Inlägg

Inlägg som puck har skrivit i forumet
Av puck
Skrivet av DarkAlf:

Tillägg: Oj, nu hittade jag faktiskt att TS har skrivit att fraktsättet är angivet. Stod det PostNord så bör den här saken vara ur världen.

Men alltså i annonsen stod endast "PostNord 69 kr". Inte om det skulle levereras med brev eller REK. Så jag tycker det du säger låter rimligt. Men det tycker uppenbarligen inte Tradera och Konsumentrådgivningen.

Av puck
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Fortfarande nyfiken vilken typ av vara det var? ÄR det CPU/grafikkort? Isåfall varför skickades det inte spårbart.

För det mesta funkar tradera utmärkt, men de är en mardröm att deala med vid problem. En kille ångrade sig, struntade i att betala och lämnade en negativ referens men tradera vill inte göra något åt det och personen kan fortsätta handla.

Det gäller en tröja och skickades som brev pga. dess ringa marknadsvärde.

Skrivet av DarkAlf:

Du kanske läste konsumentrådgivarens svar lite snabbt. I sista satsen skriver de att du behöver visa att du och köparen har kommit överens om ej spårbar frakt. Det tolkar jag som att ifall du kan visa det så har du därefter ditt på det fria.

På Tradera måste säljaren alltid (så vitt jag vet) ange vilken fraktmetod och avgift som gäller. Ifall PostNord är det angiva fraktsättet i annonsen har köparen godkänt det fraktmedlet. Spårbara paket är ett tillval hos PostNord och inte något som ingår i standardpriserna. Ifall köparen inte uttryckligen bad om spårbart paket är det därför orimligt att anta att paketet skulle skickas spårbart.

(Det här är för övrigt en sån grej som jag bara antog utan någon egentlig anledning. Att TS och köparen var överens om att PostNord är fraktsättet. Sånt här är alltid jättesvårt när man inte har alla detaljer.)

Jag skrev till rådgivaren precis det jag skrev i förra inlägget; att köparen stod för frakten och att det inte nämndes någonting i annonsen om att varan skulle sändas som spårbar försändelse, och fick det där som svar. Jag tolkade rådgivarens svar som att jag uttryckligen behöver ha kommit överens med säljaren om att inte skicka paketet spårbart eftersom att Traderas villkor i regel kräver detta. Alltså antingen skrivit i annonsen explicit att köparen godkänner leverans med brev eller i mailkonversation. Men jag kanske har fel.

Av puck
Skrivet av Purrfected:

Vem stod för frakten? Om det var köparen, fick han veta hur du tänkte skicka varan?
I så fall skulle jag säga köparen.

Om du stod för frakten så är det nog på dig.

Köparen stod för frakten.
I annonsen nämndes ingenting om att varan kommer att skickas som spårbar försändelse.

Av puck

Jag tog kontakt med konsumentrådgivningen hos kommunen. De skriver:

Citat:

Köplagen är dispositiv. Med det menas att man kan avtala bort hela eller delar av den. Användarna av Tradera är bundna av deras användarvillkor och policys. Du är alltså bunden av deras Fakturerings- & betalningspolicy genom skrivelsen ”Genom att använda Tjänsterna godkänner du våra faktureringsrutiner och betalningsvillkor vilka framgår av vår Fakturerings- & betalningspolicy”.

Som du ser så skriver de att ”När säljaren postat brevet eller lämnat in paketet har denne fullgjort sin del av avtalet” Tradera skriver att de rekommenderar att man använder sig av spårbara försändelser, men det är inget krav. Även om det inte är ett krav att kräva inlämningskvitto så är det bra om säljaren gör det för att kunna bevisa att hen lämnat in varan för transport.

I sista stycket står det att om man använt ett av Traderas integrerade betalningsalternativ har man som köpare möjlighet att ansöka om återbetalning. Under vilka omständigheter återbetalning kan ske framgår av Fakturerings- & betalningspolicyns 4.

