Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll
Skrivet av Mangeh:

Hej. Vill bara anmärka att jag har ändrat en grej i annonsen. Det var en missuppfattning att SSD och HDD var separata, det är en s.k. Fusion Drive på 1 Tb.

Hej,
Jag väljer då att ändra mitt bud till 800 kr + frakt.

Av sparkar_boll
Nytt bud: 1 000 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sparkar_boll
Skrivet av Dreijer:

Ingenting slår en Thinkpad.

Skickat från min Thinkpad

Var det därför du krängde din Dell-burk?

Av sparkar_boll

1000 kr för datorn + hämta.

Av sparkar_boll
Skrivet av Beltet:

Jag vill inte släppa den för under 1500:-. Då behåller jag den och ger den ett annat syfte.

Hej, du har ett PM. Men i grund och botten, skulle du vara beredd att mötas på mitten + frakt givetvis?

Av sparkar_boll
Skrivet av Beltet:

Noterat, men kommer troligen inte släppa den för under 1500:-.

När skulle du kunna tänka dig att ge svar på om jag fått den eller inte? Tänker främst om ingen annan ger något bättre bud.

Av sparkar_boll
Nytt bud: 1 100 kr + frakt för dator 1
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sparkar_boll

Användare: @Dreijer
Typ av affär: Jag köpte
Tillvägagångssätt: Betalning via Swish, spårbar frakt via Postnord
Produkt: Dell Laptop

Positivt:
Mycket trevlig säljare som löste spårbar frakt och en extra koll på batteriet (med powercfg) innan köp.
Snabba puckar från första kontakt till att den hade lämnats på Postnord med spårbar frakt såklart.

Negativt:
Finns absolut inget negativt! Rekommenderar denna försäljare varmt!

Slutbetyg: 5/5

Av sparkar_boll
Skrivet av noodeem:

Fick erbjudande om att gå tillbaka till min forna arbetsgivare och till en liknande tjänst som jag hade innan.
Går upp till 48 000kr/mån och byter 1-2h pendling mot 5-10min.

Yrke: IT Specialist inom Nätverk
Lön: 48 000/mån
Erfarenhet: 8 år
Förmåner: 4000kr/år friskvård, mobil/dator
Ålder: 32
Län: Västra Götaland

Grattis! Vad mer specifikt jobbar du med idag? Bara nätverk eller jobbar du även med serversidan?

Personligen så känner jag att 5-10 min pendling och 2k mer i lön är mer värt än att vara konsult och behöva pendla sådär mycket.

Lycka till!

Av sparkar_boll

1900 SEK + frakt!

Av sparkar_boll
Skrivet av chksix:

Tyskland kräver öppen källkod i all offentlig mjukvara. Sverige borde ta efter. VGDs Hjärntorget är ett liknande sorgebarn här.

Skillnaden mellan Stockholms stads Skolplattform och Göteborgs stads Hjärntorget är att Göteborgs stad faktiskt är intresserade av att utveckla Hjärntorget utifrån önskemål som kommer in och de anser också att det Christian Landgren gör faktiskt är bra. Just nu håller Christian Landgrens team på att utveckla Öppna Skolplattformen för Göteborgs stad också.

De tar även säkerhetsläckor på största allvar, och när Christian Landgrens team gick in och kollade på Hjärntorget så hittade de säkerhetsproblem. När de informerade Göteborgs stad om detta så fick det ett otroligt positivt svar där de reagerade genast, täppte till luckan och återkopplade till Christian Landgrens team samt själva informerade om problemet EFTER att problemet var löst och luckan inte fanns kvar.

Av sparkar_boll
Skrivet av sparkar_boll:

Börjar en ny tjänst till hösten, arbetslös i sommar. Går från ett vikariat till ett annat, men en löneökning på 2k.

Titel: IT-samordnare
Lön: 27k/mån
Arbetsplats: Kommunal grundskola i södra Stockholm.
Arbetsuppgifter: It-ansvar på verksamheten i form av utbildning och support för verksamhetens elever och personal. Behörighet att beställa hårdvara. Lösenordsbyten i AD. Administration av iPads i MDM.
Utbildning: Media på gymnasiet + några interna kurser i diverse system.
Erfarenhet: Ca 1,5 år som it-assistent, samt it-samordnare.
Förmåner: Laptop, telefon.

