Inlägg

Inlägg som alfonsg00 har skrivit i forumet
Av alfonsg00
Skrivet av JonkenPonken:

Jupp, LG OLED.

Får testa övre vänstra hörnet vid tillfälle. Visste inte ens om att man kunde göra så men grå färg har man ju sett typ massor med ggr när man bläddrat efter film (och läst om filmen). Tycker mera det låter som en feature isf (grå banding). Att ha vänster spalt markerad har jag ju haft en miljard ggr men du menar specifikt markören högst upp till vänster?

Jo grått mm ser bra ut när man kolar filmer/bläddrar. Är bara om man tar upp den pekaren och drar ut den i vänstra hörnet så kommer menyn upp i grå "ton" istället för svart. Annars syns det som vanligt med svart färg.

Av alfonsg00
Skrivet av Laxpudding:

Ett av flera exempel på hur "banding" kan syfta på två helt olika saker. Det din bild visar är möjligen posterisering där det inte finns tillräckligt med bitar i signaler för att skapa en mjuk övergång mellan nyanser. Det orsakas oftast av brister i produkten (varav LG:s OLED har en del) men då är inte felen så regelbundet perfekta utan mest fula.

Bandning i fråga om linjer och ojämnheter som ditt första inlägg visar är ojämnheter i panelen från tillverkningen. Pixlarna i panelen har en gnutta olika ljusutbyte baserat på den stimulans de får. Den typen av fel är mer kaotisk och "organisk". Där kan en panel-refresh hjälpa en del ifall det är störande.

Det din bild från Netflix visar är gissningvis ett fel som antagligen ligger i Netflix-klienten. Folk har ställt samma frågor om Steam-klienten. Grafiken är skapad med stegande gråtoner. Banden är för jämna och perfekta för att det skulle vara posterisering eller kaoset från en ojämn panel.

Tack för förklaringen, måste vara sådär🙂 Exakt, det första problemet har försvunnit helt efter pixel refresh så känns som det måste vara något med netflix/posterisering med färgerna.

Av alfonsg00

5% i banding test. Syns inget alls längre.bild Så förstår inte hur det verkar synas i netflix på den kanten bara. Inte något i filmer längre. Som om tvn kompenserar det på alla ställen förrutom i den menyn.

Av alfonsg00
Skrivet av JonkenPonken:

Jag har aldrig sett sån där banding på vår tv. Den enda banding jag sett i extrema fall är när man "framkallar" en RAW och lyfter 3-5 steg. Nästa gång jag startar Netflix så får jag gå fram med lupp och syna.

Har du lg oled tv? Så om du drar pekaren till vänster hörn så det blir grått istället för svart så får du inte upp sådana linjer? Förstår bara inte hur de kan vara kvar där för de har helt försvunnit i tester och även extrema tester så syns de inte alls.

Av alfonsg00
Skrivet av JonkenPonken:

Läste nånstans för nåt år sen att LG hade kortat ned antalet omstarter och paneltvätt.

Kul ändå att man haft tur med tv:n från första stund.

Verkar som problemet har helt försvinnit i tester och inte några linjer alls på gråtest. Samma i filmer så finns linjerna inte längre. En konstig grej är detta som man ser i netflix om man drar pekaren i vänstra hörnet. Känns som banding eller ska det bara vara så? För får inte upp något som helst i banding tester längre så tycker det är konstigt om det i så fall skulle komma upp här? Bild

Av alfonsg00

Körde en manuell pixel refresh i typ 10 min för att testa, verkar som allt/nästan allt försvann och håller tummarna🙂 Tänkte köra i en timme men läste att det kanske inte var så bra, därför jag avbröt.

Av alfonsg00
Skrivet av Coca:

Fullt normalt för OLED. Kan bli bättre med tiden.

Fan är ju ganska störande. Nu när man sett det så syns det i filmer mm...

Av alfonsg00

Ny Oled LG A1 Vertical banding?

Hej!

Hämtade upp en Lg A1 idag från elgiganten. Direkt när jag startade tvn upptäckte jag dessa linjer som är störande i tex gråa färger. Är panelen dålig eller försvinner detta med något verktyg/när man använder tvn? Har haft igång tvn i 10 min nu bara. Enligt betyg skulle denna panel vara väldigt ren och inte ha några linjer.

Tacksam för hjälp!