Om du inte har något bevis/inlämningskvitto så behöver du kunna visa att du och köparen kommit överens om att inte använda er av spårbara försändelser vid den här transaktionen.

Jag vet inte om jag var otydlig eller om de inte förstod min fråga.
De menar alltså att punkt 4 ger köparen rätt till återbetalning om leverans av varan inte har skett, vilket är detsamma som Tradera påpekat tidigare.
Det kanske är mer relevant att hävda oskäliga avtalsvillkor i det här fallet, som DarkAlf skrev ovan. I synnerhet om Traderas avtalsvillkor avviker från Köplagen på ett sådant omfattande sätt som den ändå gör. Att en vara inte har levererats kan bero på flera orsaker och det finns ingenting i villkoren som tyder att bevisbördan för att hävda sin oskuld ligger hos säljaren.

Av puck
Skrivet av DarkAlf:

Innan jag säger något annat rekommenderar jag att du tar kontakt med Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument och ber om vägledning i ditt ärende. Ifall du vill bestrida fakturan har de råd om den saken här: Bestrida felaktig faktura.

Jag är inte jurist och nedanstående är min lekmannamässiga bedömning.

Enligt lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden får näringsidkare (såsom Tradera) inte använda sig av oskäliga avtalsvillkor. Enligt Konsumentverket finns det tre grunder som kan göra att avtalsvillkor ses som oskäliga:

* Avtalsvillkoren strider mot tvingande konsumentskyddande lagstiftning, alltså regler som inte kan avtalas bort.
* Avtalsvillkoren strider mot icke-tvingande lag, alltså regler som är möjliga att avtala bort och leder till obalans mellan företaget och konsumenten.
* Avtalsvillkoren är otydliga och svåra för konsumenten att förstå.

Köplagen är en dispositiv lag. Det betyder att parterna (i detta fallet du och köparen) kan förhandla bort vissa delar av den. Med andra ord är det en icke-tvingande lag. Jag vet ej om Tradera kan göra ändringar som påverkar avtalet mellan dig och köparen, men jag tror inte så är fallet. Som jag har förstått det menar Tradera att punkt 4 a) ur deras Villkor för Traderas betallösning gör att de har rätt att kräva återbetalning från dig då de anser att du inte har levererat varan. De kanske också vill hävda punkt c).

Jag menar att Traderas villkor är oskäliga både på den tredje och andra grunden. Vad som avses med "leverans" framgår inte av villkoren. Ifall de specifikt menar att leverans är skilt från vad som anses vara ett avlämnande enligt 7 § KöpL borde de ha skrivit detta i mycket tydligare ordalag. Otydligt och svårförstått med andra ord. Och även om de specifikt hade skrivit detta borde det i sådant fall anses strida mot grund två.

Ifall du bestrider fakturan hela vägen och Tradera inte ger med sig får de valet att väcka talan i domstol. Jag har mycket svårt att tänka mig att de gör det för ynka 626 spänn när den juridiska grunden de står på är skakig. Det gäller dock att inte bli skrämd av inkasso och kronofogde på vägen. Många tappar huvudet bara de hör de orden. (Vilket företag givetvis gillar att utnyttja.)

Ifall det behövs går det att ansöka om rättslig hjälp i form av KO-biträde från Konsumentombudsmannen. Ansökan är kostnadsfri och ifall den blir beviljad står KO för dina rättegångskostnader.

Jag har upprättat en allmänt hållen anmälan mot Tradera hos Konsumentverket angående dessa avtalsvillkor. Jag rekommenderar att även du gör en webbanmälan till Konsumentverket angående just ditt ärende.

Stort tack för ditt engagemang.

Efter att ha bett om ett förtydligande 4 gånger fick jag ett ganska trött svar

Citat:

Hej!

Tack för ditt meddelande.

