Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Båda är Samsung enklaste – eller sämsta om man så vill. Även om det finns ännu sämre modeller än dessa. HDR och 4K är normen sedan många år tillbaka även hos enklare modeller, så de kraven är överspelade.

BU8 = 2022-modellen med lite mindre plastighet. BU7 är den som är plastigast. Förmodligen ungefär samma nivå på panelerna och skillnaden är mer finish likt tjockleken där 8-modellerna är tunnare.

C = 2023-versionerna. Det brukar inte vara mycket som skiljer sig. När det skiljer sig brukar tillverkarna vilja belysa detta och det har inte skett på många år.

Så med andra ord:

CU7 = 2023-modellen av Samsungs plastigaste TV. Dess pris är antagligen som högst just nu eftersom det är en ny TV. Den kanske är tusenlappen billigare på BF?

BU8 = 2022-modellen av egentligen samma typ av TV. Fast med bättre finish på detaljerna. Den är trots allt 1+ år gammal och därför bekräftad som "not great, not terrible". Så för samma pris på båda pekar flera fingrar mot BU8:s fördel. CU7 är ny och därmed obekräftad. Ny och därmed som dyrast. Och förväntas vara den plastigaste av Samsungs modeller.

Av Laxpudding

Så gott som allting som handlar om människan kropp, varseblivning och biologi är relativt. Det är dosen som avgör giftet.

Så även med ljusstyrka. Finns inte en specifik ljusstyrka som gör dig närsynt. Eller att 200 nits är skadligt mycket eller liknande. Det som är problematiskt är när ljusstyrkan är högre eller lägre än vad omgivningen kräver. 1000 nits är svidande starkt på kvällen i ett mörkt rum med en liten lampa och kanske ≈10 lux i omgivningen. 1000 nits är förmodligen lite i underkant när man sitter med 100.000+ lux utomhus i solen. Båda blir besvärande för ögonen.

Av Laxpudding
Skrivet av improwise:

Snubblade över nedanstående svar på Quora och blev lite nyfiken på i vilken mån det stämmer? För egen del har jag alltid uppskattat riktigt ljusstarka skärmar, även i rätt mörka rum, men vet att många verkar anse det motsatta. Det verkar finnas en utbredd uppfattning om att ljusstarka skärmar skulle vara om inte farligt så iaf sämre för ögonen men det verkar mer oklart om det faktiskt finns någon vetenskap som stödjer det.

Min pseudovetenskapliga åsikt är att om ljusstyrka nu skulle vara så farligt så skulle vi vara rätt körda så fort vi gick utomhus en solig dag utan solglasögon och att det därför knappst borde kunna vara farligt med en ljusstark skärm. Men det är ännu en åsikt bland många andra åsikter, och skulle vara intressant veta vad det faktiskt finns för fakta och vetenskap inom området. Samt så klart hur mycket det faktiskt kan vara så att olika människor har olika ögon och att det därför inte finns något entydigt svar utan mer "det beror på".

Sen kan det så klart vara situationer där det är opraktiskt eller oskönt för ögonen, typ en väldigt ljussvag skärm ute i solen eller en väldigt ljusstark skärm i ett helt mörk rum osv, men jag tänker mig väl något lite mer normalt här. Sen kan det väl även finnas sekundära effekter, som att det kan vara svårt att sova om man stirrar på en ljusstark skärm sent på kvällen osv men det är väl kanske lite utanför ämnet.

"Contrary to popular belief, higher brightness as long as it’s not uncomfortable is better. Why? Because brighter light means your pupils are smaller, which increases the depth of field and sharpness of your vision, making it easier for your eyes to focus. A dim screen forces your pupils to dilate, which means shallower depth of field. Shallower depth of field means your cornea (the lens of your eye) needs to adjust more for close focusing. Over time that adjustment increases your risk of nearsightedness, which is why myopia is increasing dramatically especially in Asian countries where children are expected to spend a lot of time studying rather than playing outdoors."

https://www.quora.com/Is-it-better-to-look-at-a-computer-scre...

