Inlägg

Inlägg som RawHead har skrivit i forumet
Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Borgen
Har prec köpt en ny TV, Samsung LE46B650.
Jag får en väldigt grynig bild vid BD uppspelning från PS3an, gäller inte DVD lika mkt, grynigheten alltså även fast kvaliten är sämre (jag vet att PS3an skalar upp).
Är det mitt Playstation som är problemet här? Upplever nämligen samma grynighet och vad som känns som ganska dåliga detaljer vid spel. När jag tittar på huvudmeyerna eller BD/DVD-menyer är det inte grynigt utan väldigt skarpt och bra kontraster. Kan tillägga att spelaren är 4mån gammal och inköpt begagnad. Känns nästan som spelaren inte orkar med att leverera den prestanda den borde? Har inte upplevt de här problemen med ett annat PS3 jag suttit mkt vid.

Kan jag styra om i inställningarna på något vis? Känns inte som det är så mycket att göra i PS3-menyerna om jag ska vara ärlig? Finns det något sätt att mäta hur pass väl mitt PS3 levererar? 80gb version med firmware 3.0 fö.

Uppskattar verkligen om någon som kan tog sig tid att hjälpa mig.

Du bör vara uppmärksam på att vissa filmer har en 'grynighet' i sig själv. Kan bero på originalets kvalitet alternativt att man gör den grynig för att uppnå en viss estetik. Introscenen i Casino Royale (den i svart-vitt) är ett lysande exempel på detta. Det måste alltså inte vara din spelare utan kan vara filmen i sig. Testa en animerad film som Kung-Fu Panda (;)) och se om du märker skillnad.

Av RawHead

Jag har svårt att se problemet egentligen. Låt en portion vara vad som helst så länge man anger innehåll per 100 g (motsv.) kan man ju räkna hur man vill ändå. Dessutom är en portion för mig inte samma som för min sambo eller min mamma osv. Jag räknar t ex alltid upp ris minst 1,5 ggr mot vad som anges på paketet som en portion, annars blir jag inte mätt. Detsamma gäller pasta. Däremot kör sambon med angivna portioner rakt av eftersom det passar henne bättre. Det spelar ingen roll vad de anger för det kommer inte passa alla ändå.

Om nu folk är för dumma för att uppskatta hur mycket de äter, alternativt för lata för att räkna på det, så får de de ju ta sitt ansvar själva. Jag struntar högaktningsfullt i vad folk stoppar i sig, det är deras problem. Jag har svårt att se hur det är vilseledande om man kan skala om mängden efter hur mycket man tänkt äta. Däremot är jag för att matvaror har en tydlig märkning som anger innehåller på ett korrekt sätt, tex per 100 g samt GDA, och att direkt vilseledande reklam regleras.

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skinnis
Men jag har ju på papper att jag köpt spore för 0 kronor och att det ska var atillgängligt för mig. Sedan står det även att jag kan ladda ner det igen genom att besöka redownloadable.

Så detta kvitto på mitt köp gäller helt plötsligt inte?

Om avtalet inte är giltigt, vilket mycket tyder på, så har inget köp gjorts och då är kvittot värdelöst.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12
*text*

Det jag vill fram till är endast att det är butikens ansvar att se till att deras system fungerar som det ska - gör de inte det bör de ta det på kinden och sätta det som svinn i bokföringen. Att "silently" ta bort produkten från kundernas "redownload" lista utan att informera om varför är helt fel.

Klart att det är deras ansvar, ingen har sagt något annat. Vad jag förstår på andra inlägg i tråden har de skickat utt ett mail om detta, eller har jag missat något? Men att ta bort en vara för download ser jag inte som ett problem om köpet är ogiltigt.

Av RawHead

Jo visst, men bara för att jag en gång köpte en Toyota Corolla '87 för 20,000 kronor innebär inte det att jag är i god tro om jag köper en Toyota Avensis '09 för 20,000 av samma bilhandlare. Tidigare transaktioner har egentligen ingen bäring på det enskilda fallet.

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12
Sant, men vi vet ju inte om CDON har fått till ett specialpris ifrån EA (eller dess Svenska distributör) och om så är fallet har CDON en obefintlig kostnad på produkten. Givetvis gäller samma regel EA (och deras dist), spelet kan helt enkelt ha en så låg försäljningsstatistik att det att ge bort det är ekonomiskt försvarligt just på grund av PR.

Nu ska det också nämnas att CDON har tidigare sålt produkter för 0,-, jag har personligen inhandlat ett knipe DVD filmer (x5) från dem för 0,- / styck och endast betalat fraktkostnaden (vilka jag också mottog i posten några dagar senare) varför jag då väldigt lätt kan säga att jag handlat i god tro. Enda skillnaden mellan det erbjudandet och det här var att när jag handlade DVDer rörde det sig om fysiska varor.