Självklart kan vi hjälpa dig finna i våra villkor om du har svårt för detta. Du som säljare är ansvarig för att påvisa att leverans skett vid försäljningar. Detta nämns i 4 a) c) h) i) l): http://info.tradera.com/fragor-och-svar-till-betallosning/vil...

Har du andra frågor är du välkommen att kontakta Kundservice: http://info.tradera.com/faq/kontakt/kontakta-tradera-kundserv...

Med vänliga hälsningar,
Tradera

Jag kan fortfarande inte se något i varken a) c) h) i) eller l) om att ansvaret för leverans ligger hos säljaren.

Av puck
Skrivet av Tiamat:

Jag vet att en del på tradera utsätter säljare för detta scam som du eventuellt har stött på i det här fallet. De utnyttjar folk som har förvalt som betalningsmedel paypal, Swish etc. sen läser inte säljaren reglerna för att skicka och vips så har de snott åt sig en gratis produkt.

Av dessa skäl har jag och andra seriösa säljare nödgats använda spårbart med RR-brev/paket och inte "skicka lätt" tjänsten då du inte får ett smack tillbaks eftersom den tjänsten inte innebär att brev/paket är försäkrat.

Att inte acceptera betalningar via tradera lär strida mot deras villkor. Att försöka avtala bort köpskyddet i annonsen lär inte hålla heller, som någon var inne på i tråden tidigare. Då finns det nog inte mycket annat att göra än som du säger. Eller sälja någon annanstans....

Skickades från m.sweclockers.com

Av puck
Skrivet av Tiamat:

Tradera har så många underliga regler som man godkänner utan att veta om bl. a t e x att man automatiskt godkänner en prenumeration av automatiska betalningar via paypal. Det här innebär att de drar automatiskt betalningar som du inte har godkänt. Du kan stänga av funktionen inne på paypal givetvis.

Riktiga luffare om du frågar mig det är det enda svenska företag som strular angående detta. Sen supporten har jag både ringt och chattat med olika det verkar vara samma personer. De kan inte ge adekvat hjälp rena turen att de kan flytande svenska i alla fall. En var väldigt rabiat och gick på som en ångvält om att hon minsann visste hur deras betalsupport såg ut. Skrämmande då hon inte visste ett jota. Har själv suttit på en betalsupport så jag vet hur det fungerar.

Till slut gav hon sig, en annan teknik de försöker sig på är att försöka byta ämne när det blir för svårt eller komplicerat. Deras chef är ännu värre har varit i dispyt med dem via paypal-supporten där en person belyste att de d v s Tradera ljuger rätt ofta och att de har liknande problem som jag hade.

Nu med deras nya avtal med GDPR som det så fint låter börjar jag fundera om inte jag ska be dem stänga mitt konto.

Ett axplock av deras nya fina regler:

"med ditt samtycke:

  • rikta marknadsföring till dig genom att skicka marknadsföringsmaterial om Tradera-produkter och onlinetjänster samt produkter och tjänster från andra företag. Vi kan även behandla dina personuppgifter för att skräddarsy vissa tjänster eller användarupplevelser för att bättre matcha dina intressen;

  • tillhandahålla dig personanpassade tjänster som erbjuds av Tradera på tredje parts webbplatser och onlinetjänster. Vi kan komma att använda dina personuppgifter och annan information som samlats i enlighet med denna Integritetspolicy för att tillhandahålla anpassade annonser, funktioner eller erbjudanden till dig på tredje parts webbplatser. Vi kan komma att använda cookies och annan spårningsteknik för att tillhandahålla dessa onlinetjänster och/eller arbeta med andra tredje parter såsom annons- eller analysföretag för att tillhandahålla dessa onlinetjänster;..."

Om du vill begära tillgång till alla personuppgifter som vi har om dig, observera att fotolegitimation kommer att krävas för att bevisa din identitet.

Jaha så bank-id gäller inte ska jag skicka legget då eller åka upp och se dem öga mot öga?