Bild

Av alfonsg00

Tips på speldator för max 8000 kr!

Hej!

Har fått bra tips här tidigare så tänkte kolla med er kunniga. Hjälper kusinen med att bygga så bra speldator som möjligt för budgeten 8000 kr. Ska klara senare spel i 1080 p med medium/hög grafik. Windows ska inte vara inräknat. Har kommit fram till detta: Dator Synpunkter/tips på vad som man ska byta ut?

Inte valt ut något grafikkort än. Nytt/begagnat funkar också, vet ni något prisvärt? Verkar vara mycket slutsålt på de billigare grafikkorten. Får kanske leta efter ett begagnat 1080/ti.

Tack för hjälpen

Av alfonsg00
Skrivet av Laxpudding:

Det du läser på ett forum är en handfull av miljoner åsikter om "hur det borde se ut" och varje åsikt är baserad på vad man är van med sedan tidigare och har för preferens. Finns inga rätt eller fel här, bara två sidor av samma mynt.

Varje teknik och varje variation inom de teknikerna (likt olika LCD-tekniker, BFI etc.) kommer att producera något olika resultat som kommer uppfattas olika beroende på vad man är van med. Diskussionen var likadan för 10-15 år sedan med plasma vs LCD i rörelser. Tydligt definierade bildrutor som ger en tydligare hackighet. Eller mjukare övergångar där man också ser i bilden att det är smetigare.

Tack för förklaringen. Då förstår jag. Sugen på att testa oled tvn. Är ju annars öppet köp om jag inte skulle vara nöjd. Hade du valt denna oled framför en motsvarande prisklass lg nanocell tv?

Av alfonsg00
Skrivet av Anders9110:

Ganska dålig timing också man kunde få en bra 65 tum TV för några dagar sedan TCL 65 QLED800 gick att köpa för 6K förra veckan.

Kollade på just den när det var rea, men läste något att den jämnade ut bilden konstigt i filmer och det inte gick att stänga av.

Edit: Motion smoothness var det visst som inte gick att stänga av.

Av alfonsg00
Skrivet av Laxpudding:

Det rtings skriver syftar på att A1 har kortare/rapparare responstid överlag. Det innebär att material i lägre frekvens, likt 24, 25 och 30 fps i filmer och TV-serier, riskerar att se lite ryckigare ut. Det kan se ryckigare därför att en typiskt LCD istället är långsammare och därför smetar ut men också mjukar upp övergången mellan bildrutor. Så egentligen bara en fråga om vilket perspektiv man utgår ifrån. Man behöver inte uppleva en OLED som ryckigare, men väl en LCD som smetigare. Eller då förstås viceversa om man är van med en LCD och tar smetandet för givet.

Vad du såg i butiken är något helt annat. Det är en godtycklig jämförelse med okänt material med med bunt olika TV som kan vara inställda på alla olika möjliga sätt. Det som gjorde just A1 ryckigare kan vara att den stod felinställd jämfört med resten. Väldigt sällan man kan dra några konkreta slutsatser av den typen av jämförelser i butik.

Jo kan ju såklart vara så. Var bara lite konstigt sammanhang att det bara var oled tv aparaterna i butiken som hade denna tendens. Kan vara så att demot var i 24 fps. Kanske är van med lcd att de har någon "smetning" igång så det flyter på bättre. Om det skulle vara så att det blir lite ryckigt när man tex spelar blu ray filmer i 24 fps att det finns inställningar för att kompensera detta på oled? Så är inte generellt med oled att det blir sämre flyt än lcd med lägre fps?
Läste lite här och blev inte smartare Oled

Av alfonsg00
Skrivet av Laxpudding:

Alla TV jag har sett kan stänga av sin interpoleringen och köra 24p utan att addera något till bilden som aldrig fanns där från början. Däremot är det inte säkert att alla TV-modeller i budgetklass kan spela upp 24 bilder i sekunden utan att repetera bildrutorna så att det rycker mer än nödvändigt. LG:s Nano-modeller brukar inte ha det problemet utan göra rätt med 24p.

Generellt har lite bättre modeller ett Film Maker-läge som från början stänger av dessa funktioner. Annars kan man med alla vettiga TV kliva in menyerna och åtgärda det mesta. Bara man väljer något annat läge än det som kommer förinställt från början.

Hej!

