternativt använder du någon annan form av ljudenhet som alltid är på och skickar ljudet oavsett vad som är i andra änden. Ett USB-ljudkort till exempel, som då skickar exempelvis optiskt till förstärkaren.

Den här brukar vara en goto-produkt: https://hdfury.com/product/dr-hdmi-4k/ där du programmerar för EDID-emulering.

Av Laxpudding

Snabba svaret är ett enkelt grafikkort som ger två eller fler anslutningar ut. Så längde det inte ska spelas eller köras 4K på skärmarna är det lite sak samma vad man väljer. Man kan alltid gå från DP till HDMI, men inte tvärtom, men enklast är att köra rätt signal från början.

Sedan är det mycket som inte kan besvaras av informationen här, likt vilka skärmar man avser att köra eller fall det ska köpas nytt. Gamla skärmar kan bli utmaningar och leda till extra kostnader.

Det är också vanligt att man inte förstår vilka anslutningar som finns på moderkortet. Man kanske bara ser VGA för det är det enda man känner igen men missar HDMI, DP och till och med DVI som fortfarande kan vara användbart för vissa skärmar.

Till det enkla faktum att man kanske inte har plats för grafikkort i sin dator därför att är en funktionsvarierad kompakt stationär, all-in-one eller en laptop.

I teorin är det alltså superenkelt att lösa. I praktiken är svaret senare ett väldigt stort "det beror på"

Av Laxpudding
Skrivet av Laban80:

Tack, ja jag får görna det. Svårt att hitta butiker som har skärmar längre tycker jag, speciellt med kontorsprogram igång.

Ja, det kan också göras. Tänkte mer i termer av att testa och ändra skalningen på din egen skärm och extrapolera en uppfattning därifrån.

Av Laxpudding

Ah, BenQ XL2411 – så mycket forumtrafik de skärmarna har genererat! Och så många som fortfarande svarar DP-DVI-adapter.

Mitt gamla svar länkad ovan (herre jösses, 4,5 år sedan) är att man köper en modern skärm och behåller sin XL2411 som reserv, extraskärm eller någon form av discord/spotify-skärm vid sidan av och kör 60 Hz via HDMI.

Av Laxpudding
Skrivet av Laban80:

Tack för all feedback!

Jag kör 225% skalning på min skärm idga, hur upplever man skärpan/pixeltätheten när man skalar? Blir det åt det bättre eller värre hållet?

Din fråga är rätt omöjlig att svara på.

Men jag gissar att något i stil med följande: högre skalning/fler procent innebär mer skalning vilket gör gränssnittet större till ytan så att mindre får plats. Fast ger också mer pixlar åt rendering av text och vektorbaserad grafik vilket ökar kvaliteten på denna. Där någonstans finns en balans mellan gränssnittets storlek och kvalitet. Var den balansen uppnås har ett individuellt svar.

Det är alltså dina ögon och din upplevelse, så testa med det du har och jämför.

Av Laxpudding

Om den samlade hjärnkapaciteten, tiden och energin världen över som senaste åren gått till att fundera kring och försöka läsa in skillnaderna mellan de här LG-beteckningarna bara hade fokuserats någon annanstans, då hade vi kanske endast behöver vänta 29 år på ett fungerande fusionkraftverk, istället för att behöva vänta 30 år.

Av Laxpudding

Tror du är nummer hundra eller så som genom forumet upptäckt att DP-kablar ofta skiftar i kvalitet.

Vilken gör mig nyfiken på hur många lurkers som läst och lärt sig om dåliga kablar, löst problemet på egen hand och aldrig nämner det.

Av Laxpudding
Skrivet av Kaspersky 0_o:

Tack för svaret. Funderar på att bara köra på en C2a och se vad som händer.

Edit:
Vad är skillnaden på de olika modellerna? Vilken ska man ta?

- OLED65C26LD
- OLED65C24LA
- OLED65C25LB

Besvarats måååånga gånger i forumet, men men, förstår om det är svårt att finna och se svaren igen.

Det är olika baksidor. Tar upp det i TV-guiden: https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/106092?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av Laxpudding
Skrivet av Kaspersky 0_o:

Ja, jag tycker det. Den var bättre i början, så kanske har med åldern och göra. Den fungerar fint på kvällarna, men under dagen är det i klenaste laget. Kan kika igenom inställningarna när jag kommer hem.

Ifall du har varierande tittförhållande så finns det redan förberett i LG:ns menyer för dag- och nattinställning. Du kan inte köra en enda inställning som är lämplig för båda situationerna.

Dagtid: Max/hög OLED-pixelljusstyrka, "lägre gamma" likt 2.2 eller rent av 1.9-läget. Mycket ströljus i rummet och man kan välja färgskala "bred" för att behålla färgmättnad i SDR. För HDR dagtid använder man dynamisk tonspegling för att få upp luminanssnivåerna. Stäng av energisparlägen och ljussensorer.

Om det ovan inte hjälper, då är det läge att fundera på annan teknik.

Kväll: modest till låg OLED-pixelljusstyrka, 2.4/1886-gamma eller 2.2-gamma. Jag tycker ofta att 2016–19-modellerna kräver en del kompromisser individuellt, där 2.2-läget generellt ofta fungerar bättre då modellerna inte riktigt har dynamiken för 2.4-gamma. För SDR kan Färgskala: Bred fungera med något sänkt på färg-reglaget eller Normal/Auto: med något ökat på färgreglaget. Båda gör lite fel på olika sätt så det är kompromisser.

Annars är fördelen med C2 att kompromisserna ovan inte längre behövs. Samtidigt är det kanske inte där du upplever att något inte fungerar riktigt.