@Laxpudding har säkert bra input här

Japp svaret är komplext och har en lång rad förklaringar där jag knappast har det totala svaret. Den från Quora ovanför är ju som att titta på ett enda träd för att finna hela skogen.

Det som jag skulle säga talar mest emot argumentet är ju att skärmarna har blivit mycket ljusstarkare på de senaste 10–20 åren. Om något skulle den epidemiska närsyntheten enligt den logiken i sådana fall minska eftersom man för 20 år sedan satt med milda 60–100 nits på en CRT. Idag sitter på skärmar som ofta går 3–4 ggr ljusstarkare.

Av Laxpudding
Skrivet av rumplantation:

Har märkt att One-connect boxen blir rejält varm efter att den varit på ett antal timmar. Jag har min som datorskärm. Så den kan stå på i 10 timmar eller så. Märker när jag går förbi tv-n att den strålar ut rejält med värme. Tar jag på boxen så är känns den väldigt varm. Undrar om det är så för nån annan, eller om det är nåt fel på min box.

Samsungs one connect har alltid gått varma och några generationer har även utblås för fläktar inklusive fläktar som kan höras. Så helt klart funderar man som PC-ägare hur pass hållbart det är. Vi kanske vet om några år hur utfallet blev.

Av Laxpudding

Vanliga fråga: Svaret är samma skärm men ena butiken skriver ut mer av det (överflödigt) kompletta artikelnummret medan andra butiken inte gör det.

B brukar stå för "Black", dvs färger på skärmen. AEU för försäljningsregionen som man kan härleda från bokstäverna. Internationellt är beteckningen 48GQ900 där allt extra i beteckningen är mer sådan som regioner. En skärm som säljs i Nordamerika behöver till exempel inte någon EU-energimärkning och ska levereras med andra sladdar för strömförsörjningen. Thats it.

Vanlig följdfråga är också varför kostar de olika? Svaret är av samma anledning som en dubbeljdam kostar 10 kronor på Willys och 13 kronor på Ica Maxi.

Av Laxpudding
Skrivet av Rubberduckrof:

Okej, tack, gäller det speciellt på 4k skärmar med DP? Första 4k skärmen jag ägt o har aldrig stött på detta fel innan (händer ioförsig inte speciellt ofta) o Asus support har inte nämnt något alls om detta dp problem, dom trodde själva att det va fel på skärmen - dom ville ha in den.

Problem med vakna ur vila har något som har plågat DP-anslutna skärmar sedan dag ett och fortfarande yttrar sig. För en del har det löst sig med en bättre DP-kabel och för andra är det återkommande då och då. Men om Asus vill ha koll på exemplaret och utföra service kan det vara lika bra att få det gjort. Om inte annat för andrahandsvärdet på skärmen.

Av Laxpudding
Skrivet av Lillavarg:

Har kikat på Samsungs skärmar, finns en 240hz, 1ms men inte hittat några bra recessioner

Så gott som varenda 240 Hz-skärm har "1ms" och det är en meningslös specifikation.

Som antytts behöver du vara mer specifik om vad du önskar dig. Startas "tips på bra skärm?"-trådar ett par gånger i veckan och alla har samma grundproblem: man behöver vara tydligare med önskemål, krav och förväntan. Finns många olika skärmar och de svarar mot olika behov.

Av Laxpudding
Skrivet av Yoshman:

De ledde utveckling mot vad som idag är världens vanligast nätverksteknik

"The major commercial breakthrough came with Apple Inc. adopting Wi-Fi for their iBook series of laptops in 1999."

Minns när jobbade på IDG/MacWorld 1999 och testade iBook "dasslocket" med det trådlösa 11b-nätverket med dess inbyggda eller "osynliga" antenner. Gick över till PC-tidningsredaktionerna och visade att den kunde surfa just trådlöst. Detta helt utan något fläskigt PCMCIA-kort med antenner som spretade åt alla håll.