Måste kolla med tv experten. Tänkte köpa en LG A1 OLED 55 för 7999 kr på elgiganten. Fått bra betyg på Rtings hemsida. Men konstigt nog i butiken när jag kollade på "demo filmer" så upptäcker jag att tvn laggar vid långsamma bilder. Det kunde jag inte se på andra tv led/qled. Såg sedan på Rtings hemida när man klickar in på Filmbetyg att de nämnet "Some stutter in low frame rate content". Ska tvn vara så? Konstigt att dom gav den 9.3 av 10 när den laggar. Jobbigt när man kollar film och det kommer långsamma bilder och tvn ser ut att lagga. Läste och verkar vara samma problem med betydligt dyrare LG C1. Konstigt fenomen på oled. Blir troligtvis en led tv i så fall.

Av alfonsg00
Skrivet av Ibymafayhas:

Det är en "botten-klass" TV. Med det sagt är din nuvarande TV i samma segment så är du nöjd med bilden och "bara" vill ha något större så funkar det nog OK.

Review finns på Rting och går att jämföra mot din gamla TV där också mest troligen:
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/nano75-2021

Funderat på denna också, verkar vara helt okej på reviews på yt. Undrar om detta stämmer från testet: "The 50 inch and 70 inch models likely use VA panels, so we expect them to have better contrast and better black uniformity, but worse viewing angles. "

Av alfonsg00

Tips på 4k led tv runt 65tum! Budget 7k.

Hej!

Har i dagsläget en gammal plasta tv på 50 tum som börjat gå sönder(röda prickar på skärmen och bränner in lätt). Kommit fram att jag vill ha en 4k led tv och gärna stor ca 65tum. Tänker använda tv främst till att kolla på serier och filmer i hög kvalité(4k). Så småningom köper jag troligtvs en 4k blu ray spelare och testar 4k uhd filmer. Kollat på LG och Samsung tv. Håller mig borta från Philips pga problemen jag läst dom har(Föräldrarna har philips så vet hur seg programvaran är). Samma med TCL för verkar inte vara så mycket inställningar mm som man kan ändra.

Tacksam för hjälp!

Av alfonsg00
Skrivet av mrqaffe:

Ja så ska det bli, en repeater halverar bandbredden och dubblerar latensen (i bästa fall)
Men en accesspunkt är nått annat än en repeater.

Okej får läsa på, tack

Av alfonsg00
Skrivet av MickeBoy:

Eller kanske fundera över om du kan placera den du har på ett annat ställe.

Det testade jag förra gången när jag bytte till denna router, nu är den placerad mer mot mitten av huset. Kör med lan kablar till alla stationära datorer pga detta. Bara mobil/laptop som går på trådlösa. Antennerna är riktade mot mitt rum men klarar ändå inte golvet.

Av alfonsg00
Skrivet av mrqaffe:

Skaffa en accesspunkt för du antyder att det är det du söker för en router "klarar" den yta som kablarna räcker till men du verkar ju vilja förbättra wifi.

Testat det tidigare men nästan halverat hastigheten med en repeater...

Av alfonsg00

Tips på bra router för under 2k?

Hej!

Har en Asus Ac87u och önskar uppgradera till en router som klarar lite större yta. Redan på övervåningen typ 2 meter ifrån routern(genom en vägg) går signalen från 3/4 pluppar till 1/4 och sedan tappar helt. Varierar hela tiden på samma ställe. Budget under 2k. Har fiber 100/10mb. Finns det någon bra?

Mvh

Av alfonsg00
Skrivet av lAvliden:

Vad är det för komponenter i övrigt?
Du specificerar bara moderkort, CPU samt PSU.

Yes eftersom resten av delarna har jag testat med andra. Sitter 2x4gb 2133mhz ddr4 (typ crucial), testat med med 2x 8gb 3000mhz corsair minnen från min dator fast körde dom i 2133mhz då. Grafikkortet är ett evga 980 ti identiskt med mitt grafikkort, därför kunde jag byta rakt av. Sitter annars en 2 år gammal ssd 128gb och en ny 1tb toshiba hårddisk. Just nu fick min bror ett nytt chassi till datorn så bygger om den i ett nytt chassi, monterar om cpun också för att se om det skulle hjälpa. Om problemet kvarstår som jag misstänker ska jag testa kontakta inet om jag kan få låna ett annat moderkort.