Ja då kanske det inte är så lönt att lägga ner mer energi på detta. Det intressanta i det här specifika fallet är att det troligtvis rör sig om ren och skär scam. Köparen har alltså anmält varan som försvunnen 2 dagar efter köp och startat en tvist på tradera inom mindre än en vecka efter auktionens slut. Hans obefintliga intresse för varans lokalisering i kombination med det statistiska faktum att en väldigt liten andel paket inte kommer fram gör att det mesta tyder på det. Hyser dock inget agg mot köparen, tycker det var ett företagsamt initiativ att utnyttja en exploit av detta slag. Förundras bara av att inte fler ägnar sig åt den här typen av verksamhet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av puck
Skrivet av sweisdapro:

@puck: 14 § försvinner ju då du skrivit köparens Namn och Adress på kuvertet, alltså i skrift tydligt klargjort vem brevet är avsett till, och alltså har risken övergått till köparen.
Dock skriver Tradera detta i din länk:
Detta känns som lite juridisk gråzon, då köparen inte mottagit någon produkt (kan ses som ej levererat enligt Tradera), men (om jag tolkat det rätt) har du juridiskt sett (i köp mellan privatpersoner) levererat i ögonblicket du postade brevet (alltså är det levererat).

Ja så måste det så klart vara.
Tradera tycks göra en annan analys av situationen. Ärendet är för närvarande uppe i en tvist och efter ett antal "goddag yxskaft"-svar så står det klart att jag som säljare måste kunna bevisa att varan har levererats trots att det inte framgått i annonsen att varan kommer att skickas som REK.

Det bisarra är att de vägrar hänvisa till den regel som uttryckligen säger att ansvaret för leverans ligger hos säljaren. De hävdar bara att jag som säljare "har accepterat deras villkor" men de kan inte tala om vad det är jag har accepterat.

Kan man anmäla Tradera för brott mot köplagen eller går den att avtala bort?

Skickades från m.sweclockers.com

Av puck
Skrivet av DarkAlf:

Det står uttryckligen i Köplagen att det är köparen som bär risken efter att varan har blivit överlämnad till transportören. Ifall köparen misstänker att säljaren inte har sänt varan står det den fritt att upprätta en polisanmälan och försöka fälla säljaren i domstol. Om polisen mot förmodan inte lägger ned ärendet och åklagaren mot förmodan väljer att ta upp det är det upp till åklagaren att bevisa att säljaren inte har skickat varan.
Det är med andra ord precis tvärtom från vad du säger.

Skrivet av sweisdapro:

Efter att ha läst igenom tråden verkar det som att du inte har något juridiskt ansvar gentemot köparen då du lämnat brevet till postnord (transportör), som då tagit över ansvaret och köparen har tagit på sig risken att brevet försvinner. Eftersom det verkar som att postnord inte tar något ansvar för försvunna brev känns det ganska pyrt för köparen.

Citat:

14 § Risken går aldrig över på köparen förrän det genom märkning, anteckning i transportdokument eller på annat sätt har gjorts klart att varan är avsedd för köparen.

Tack för era inlägg. Ovanstående gör mig dock lite bekymrad eftersom att jag som sagt saknar bevis på att paketet har lämnats in, då det har skickats som brev. Man får inget kvitto vid sådana försändelser.

Tradera tycks vara i linje med vad @MultiMan påpekade tidigare i tråden:

Citat:

Tänk på att du som säljare har en skyldighet att påvisa att varan har levererats till köparen vid tvister. Läs mer i våra användaravtal här: http://info.tradera.com/fragor-och-svar-till-betallosning/vil...

Jag hittar dock ingenting i villkoren som nämner något om det Tradera säger. Det enda som står är att "Säljaren är skyldig att omedelbart efter att Tradera bekräftat att köparen betalat fullgöra sina åtaganden, t.ex. att skicka varan på lämpligt sätt."

