Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll
Skrivet av leopard01:

Du har ju varit på samma ställe i 10 år och inte fått en marknadsmässig lön. Dina chanser att räta till situationen genom årliga lönesamtal är minimala.

Fixa ett erbjudande i handen som du är nöjd med, sen antingen kallar du in chefen till ett möte och frågar om de vill behålla dig, eller byter företag helt enkelt.

Låt det inte fortgå alltför länge, du går ju miste om massor i lön och pensionsavsättningar.

Exakt. Du har värdefull kompetens och erfarenhet som gör att du skulle kunna lätt få 40k/mån som systemtekniker/sysadmin, kanske tillochmed mer.

När du ger ditt löneanspråk till ett eventuellt nytt företag, säg ALDRIG vad du vill ha, utan fråga istället vad de är beredda att erbjuda dig i lön. Sålänge du i dagsläget inte jobbar för kommunal/statlig verksamhet så kan de inte ta reda på din exakta månadslön du har i dagsläget vilket gör att du har goda möjligheter att kunna få upp den rejält vid ett byte av arbetsgivare.

Av sparkar_boll
Skrivet av Daz:

Vi har bara upp till åk 9, vilken pandemi pratar du om? Skolan pågår som vanligt bortsett från en kortare nedstängning på nån vecka.

Jag är placerad på en skola och har börjat min karriär som obehörig lärare/tekniker där men har sedan uppgraderats till att täcka alla utbildningsenheter i den senare rollen. Min primära arbetsuppgift var tidigare att ha hand om hela Googlesidan, allt från hårdvarupill till övergripande förvaltning. Vi är nu på g över till MS så min roll förändras till mer hands-off då enheterna helt enkelt inte har samma reparerbarhet. Därför intresserar jag mig nu mer för hur skolans processer kan kopplas samman med kommunen i övrigt då vi var ganska fristående tidigare till följde av helt olika system.

Vi har en IKT-pedagog som är den som primärt ska utbilda personal och ge stöd men det händer att jag får göra sånt också beroende på vilket system det handlar om och vem som har tid.

Jag är fristående från infrastruktursidan, som vår IT-avdelning står för, men det händer likväl att jag knackar nått litet i powershell emellanåt och petar runt en del i diverse admininterface. Jag vill hellre gå åt det hållet men det är tyvärr inte vad min arbetsgivare behöver för tillfället.

Det är den typiska karriärvägen när det gäller IT inom skola känns det som.
Tekniker/IT-samordnare lokalt på skola -> Nån form av strateg/systemförvaltare efter några år.

Har ni bra kontakt med er IT-enhet så de förstår era behov då ni ska gå över till MS istället för Google? Ibland kan IT-enhetens miljö som används för tjänstemän på andra förvaltningar inte passa utbildningsverksamheten sådär jättebra när det gäller valfrihet och paketering av mjukvara t.ex.

Se också till att teknikerna på skolorna (om ni har några) får direkt tillgång till AD:t för att byta lösenord på både elever OCH personal + låsa upp konton, samt ge tillgång till att de får ett s.k. install-konto så de har befogenhet att installera drivrutiner och program som inte är paketerade och göra enklare systemändringar på klientnivå, samt att de får möjlighet att installera om datorer själva utan att behöva skicka in dem till IT-enheten. Det kan se till att skolornas tekniker känner att de är likvärdiga IT-enhetens tekniker och inte några "amatörer som leker med IT".

Av sparkar_boll
Skrivet av Daz:

Den som det visste, brukar beskriva mig själv som utbildningsverksamhetens nörd och agerar som översättare mellan kommunens utbildningsverksamhet och IT-avdelningen.

På anställningsavtalet står det systemförvaltare men arbetsbeskrivningen är i princip att hitta problem och lösa dem.

Vad förvaltar du för system? Är det bara utbildningsrelaterat? Har du någon form av IT-samordnarroll också då du måste åka ut till "kunderna(skolorna)" och stötta dem i användandet?

Skrivet av Daz:

Svarar på mejl? Har ni ingen direktmeddelandeplattform (teams, Google chat etc) som personalen kan plinga dig på konstant?

Teams finns (serverinfrastrukturen och kommunikationsplattformar etc består av microsoftprodukter, men vi har en hel del Mac:ar, iPads och Chromebooks i kommunen också). Jag börjar nytt jobb imorgon och jag ber till högre makter att lärarna inte kommer kunna stava mitt namn korrekt så de inte hittar mig i Teams (har en udda stavning på ett ganska vanligt namn )

Av sparkar_boll

IT-samordnare på kommunal skola. Leker lite i AD, skäller lite på elever och godkänner kostnadsförslag. Och svarar på mejl också.