Vid årsskiftet så slutar jag på arbetsplatsen ovan och går på en tjänst som IT-ansvarig på en icke vinstdrivande organisation, se nedan. Det är min första tillsvidareanställning så jag är extra glad. De verkade väldigt glada över att få just mig så jag känner mig oerhört nöjd.

Titel: IT-ansvarig
Lön: 24,4k/mån
Arbetsplats: Icke vinstdrivande organisation i Stockholmstrakten.
Arbetsuppgifter: Ansvar för IT på hela verksamheten. Klientadministration i AzureAD & Intune samt kontohantering. Även nätverksadministration av Ubiquiti-prylar (Unifi-router, switch och AP).
Erfarenhet: Ca 2 år inom IT-svängen på diverse kommunala skolor.
Förmåner: Dator, telefon och mycket frihet under ansvar. Jag får jobba på kontoret & på distans. Friskvårdsbidrag och 30 dagar semester.

Lönen är lägre än de senaste tjänsterna jag har haft (och jag vet att jag kan få bra mycket mer om jag skulle ta liknande jobb någon annanstans), men de två senaste har varit på 75% och denna är på heltid så jag känner att det är fullt acceptabelt med lägre lön med tanke på vilken kompetensutveckling jag kan få på den här tjänsten, samt förmånerna som de erbjuder. Börjar efter nyår och jag är jättetaggad!

Av sparkar_boll

3200kr + hämtning

Av sparkar_boll
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Eller så kan man läsa Reviews om dem och se att de brukar få väldigt höga betyg från många recensenter. Jag har själv 2st budget chromebook och allt är för slött på dem egentligen inte enbart minne. Men snart blir de bättre.

Ja, höga reviews får Chromebooks absolut. Men inte pga att de har 4GB RAM. Jag är beredd att betta min högra hand på att de exemplaren som testas har 8GB RAM. Du får gärna länka en review från 2021 där den som recenserar ger höga betyg och där enheten har 4GB RAM.

Att köpa en Chromebook med 4GB RAM i november 2021 istället för att köpa en med 8GB RAM för i princip samma summa är som att köpa en gammal rostig Volvo 240 för samma summa som en modern kombi kostar utan att vara bilmekaniker och ha ett bil-intresse.

Skrivet av cyklonen:

Fast där är det ju skräpprogrammet Chrome som är felet, inte datorn.

Njaa, hela operativsystemet på en Chromebook bygger på webbläsaren Chrome. Allt du gör är i princip i Chrome. Det enda som inte är det är filhanteraren, och navigationsmenyn, och möjligtvis de Android-appar du laddar ner från Play Store och som faktiskt funkar, inte alla som gör det.

Av sparkar_boll
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

En chromebook med 4GB ram duger åt typ 99% av alla vanliga morsor.

Vill bara informera dig om att en Chromebook med 4GB RAM är totalt värdelöst, och borde inte köpas för några pengar alls. Jag har jobbat och administrerat en flotta på över 800 Chromebooks, och 80% av dem hade 4GB RAM. Användarna klagar då Chrome i sig drar abnormt mycket minne, oavsett om det är Windows, ChromeOS, Linux eller MacOS som körs som operativsystem.

Tack för att ni lyssnade på mitt TEDtalk.

Av sparkar_boll
Skrivet av BasseBaba:

Ha ha ... ja.... Vi har nått jävla stört system skapat av nån trött it-person där vi har både en "On premise AD" och en "Azure ad", det var väl "för jobbigt" att flytta allt till Azure Ad. Så det går nån typ av sync-jobb som ska hålla bägge delarna up to date.
Detta leder både till en delay (det där syncjobbet verkar bara köras typ 1 gång om dagen), och sen blir det ofta nån "Mismatch" så att skit slutar fungera och måste lösas manuellt. Svinbra, verkligen.

AzureAD är inte ett fullskaligt AD som motsvarar Onprem. AzureAD är byggt för att användas tillsammans med Onprem.