Apple får ju inte vara tekniskt bättre. Officiell ståndpunkt om Apple är ju att Apple göra dyra prylar främst för folk som vet hur man matchar byxan med skjortan. Så det stampades lite otåligt där med promenadskorna på Mikrodatorn, PC för Alla med flera.

Hrrmp. Okey då. Apple fick i alla fall anses vara elegantare så länge jag höll med om att det var objektivt tekniskt sämre eftersom man inte kunde uppgradera iBookens Wifi i framtiden. Fair enough.

Av Laxpudding
Skrivet av old53:

Tackar för klargörande, i någon spec stod DP version 2.1 vilket då troligen var en felskrivning, har läst flera andra nu som klart och tydligt säger 1.4.

Vet du om Hdmi eller DP är bäst? I Windows grafikinställning kan jag endast välja 60 eller 160 hz av nån skum anledning.

Har ett Radeon 7900 XTX och Adrenalineprogramvaran är något förvirrande.

Ifall skärmen nu mot all förmodan hade klarat DP 2.1 hade ändå inget av din grafikkort klarat av den nivån. Men, men...

Skärmen klarar så vitt jag känner till endast 240 Hz via DP (och DSC) och är begränsad till 120 eller 144 Hz via HDMI.

Max 60 eller 160 Hz kan beror på problem med att DP-kabeln är för dålig och inte orkar HB3-bandbredd. Har för mig att AMD:s drivrutin anger länkhastigheten någonstans och den ska vara på 8,1 Gbit/s för full HBR3-hastighet. Är det 5,4 Gbit/s körs endast HBR2 och då är det ofta så att DP-kabeln inte klarar bandbredden. Men kan också beror på andra inställningar. Har man fipplat runt kan man behöva starta om allt.

Av Laxpudding

HDMI befinner sig i faktisk version 2.1 + addendum med existerande hårdvara sedan ett par år
DP är också i version 2.1 i specifikationen, fast det finns ännu ingen existerande – till konsument tillgänglig – hårdvara. Vare sig på aktuella grafikkort eller skärmar. För DP är version 1.4 fortfarande den aktuella.

Allt är alltså normalt. Gissar att TS bara blandar ihop versionsnummer för olika anslutningar.

Av Laxpudding
Skrivet av b-george:

Jag är ute efter en tv som presterar bra en ljusmiljö, tvn kommer mestadels användas för SD material med en digitalbox inkopplad och streaming tjänster via inbyggda appar.

Med så få krav blir valet en självklarhet att gå på TCL som är billigast men jag kan inte låta bli att tänka på QN95B som Samsung sålde via Benify för 11 tkr och då hamnar jag i beslutsångesten om att det kanske är bättre att vänta på en liknande rea än att köpa C845 nu?

1- Sony 75 X90L, 23 000 kr
2- Samsung 75 QN85C, 24 000 kr
3- Samsung 75 QN95C, 31 000 kr
4- Samsung 75 QN95B, 11 000 kr
5- TCL C845, 14 000 kr

TCL C845 (och C835) är jämförbara med Sony 90K (och 90L) där Samsung QN95-modellerna har bättre reflexfilter och lite mer sprutt i ljuset, även om den extra skjutsen i nivå med utomhusskärmar är det nog försvinnande få som verkligen behöver när vi talar om svenska rumsmiljöer, särskilt vinterhalvår. Särskilt när prioritet är SD-bilden och reguljärt slötittande.

Samsung QN85:orna är den steget enklare modellen som inte når samma kvalitet i fråga om kontrast och bildkvalitet. Kommer fungera snarlikt i det ljusa rummet men inte i det ljuskontrollerade där man ögat har förutsättningarna för att ta tillvara på just kontrast och svärta.

Priserna varierar hela tiden förstås, med TCL C845 för 14 900 kr verkar handla om 65-tummaren.