Av sparkar_boll
Skrivet av Senilsson:

Det är exakt därför vi flyttar hem (och närheten till våra familjer såklart) - vi fick barn förra året och även om det fungerar bra så är Sverige strået vassare för oss. Vi bor i Chicago och älskar det här, vägrar flytta ut till någon förort där bil krävs till precis allt. Men att köpa hus eller bara radhus inne i staden och samtidigt ha råd med en bra dagisplats och skola är inte realistiskt tyvärr.

Låter rimligt. Vart i Sverige tänker ni flytta om man får fråga? I storstäderna är det lite jobbigt i att få en stor lägenhet eller villa till relativt överkomligt pris, men om ni kan tänka er att bo i antingen någon av förorterna till de större städerna eller i någon småstad så kommer ni inte har några problem alls att hitta en lägenhet (eller villa) som kommer passa er.

Av sparkar_boll
Skrivet av Senilsson:

Ja, ni har rätt såklart. Det tar emot på ett väldigt fundamentalt plan att gå ner i lön efter flera års erfarenhet och avancemang. Men sånt är livet, Sverige har många positiva saker också..

Tänk också på vad du får i Sverige jämfört med i USA. Du får en lägre lön visst, men du får gratis sjukvård, stabil kollektivtrafik så du slipper ha en bil, facket om det skulle skita sig på din arbetsplats, gratis utbildning i form av grundskola, gymnasium och högskola för dig själv eller dina barn och mycket annat som jag inte kommer på nu på rak arm.

Du måste däremot handla din sprit på Systembolaget om du inte bor i Malmö och kan importera från Danmark, men jämfört med de små negativa detaljerna så finns det vissa saker som är bättre i Sverige än i USA.

Alla har dock sina egna åsikter och det ovan är bara mina egna tankar. Har du andra åsikter är det helt okej!

Av sparkar_boll
Skrivet av Pepsin:

Fick en liten löneökning trots pandemin...Kommer eventuellt en till senare i år vilket vore välkommet.

Yrke: IT-driftansvarig (Windows Server, Linux, Nätverk, SAN, Cloud)
Lön: 28 000 kr
Erfarenhet: 10 år i branschen
Utbildning: YH 2 år
Ålder: 37 år
Plats: Uppsala
Förmåner: Laptop, mobil, 10 minuter till jobbet (?)

Du borde förhandla om den där lönen. Alternativt leta reda på ett annat jobb där du kan få upp lönen.

Som jämförelse så jag jobbar på en kommunal skola som IT-samordnare där jag jobbar väldigt lite hands-on med AD:t och nätverk och absolut inget med Linux eller SAN-lösningar, och jag tjänar 27k.

Jag har dessutom de vanliga förmånerna telefon och laptop. Jag har dessutom bara mindre än 2 års arbetslivserfarenhet utan någon form av datateknisk utbildning.

Av sparkar_boll
Skrivet av jan-banan:

Har man inte kunna göra detta i azure sedan länge?

Jo, sen finns diverse VDI-lösningar man kan använda för exakt det ändamålet. Men enligt artikeln så ska denna lösning vara mer lättanvänd och därmed falla både större och mindre organisationer i smaken.

Av sparkar_boll

Om du testat det som föreslagits ovan, så kan du alltid testa att verifiera integriteten hos spelfilerna i Steam. Ibland kan det hända att vissa filer inte laddats ner korrekt, trots att du installerat om spelet.

Av sparkar_boll
Skrivet av Fulci:

För att vara petig finns inte landsting längre, det är Region (Stockholm).

Självklart, lever bara i en lite äldre värld där det fortfarande heter Stockholms län. Min fråga var främst ställd för att många skriver Stockholms län när de menar Stockholms stad och vice versa.

Av sparkar_boll
Skrivet av Dyluck:

Jag har arbetat mot Stockholms län, det var krav på en viss mängd dokumentation, vad det var var inte så noga. En kollega kom på att vi kunde skriva ut olika revisioner av källkoden och ha det som bilagor i dokumentation. Även personen som skulle ganska var mycket nöjd, blev inte så mkt arbete.

Skrivet av Don_Tomaso:

Så du och din kollega är en av dessa ansvarslösa personer som artikeln handlar om? Tack.