Förutom, ska sägas, att DVD filmerna var ett faktiskt erbjudande genom tredje part.

Eh, jo? Man har gått igenom CDON's kassa, så de har "godkänt" beställningen och leverat varorna (man fick ju faktiskt nycklarna till spelen).

Man kan evnt. säga att det inte är ett köp just pga att det inte kostade mig något, men i sådana fall är det en gåva eftersom "kassören" sa att "det är gratis, ha en god dag". Mig veterligen skiljde det ingenting mellan köp av gratis Spore eller en valfri icke-gratis produkt, man följde precis samma "checkout procedure" i deras butik.

Detta har också hänt mig på både Konsum och ICA, i deras "self service checkout". Man scannar en vara och priset kommer upp som 0,-, givetvis ser jag det som ett slags erbjudande och tar med mig varan hem.

Vad du råkar uppfatta som ett 'köp' och vad som är ett ingånget avtal behöver inte vara samma sak (se bl a min förra post). Om en nioåring köper en vara, t ex en prenumeration på en tidning eller spel online, kan ju varan mycket väl levereras innan man upptäcker att personen i fråga inte har rätt att ingå avtal. Då uplöses avtalet och varor och pengar återgår till ursprunglig ägare. 'Köpet' har således aldrig skett eftersom avtal inte träffades.

Från min tidigare post:
32 § Den, som avgivit en viljeförklaring, vilken i följd av felskrivning eller annat misstag å hans sida fått annat innehåll än åsyftat varit, vare icke bunden av viljeförklaringens innehåll, där den, till vilken förklaringen är riktad, insåg eller bort inse misstaget... .

Jag har svårt att köpa att en normalt funtad person inte skulle inse att 0 kr för ett (inte så gammalt) spel med en expansion är för billigt jämför med vad det normalt kostar och då är köparen i ond tro. Det intressanta är att samma paragraf ger säljaren rätt även om köparen är i god tro förutsatt att viljeförklaringen beror på fel i telegraferingen (vilket kan jämställas med en internetsida, lagen är teknikneutral).

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SkunkFunk
[B]Prisinformationslagen (2004:347):

10 § En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig
av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är
vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans
näringsverksamhet.

Första stycket gäller särskilt framställningar som rör

...

4. produktens pris, grunderna för prisberäkningen, särskilda
prisfördelar och betalningsvillkoren,

...

Med andra ord måste CDON sälja till utsatt pris och det står ju 0 kr där man kan förvänta sig att priset ska stå.

[/b]

Nej, de har inte gjort framställningar om sin egen verksamhet som är felaktiga.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SkunkFunk

Vidare har vi listan på vilseledande affärsmetoder där punkt 5 och 6 är intressanta:

5. Erbjuda produkter till ett angivet pris utan att
näringsidkaren uppger att han har rimliga skäl att tro att han
inte kommer att kunna leverera, själv eller med hjälp av
underleverantör, dessa eller likvärdiga produkter till det
angivna priset inom en tid och i sådan mängd som är rimligt med
beaktande av produkten, omfattningen av reklamen för produkten
och det pris som erbjudits (otillbörligt lockerbjudande).

6. Erbjuda produkter till ett angivet pris och sedan

...

b) vägra att ta emot en beställning eller leverera produkten
inom rimlig tid

...

Problemet är ju nu inte att CDON inte tagit emot beställningen eller levererat, snarare tvärt om! Med reservation för felaktigt pris.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SkunkFunk

Sist, men inte minst kommer paragraf 6 och 10 i prisinformationslagen:

6 § Prisinformation ska lämnas när en näringsidkare tillhandahåller bestämda produkter. Lag (2008:507).
10 § Prisinformationen skall vara korrekt och tydlig. Om det kan tillkomma avgifter och andra kostnader, skall detta anges särskilt.
Prisinformationen skall lämnas skriftligen, om konsumenten inte kan få informationen på något annat likvärdigt sätt.
Prisinformationen skall lämnas på sådant sätt att det framgår klart för konsumenten vilken produkt informationen avser.

Själv tolkar jag detta till och med som att tvetydigheten i prissättningen räcker för att de ska vara tvungna att sälja. Eftersom man måste uppge prisuppgifter (och det dessutom står ett tal där priset står på ALLA deras andra varor) är det ju ingen tvekan om att de måste erbjuda varan för det priset!