Av puck
Skrivet av Tiamat:

Jag avskyr tradera hela systemet suger nu för tiden. Jag har sålt lite saker i år. Jag skickar alltid spårbart samt tar kort på det. Jag informerar också att jag inte är betalningsskyldig om de inte vill ha REK-brev etc. Jag tar kort på allt jag paketerar och skickar för eventuellt strul. Om köpet gjordes med traderas-system kan de ta tillbaks pengarna eller via bank/Swish ge dig en faktura.

Som privatperson kan du skapa regler som gäller vid försäljning d v s att du inte är betalningsskyldig vid postens slarv av posthanteringen, det kan t e x inte ett företag. Sen "skicka lätt" ger bara spårning ej pengar ifall varan försvinner. Skrev du din avsändare adress på brevet? Då kommer det oftast tillbaks i en påse med ett blått klistermärke att de ber om ursäkt. Någon ersättning får man inte då de hänvisar att det inte är försäkrat. De kan hitta varan igen mot beskrivning och skicka den igen om du har tur.

Om säljaren väljer alternativet "Anmäl utebliven leverans" kommer jag alltså att bli återbetalningsskyldig automatiskt?

Jag skrev min avsändaradress på baksidan. Antar att jag bör ge Posten lite mer tid då paketet skickades i måndags, men säljaren är ganska otålig.

Av puck
Skrivet av Blacksheep:

Frågan är väl vad ni kom överens om! eller vad du skrev i annonsen som avgör nu då inget annat bevis finns.
var han med på noterna att det skulle sändas per vanlig post, alltså utan spårning, då står han för det eftersom han godtagit att få det skickat billigare, Normalt sätt betalar ju köparen för frakten, och han kan då välja hur han vill ha det.
var det du som sände det billigare i snålhet för att spara pengar på portot skall du stå för det.
det är såklart bara vad jag tycker personligen och ingen regel eller lag.

Skrivet av Potatissallad:

Köparen godkänner den angivna leveransmetoden vid köp. Har köparen godkänt att det ska skickas ickeförsäkrat, och att leveransmetod anges tydligt, har säljaren inget ansvar om det skulle försvinna under leverans. Detta gäller vi försäljning mellan privatpersoner.
Givetvis som säljare bör man endast erbjuda att skicka dyrare saker spårbart. Om det sedan är något som försvinner (som man inte skickat spårbart och möjligtvis också försäkrat), hade jag ersatt köparen (då det i så fall rör sig om en mindre kostnad) ändå då det är extremt ovanligt att något försvinner.
Som sagt kan du höra med PTS i Kiruna och se om brevet hamnat där.

I annonsen framgick endast fraktleverantör, fraktkostnad samt att köparen står för frakten.
Att paketet skulle skickas som brev (och därmed ej spårbart) stod tyvärr inte i annonsen.

Av puck
Skrivet av UMJ:

Du ansvarig för leveranserna lyckande, det du kan göra är och ringa PTS 08-678 55 00 och koppla dig till brev avdelningen paket som inte har lyckas leverans kommer automatiskt till PTS om brevbäraren inte kan dela ut dem, bruka dock ta någon vecka innan det kommer in i PTS register.

Själv bruka jag fotografera eller filma när man lägger den på lådan, visserligen kan du ju skriva ett avtal att han är ansvarig och inte kan utkräva ersättning om han väljer brev leverans istället än spårbart, men normalt sätt så bruka sändaren ta ansvaret för brevleveranserna, därför ska man helst erbjuda dem endast spårbart speciellt med dagens post, spårbara paket är ju försäkrade ingår normalt sätt en försäkring upp till 50.000 då får du ju ersättning från posten om de försvinner.

Det vore lite märkligt eftersom att jag dels har dubbelkollat adressen med köparen samt skrivit min avsändaradress på paketet, men jag ska ändå kontakta dem och se om brevet har hamnat där.

Skrivet av SAnDis:

@puck: Har personen rätt adress på tradera.
Hände mig, skickade ett paket, de sa de aldrig fick det.
Jag sa vi avvaktar, efter en månad får jag tillbaka det.. Fel adress.