Det är också en fördel säkerhetsmässigast synka t.ex. användaridentiteter till AzureAD som man sen kan använda inloggningsfederation istället för att lägga federationen på de lokala servrarna. Om du lägger mycket på de lokala servarna så måste du öppna fler portar för kommunikation utåt. Kör du AzureAD så kanske du bara behöver öppna 1-2 portar istället för 5-6 (eller kanske mer) utöver standardportarna.

Att synken körs en gång per dygn är ganska muppigt, och det borde gå att fixa av er nuvarande IT-ansvariga.

Av sparkar_boll

Jag jobbar på en grundskola som IT-samordnare i en kommun där vi outsourcat i princip all vår IT-drift. Finns några skolor som kör några saker privat, t.ex. system för att programmera taggar eller passerkort, men i övrigt så sköts allt av externt bolag, och vi som har ett eget ärendehanteringssystem för att kunna hålla koll på ärenden lokalt som inte skickas till supporten.

Jag vill ändå säga att jag upplever det mesta som ganska snabbt. Det som däremot tar tid är att komma in i vår IT-leverantörs värdelösa portal för att öppna ärenden mot dem och beställa hårdvara, och den är så värdelös att det går snabbare att skicka snigelpost till supporten som sitter på andra sidan landet än att öppna ett ärende i deras portal.

Jag vet dock vissa lärare som klagar på att deras datorer är långsamma trots ominstallation nyligen och samma hårdvara som mig. De som kör Mac dock har det riktigt gött då allt går otroligt raskt där.

Av sparkar_boll
Skrivet av Cenorida:

Väldigt intressant att läsa hur mycket ni tjänar. Funderar på om detta är ett genomsnitt på Sweclockers eller om det främst är personer som tjänar mycket som tenderar att nämna sin lön?

Själv har jag nyligen tagit ut min kandidatexamen i informatik och söker jobb. Hur lång tid tog det för er att få jobb efter examen? Har ni några bra tips?

Vart håller du hus någonstans? Vad ingår i din utbildning i grova drag? Vilket område vill du jobba inom?

Om du vill jobba med drift av IT-infrastruktur så är en bra början att köra nått jobb som supporttekniker i nått är innan du går vidare till nått mer avancerat.

Vill du jobba med mjukvaru-utveckling så kanske nån junior tjänst är lämplig (inte insatt i hur det funkar inom mjukvaru-utveckling)?

Av sparkar_boll

Bygg Bilar med Mulle Meck
Bygg Båtar med Mulle Meck
Bygg Hus med Mulle Meck
Upptäck rymden med Mulle Meck

Bygg bilar har inte en sådär jättekul story, så börja med Bygg Båtar, när han är klar med det så kan han få köra Bygg Hus, när storyn där är slut så ger ni honom Upptäck Rymden.

Jag hade askul med samtliga spel och kör faktiskt dem fortfarande.

Av sparkar_boll

Rent generellt när det gäller Chromebooks så vill jag rekommendera att du satsar på något som har 8 GB RAM redan nu. Anledningen är att Google kommer i framtiden ändra sina policys (om de inte redan har gjort det) gällande AUE att det ska finnas möjlighet för uppdateringar i 5+ år.

Chromebooks är mer eller mindre designade att vara "plastiga" då majoriteten av kunderna är skolor (skolor=billigt). Med det sagt så kanske du får vara beredd att antingen satsa lite mer pengar på något som håller bra kvalitet eller behöva köpa något som kan kännas plastigt. Jag jobbar inom skolans värld, och på en tidigare arbetsplats så jobbade jag mycket med Chromebooks.

Jag kan starkt rekommendera Asus & Acers enheter. Asus har väldigt bra reparationsmöjligheter då det i många fall går att få tag på orginaldelar och sätta in i datorn (asusparts.com, svenskt företag). Jag upplever dem som de mest väletablerade märkena när det gäller Chromebooks i dagsläget, med det största utbudet.

Acer Chromebook 311 är ganska bra (osäker på om den går att få tag i med 8GB som privatperson). Välbyggd, relativt liten skärm och kostar inte heller en förmögenhet. Annars gillar jag Asus C204, men tror knappast att den går att få tag på som privatperson.