[/b]

Med tanke på att CDON reserverar sig för evetuella prisfel är inget av ovan ett problem alls. Dessutom är det viktigt att skilja på anbud och utbud samt när ett avtal träffas rent juridiskt sett. Dessutom träder inte Konsumentköplag (KKL) i kraft förrän avtal ingåtts. Nu måste man då fråga sig om ett avtal alls ingåtts.

Enligt Avtalslagen (1915:218), tredje kapitlet (Om rättshandlingars ogiltighet) säger paragraf 32 följande:

"32 § Den, som avgivit en viljeförklaring, vilken i följd av felskrivning eller annat misstag å hans sida fått annat innehåll än åsyftat varit, vare icke bunden av viljeförklaringens innehåll, där den, till vilken förklaringen är riktad, insåg eller bort inse misstaget.
Varder en avgiven viljeförklaring, som befordras genom telegram eller framföres muntligen genom bud, till följd av fel vid telegraferingen eller oriktigt återgivande genom budet till innehållet förvanskad, vare avsändaren, ändå att mottagaren var i god tro, icke bunden av förklaringen i det skick den framkommit. Vill avsändaren av anledning som nu sagts icke låta förklaringen gälla, åligger det honom dock att giva mottagaren meddelande därom utan oskäligt uppehåll efter det förvanskningen kommit till hans kunskap; underlåter han det, och var mottagaren i god tro, vare förklaringen gällande sådan den framkommit.
"

Även om ordalydelsen är gammal är lagen teknikneutral och högst giltig. Kontentan är att CDON kan häva avtalet och därmed faller KKL mfl.

Av RawHead

Min spontana reaktion är att Microsoft borde kunna undvika sånt här helt genom att vara lite smarta. Varför inte låta en polsk reklambyrå fota en bild lokalt, kostnaden för det är antagligen mindre än badwill när sånt här dyker upp.

Den ursprungliga bilden är ju lustig i sin egen rätt; en asiat, en mörkhyad och en vit. Dessutom är en av dom en kvinna. Skolboksexempel på politisk korrekthet.

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gizthewiz
Måste bara inflika med att det inte handlar om att CDON var speciellt schyssta eller något liknande. Som lagen är skriven så har de ingen rätt att kräva någon av er på pengar eftersom köpet är genomfört.

Säg att en vara på Coop är prismärkt med 0 kr. Då är det ej affärens skyldighet att erbjuda er varan för 0 kr. Dvs, felmärkning. Dock, om köpet har gått igenom, så har ni fullgjort alla era förpliktelser (dvs, ej gjort ngt fel), och ingen kan kräva pengar från er. Likadant gäller vid näthandel.

Rätta mig gärna om jag har fel.
(Säger dock inte att CDON inte skulle vara ett schysst företag i alla andra samanhang).

Edit: Kan backa upp mig själv med ett exempel från Smålandstrakten. Jet skylta med bensin för 1,239 kr på en av sina automatmackar. Folk köpte bensin som aldrig förr. Jet försökte sedan (och gjorde) debitera sin kunder i efterhand. Vilket de också gjorde. Dock, ett samtal senare från lokalpressen och Jet backade totalt, och pyntade tillbaka pengarna till kunderna. Oavsett om kunden handlat i "ond eller god tro".

Som jag skrev tidigare i tråden så har de legalt sett rätt att debitera för den köpta produkten, och jo ond eller god tro är alldeles avgörande. Däremot kan den allmäna opinionen vara mer värd än pengarna för varan eller processen att 'få rätt' dyrare. I detta fallet antar jag att de kan spärra eventuella nycklar och på så sätt obrukliggöra spelet, och då är i princip ingen skada skedd. Dessutom slipper dom jaga rätt på alla som köpt spelet och få pengar, vilket kan vara nog så kostsamt. Snyggt skött av CDON att bara släppa det och låta udda vara jämnt.

Av RawHead

Microsoft i media - oflyt?

Såg just denna blänkaren på Aftonbladets hemsida. Det verkar som om Microsoft har haft det motigt i Media på senare tid. Kommer osökt att tänka på Project Natal som fick ta en hel del (obefogad?) skit efter E3. Dessutom härjar ju debatten om rasistiska bilar i Forza 2 vidare.

Man kan ju tycka att företag av Microsofts storlek och dignitet inte borde klanta sig på detta viset. I alla dessa fallen hade ju skadan kunnat undvikas i princip helt.

Av RawHead

Tja, de kan nog göra gällande att de som köpt spelet handlat i ond tro. Ingen vettig person tror ju på allvar att spel plus expansion faktiskt kostar 0 kr. Köparen borde då inse att priset är felaktigt.

Exempel på detta:
Här i GP
Här på IDG.se

Från CDON's hemsida kan man dessutom läsa att nerladdningar inte kan hävas enligt distansavtalslagen eftersom varan anses konsumeras när den laddas ner. Jag skulle personligen inte bli förvånad om det kostar i slutändan. Enda skälet varför det inte skulle göra det är att CDON väljer att släppa det.