Av Laxpudding
Skrivet av b-george:

Jag kan bara se modeller från 2022, som Samsung B från 2022 och inte C som är årets modell. Det går förstås att klassa apparaterna inom olika beteckningar, just Samsung vet jag har laborerat med modellbeteckningar exempelvis 8 serien från 2020 motsvarade 7 serien från 2019.

TCL c845 som jag är mest intresserad av finns inte heller med på listan. Är det jag som är dålig på att navigera i guiden?

Ytligare faktor är priserna jag anger, en rakning på tv/kr.

2023-lanseringen är inte färdig än. Det är inte alla 2023-modeller som är lanserade ännu. Samma mönster som tidigare år: Du köper sällan någon av årets modeller vid denna tidpunkt eftersom de är som allra dyrast innan hösten och vinterns reor.

Man kan i stort sett jämföra rakt av, X90K mot X90L, C2 mot C3, QN95B mot QN95C och så vidare och det är i de flesta fall snarlik kvalitet. Ifall man finner någon kampanj eller rea som sätter priser på 2023-modeller på jämförbar nivå mot 2022-modeller kan det förstås vara "värt det".

Annars är det som innan en fråga om vad man är ute efter. Du listar en lång rad modeller som svarar mot olika krav och även kvalitetsnivåer. The Frame är till exempel aldrig den TV man väljer för dess kvalitet (eftersom den är medelmåttig) utan för dess funktion.

Av Laxpudding
Skrivet av thexps:

Bläddrar man ned lite i specifikationerna finns en sådan etikett du hänvisar till, korrekt?
https://www.netonnet.se/art/tv/tv-tillbehor/hdmi-kablar/on-hd...

Vet att några av er hänvisar till Deltaco kabeln från Kjell men har en Netonnet nära mig.

Japp. Det är den etikett du sedan kan skanna av med HDMI-appen för att verifiera för att tillverkningen är certifierad.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/88955?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Av Laxpudding

Om kabeln är Ultra High Speed-certifierad ska det följa med en etikett med QR-kod och hologram. Då är den från en certifierad tillverkning. Under alla andra omständigheter är det bara någon som påstår att det är Ultra High Speed.

Av Laxpudding

...och standardtestet för att se om kabeln inte orkar bandbredden är att sänka bandbredden. Kör 1080p istället för 4K etc. Fungerar allt med sänkt bandbredd är kabeln den troliga källan till problemen.

Av Laxpudding

Kontrast på projektor beror på rummet och duken. För de lokaler som den ska användas i med en neutral vit duk och belysning på är allt mer än 10:1 i kontrastförhållande en tydlig bild. Dyra specialdukar kan nå kanske 60–80:1 i kontrastförhållande i upplysta rum.

De där siffrorna som tillverkarna specar är galet överdrivna. Modeller i den här klassen kan i helt svarta rum med svarta väggar kanske mäta 500–1000:1 i bästa fall.

Den spec som är intressant är Projiceringsförhållande för den berättar möjligt förhållande mellan avstånd och bredd på bilden. Så 2,2 meter bred bild (100 tum 16:9) behöver Epson EB-FH52 (1,32–2,14:1) vara mellan ≈2,9–4,7 meter från duken för att fylla exakt 100 tum. Hela 1,8 meters marginal för hur långt bort från duken du kan ställa projektorn.

Optoma EH400 har 1.48–1.62:1 och då är omfånget ≈3,3–3,6 meter. Zoomen tillåter alltså inte mer än 0,3 meter marginal för hur projektorns kan placeras.

ANSI-specarna för ljusstyrka är heller inte pålitliga utan tagna utanför sin omständigheter i bästa fall. Finns gott om projektorer med en lägre, fast mer ärligt specad Lumen-siffra, vilka faktiskt är ljusstarkare än de med högre specad siffra.

Ett litet knep för att reda ut sådant är självklar när man tänker efter: strömförbrukningen. Det går inte att komma ifrån att en stark lampa drar mer ström och med UHP-lamporna som används är det inga betydande skillnader mellan lamporna. Det övriga som drar ström i projektorn med elektronik och fläktar är sällan det tunga här, särskilt när det är mer jämförbara kompakta och hyfsat moderna projektorer

Ifall en projektor specas till 300 W/4000 Lumen och en annan specas 200 W/4000 Lumen finns det en slutsats att dra och det är att den som drar mer ström förmodligen också är den ljusstarkare i praktiken.