Det kan jag förstås aldrig veta säkert, men det är den adressen jag har fått från säljaren i alla fall

Av puck

Problem med försäljning på tradera

Jag har sålt en vara på tradera som inte tycks ha nått mottagaren.
Varan har skickats som ett brev och är inte spårbar. Jag har därför inte heller något bevis på att varan verkligen har skickats. På samma sätt kan förstås köparen inte bevisa att paketet inte har mottagits.
Vem är ansvarig vid en sådan här situation?

Köpet har genomförts via Traderas integerade betalningssystem med Swish om det har någon betydelse.

Av puck

Nu har jag kontaktat hyresvärden och de säger att de inte kan göra något och att jag ska kontakta BBB för att lösa situationen. Oavsett vilket är jag trött på att bollas fram och tillbaka och vill bara avsluta abonnemanget, åtminstone tills porten inte längre är blockerad. BBB fortsätter att skicka räkningar och vill inte låta mig avsluta abonnemanget, trots att jag inte kan nyttja tjänsten. De hävdar att ångerfristen löpte ut 14 dagar efter att avtalet tecknats och säger att det är mitt ansvar att ta säkerställa att de kan leverera tjänsten. Särskilt irriterande är det eftersom att jag initialt kontaktade dem för att säga upp avtalet eftersom att jag skulle flytta, men att de övertalade mig att göra en flyttanmälan och binda upp mig på nytt istället, efter att ha kollat upp att de kunde leverera till min nya adress.

Stämmer det de säger eller finns det något jag kan göra för att avsluta abonnemanget?

Av puck
Skrivet av Shakermaker:

Okej, tack. Så enda nackdelen med att inte få in tillbehören i systemet är att de inte fungerar med lampor från Phillips?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja och att du inte kan ställa in vad de olika knapparna ska göra t ex.

Av puck

Tack för era svar.

Jag får helt enkelt ta och ringa runt lite och se om jag kan få tag i personen som bodde här innan mig. Kan ju i alla fall trösta mig med gratis internet ett litet tag. Cred också till BBB som makulerade fakturan utan massa krusiduller.

Av puck

Jag är alltså inne på ampari och landmarks linje men finns det stöd för detta?

Skickades från m.sweclockers.com

Av puck

Jag undrar om jag rent juridiskt har möjlighet att avsluta avtalet, då de inte lyckats leverera tjänsten, trots att det gått mer än 14 dagar sedan avtalet slöts. De har nu även fakturerat mig för tid då tjänsten varit otillgänglig vilket jag finner ganska orimligt.

Det är öppet fibernät och jag kan använda förre hyresgästens internet (annan isp). Dock vet jag inte vem som bott här tidigare och det känns inte riktigt heller som min uppgift att ta reda på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av puck

Ångerrätt bredband BBB

Jag beställde bredband från BBB i november med start av tjänst från mitten av december. Jag har hämtat ut routern från ombudet men de har ännu inte lyckats koppla in bredbandet pga att tidigare hyresgäst inte sagt upp sitt avtal (hur nu det är möjligt).

Frågan är om jag kan avsluta abonnemanget då de misslyckats med att leverera tjänsten till mig? I avtalet står att ångerrätten gäller 14 dagar efter att avtalet tecknats. För "produkter" gäller 14 dagar efter att kunden fått beställd produkt i besittning.

Av puck
Skrivet av sljdhl:

en snabb fråga om ikeas lampor, tappar de inställningen på dimmer som philips gör när de stängs av manuellt?

Skrivet av puttiplatt:

Idag köpte jag en IKEA TRÅDFRI lampa med färgat spektrum som tappar inställningarna när jag slår av med strömbrytare.
Jag har en IKEA TRÅDFRI lampa med vitt spektrum, kopplat till samma HUE brygga, men som har minnesfunktion.

Vad är detta?