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av BurningHeretic
Väldigt många filmer är regionsfria. T.ex nästan alla filmer från Warner Bros. Finns flera hemsidor dedikerade till att lista vilka utgåvor som är regfria. T.ex:

http://regionfreemovies.com/

Alldeles riktigt, de flesta BR filmer jag har är faktiskt regionfria. Men spelen är alltid regionfria vilket inte filmerna alltid är.

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mallow
Jag är själv inte insatt, men jag hade iallafall hört att BluRay var regionsfritt? ..eller gällde det bara spelen kanske?

Bara spelen.

Av RawHead

Har kollat runt lite och det verkar som om de USD priser som angetts är ex moms och EUR priser med 17% moms, vilket är normen i EU. Det innebär att en uppräkning till svensk moms med en EUR på 10,20 ger ca 3300 SEK inkl. moms. Plus/minus påslag, kursändringar och avrundningar.

Min gissning är nog 3500 +/- 200.

Av RawHead

Tänk på att moms med all sannolikhet inte är inräknad i referenspriserna i EUR. Dessutom var det ju $299/€299 (alltså en Steam, 1 USD = 1 EUR) enligt denna artikeln.

Plus svensk moms på 25% och en euro på 10,30 ger 299*10,30*1,25= 3850 kr (ca).

Av RawHead

Är det på samma skola 'bör' det inte vara några större problem att byta och kunna tillgodoräkna sig poängen från det förra programmet. Detta gäller under förutsättning att kurserna är samma eller åtminstone snarlika. Jag vet flera kompisar som haft bekymmer med att tillgodoräkna sina tidigare kurser på andra institutioner eller skolor, det verkar vara svårt.

Enklast är kanske att tala med en studievägledare eller ännu bättre en representant för det nya programmet du vill läsa. De borde ju kunna ge dig besked om hur det fungerar.

Av RawHead

Ah, bra poäng! Det slog mig inte ens.. Vad jag funderade på var huruvida det är att betrakta som säkert att dels logga in på, och dels handla (med kort) på sidor som man kör genom webproxy? Finns det risk att någon lyssnar av trafiken? Om man har SSL anslutning är det mot proxyn, mot sidan man beöker, eller hur funkar det?

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av J0hAnN48
denna bakgrundsbilden: http://www.gamerdna.com/uimage/p302vBU/full/empire-total-war-...

finns den med svenska flaggor och med en svensk soldat, har letat överallt men kan inte hitta nån

Svenska PCGamer hade en försvenskad version som omslag på det nummer som recencerade spelet (http://www.pcgamer.se/tidningar/pcgamer/147).

Testa att maila dom, kanska bjussar dom på den?

Av RawHead

Hur säkert är webproxy?

Undrar just hur 'säker' en webproxy server är när det gäller t ex att logga in på tjänster/butiker. Med tanke på hur skevt Steam sätter priser för oss stackars europeer kom jag att tänka på att man kanske kunde logga in på sitt steamkonto (www) via en proxy och köpa det man vill ha till betydligt lägre priser?

Eller ska man köra den gamla klassikern att be en polare skicka spelet som gift istället? Hade varit tacksam för råd!

Av RawHead
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nilsie
... Kostade 300kr, bra pris för jag tänker aldrig betala mer för ett spel. ....

Och i signaturen :
Lvl 44 Tauren Warrior "Bombare" på Emeriss
Lvl 40 Night Elf Hunter "Celdun" på Shattered Hand

Bara jag som tyckte det lät roligt??

Av RawHead

Tja, allt ligger i betraktarens ögon antar jag. Man ska nog inte glömma att många spelare inte är 16 bast och panka. Tvärt om är många spelare 25+ och har en stadig inkomst att lägga på spel. Jag kan nog tycka att det åtminstone inte är orimligt att betala säg 500 kr för ett nöje som varar i kanske 50 timmar. Många spel ger mycket mer valuta i form av tid än så. Testa att gå ner på stan och göra något för tio kronor i timmen

Därmed inte sagt att Activision gör rätt. Tvärt om är jag, som jag klargjort i ett antal andra trådar, mycket tveksam till att spel t ex på Steam ska kosta mer än retail. Att Steam vidare prisdiskriminerar EUR-kunder gentemot USD-kunder är en annan sak. Ofta ber jag polare i USA att ge mig spel som 'gift' och betalar dom med dollar till deras konto direkt vilket är billigare. Enda motmedlet är att rösta med fötterna och köpa andra spel istället om man nu är missnöjd.