Av Laxpudding
Skrivet av Rubberduckrof:

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

så här ser min skärm ut ibland efter jag "väckt" den

får använda en sån här för att smidigt få bra bild igen. Fw v033 (ej testat den nya ännu)

Tycker det e lite märkligt att man hyllar en skärm som så många har problem med....

Den undre bilden har ett mönster som är typiskt för när problemet uppstår i grafikkortet. Halva bilden fel är vanligt med Displayport. Just fel med DP när man vaknar efter vila är ännu ett vanligt DP-problem och den del grafikkort har firmware-uppdateringar för just detta.

När man bryter strömmen får man i grunden samma effekt som att rycka kabeln. Så en väg runt både bråkiga grafikkort och skärmar.

Av Laxpudding
Skrivet av Robbsternius:

Jag tror en C2 kan vara lite för dyr för min ambition för denna TV så det känns som det står mellan en samsung Q65B och en samsung BU8075 då BU8075 är billigare än 65B då den inte är QLED etc men känns som QLEDen i Q65B är försumbar för ändamålet och båda är lika tunna. Låter det rimligt?

Har inte exakt koll på BU8 men det är snäppet sämre på det mesta men i samma eller snarlikt chassi som Q6. Man måste läsa innantill i specarna. Med BU8 verkar det saknas ljussensor som exempel. Så länge du håller krav och förväntan därefter så.

Av Laxpudding
Skrivet av Robbsternius:

Intressant, så med andra ord är det nästan onödigt att betala "premiumpris" för något som ändå inte riktigt är premium?

Det är fortfarande snäppet över det enklaste, så du får sådant du frågar efter likt tunnare chassi som också är lite mindre plastigt. Något bättre högtalare etc. Generellt kan det vara lite bättre processor för sådant som smart-gränsnittet ska orka mer, särskilt några år framöver. Det kan finnas tekniska finesser likt ljussensor inbyggd som inte finns på basmodellerna. Sådana skillnader.

Den enkla mellanklassen är produkter för de som vill ha "känslan" i produkten men inte riktigt prioriterar den distinkta ökning i bildkvalitet. På den biten är OLED42C2 pulveriserande bättre än de mellanklassmodellerna du tittar på. Men då kostar därefter. Samsungs QN90B i 43 tum är också ett alternativ om du ska ha bildkvalitet i 43 tum. Kostar också mer.

TCL C735 i 43 tum är ett alternativ som kan fungera. Den är dock plastigare och tjockare generellt jämfört med Samsung Q6-modellerna.

Av Laxpudding
Skrivet av Robbsternius:

Jag hoppar in och lånar denna tanke, sitter och letar efter en 42" att hänga i sovrummet och det är inte helt lätt att hitta en 42" som är smal och lågprofil till ett rimligt pris. Det går att hitta större TV i samma kvalitet för nästan samma pris. Så var hittar man en 42" för ca 4-7k som är smal med "okej" teknik? Jag har spanat in dessa:

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lg-nano76-43-nanocell-4...
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_samsung-q65b-43-qled-sm...

LGn har ett bra pris med vettig nanoCell, men lite för tjock i mitt tycke.
Samsungen är lite dyrare men smal och QLED.

Vart hittar man kompromissen?

Båda modellerna är så pass enkla att "nanocell" och "QLED" inte har den betydelse det har på bättre modeller. Istället är en det en nivå ovanför basklassen. Just 43:or kan vara lite varierande paneler och LG har i den serien använt VA-paneler och Q65:n ADS-paneler. Vet inte vad det är på just dessa.

Se dem mer som "bättre-än-det-sämre"-modeller där du inte kan ställa särskilt höga krav på kvalitet.