Vill bara ha det förtydligat, är det Stockholms län eller Stockholms stad du har jobbat mot? Det är Stockholms stad (kommunen) som har köpt Skolplattformen, inte landstinget.

Av sparkar_boll
Skrivet av flashen:

Skrämmande att det inte finns dokumentation, bara för det interna arbetet underlättar det enormt

Skrivet av m4gnify:

Det finns säkert, dom vill bara inte ge ut den.

Det finns en väldigt intressant Twitter-tråd där en förälder går igenom och granskar Skolplattformen. Detta var alltså startskottet till ALLT som har skett gällande Skolplattformen, med dess säkerhetsläckor och sanktioner från IMY. https://mobile.twitter.com/mansj/status/1164077910430556160

Av sparkar_boll
Skrivet av sparkar_boll:

Okej, uppdatering.

Börjat ny tjänst sen en vecka tillbaka.

Titel: IT-samordnare
Lön: 25k/mån
Arbetsplats: Kommunal grundskola.
Arbetsuppgifter: It-ansvar på verksamheten i form av utbildning och support för verksamhetens elever och personal. Behörighet att beställa hårdvara. Administration i Google Admin Console samt Vklass. Hårdvarureparationer av laptops. Ansvar för skolans 3d-skrivare.
Utbildning: Media på gymnasiet + två interna kurser på förra jobbet.
Erfarenhet: Ca 7 mån som IT-assistent.
Förmåner: Dator (PC), laptop (Chromebook), telefon.

Börjar en ny tjänst till hösten, arbetslös i sommar. Går från ett vikariat till ett annat, men en löneökning på 2k.

Titel: IT-samordnare
Lön: 27k/mån
Arbetsplats: Kommunal grundskola i södra Stockholm.
Arbetsuppgifter: It-ansvar på verksamheten i form av utbildning och support för verksamhetens elever och personal. Behörighet att beställa hårdvara. Lösenordsbyten i AD. Administration av iPads i MDM.
Utbildning: Media på gymnasiet + några interna kurser i diverse system.
Erfarenhet: Ca 1,5 år som it-assistent, samt it-samordnare.
Förmåner: Laptop, telefon.

Av sparkar_boll
Skrivet av UndaC:

Inspelningen sker just nu:
https://i.ibb.co/VqX5T66/A225-D374-6827-4-C68-91-D8-5-CB472-EF796-A.jpg

Och nej, man får inte kommentera hur vi har städat eller dragit kablar

Jag struntar i kablarna! Jag håller bara ögonen på en viss katt i propellerhatt som kan vara katten Bamse eller vilken annan katt som helst i propellerhatt😂😂

Av sparkar_boll

Användare: @hypergrizzly64
Typ av affär: Jag köpte
Tillvägagångssätt: Frakt med postnord
Produkt: Xtrfy K4 + Xtrfy WR1

Positivt:
Trevlig säljare och väldigt seriös!
Snabb frakt och bra packeterat!
Trevlig affär överlag!
Rekommenderas oerhört mycket!

Negativt:
Absolut inget alls!

Slutbetyg: 5/5

Av sparkar_boll

Yrkeshögskola finns ju också! Där har du kurser under tre år!

Av sparkar_boll

Jag köper knappt bärbara, men jag har vissa krav som jag alltid går efter.

- 16GB RAM
- minst 1920x1080 upplösning och 13-14 tum skärm.
- i5 av de 2-3 senaste generationerna eller bättre. Ingen Ryzen, har haft riktigt dåliga erfarenheter med dem.
- HDMI, ethernet, några USB-A
- Vanligt tangentbord, inget numeriskt. Vill jag ha numeriskt så kopplar jag in ett externt. Bekväma brytare.
- Bra musplatta à la Apple-modell
- INGEN RGB ELLER GAMING-STUK ÖVERHUVUDTAGET

Av sparkar_boll
Skrivet av hypergrizzly64:

450-500kr

Då budar jag 460 kr + spårbar frakt för Xtrfy K4 + wrist rest

Av sparkar_boll
Skrivet av hypergrizzly64:

Nja, det är lite för lite för ett par tangentbord som knappt är använda.

Vad anser du är ett rimligt startbud för K4:an?

Av sparkar_boll
Skrivet av hypergrizzly64:

Minns inte.

Jag budar 270 kr + spårbar frakt för Xtrfy K4 + wrist rest.