Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som ohmykomu har skrivit i forumet
Av ohmykomu

Det hade jag faktiskt kollat! Nu uppstod det andra problem istället, men tack så mycket för svar! Följdfråga har jag ställ i grafikkortskategorin här på forumet.

Av ohmykomu

Svart skärm och maxade fläktar, Rx 570

Pensionering eller ej? Satte i mitt gamla Gigabyte AORUS Radeon RX570 4GB (jag köpte det begagnat för typ 3 år sen, så det har jobbat en del.) I mammas dator, efter att jag bytt thermal pads samt kylpasta. Testade det nyrustat i mitt gamla bygge direkt efter fix för att se att det överlevde och då gick det, däremot testade jag inte med nått spel, utan bara att det startade. Nu i mammas burk gick det bra att installera drivrutiner, men vid start av spelet subliminal (som det förr kört utan problem i min gamla dator) blev det efter några sekunder svart skärm, fläktarna gick på på max och jag var tvungen att göra en hårdavstängning. Jag kan inte kolla det igen i mitt gamla bygge då jag inte har resterande grejer kvar.

Systemet i fråga:
Moderkort Gigabyte b250m-ds3h
Processor Intel Core i7-7700 3.60ghz.
Kylare: alpine 11plus från Arctic
Fläkt, 1 som följde med chassit samt en noctua.
1 st 120gb ssd disk samt 1 hdd på 1tb.
Nätaggregat chieftec apb-400b8 iarena series 400w.
Fick svar här på forumet att nätagget borde räcka. Nu är kortet urplockat och datorn går med processorns Intel graphics 630 utan problem, subliminal går att starta men är hackigt, så orkar inte direkt den nivån av spel, men ingen crash iaf.

Värt att notera är att moderkortet(?) har haft kink med glapp med de bakre usb-erna, men tror att ren installation av Windows samt ordentlig dammning kan ha hjälp. Planen är att avvakta nån vecka och om det fortsätter och då aningen köpa ett nytt eller lämna in datorn för felsökning.

Min fråga, är det värt att lämna in kortet för en duktig lokal firma att felsöka ihop med datorn, eller är det helt enkelt mer troligt att det gjort sitt? Nätagg och cpu kylare ska bytas framöver, men vi avvaktar och ser vad som händer med moderkortet först)

Av ohmykomu

Tackar! Då är det iaf inte akut att leta delar att byta på sekunden.

Av ohmykomu

Watt nätagg?

Tror jag klarar mig, men vill dubbelkolla. Mamma har i dagsläget en miditower (chassi, oklart. Cooler master iaf.) Med:
Moderkort Gigabyte b250m-ds3h
Processor Intel Core i7-7700 3.60ghz.
Kylare: alpine 11plus från Arctic
Fläkt, 1 som följde med chassit samt en noctua.
1 st 120gb ssd disk samt 1 hdd på 1tb.
Nätaggregat chieftec apb-400b8 i-arena series 400w.
27 tums lcd skärm.

Hon har kört på integrerad grafik utan större problem, men ville prova mitt gamla grafikkort, ett Gigabyte AORUS Radeon RX570 4GB. Enligt komponentkoll och outervision ska det gå med nuvarande nätaggregat, men råkade kolla neweg först och där behövdes 600....

Köpt 2018 men går fint, hon petar bara lite i Photoshop, office och spelar typ bara spel i nivå av Untitled goose game 😅. dock lite högre ljud än vad hon vill ha. Funderar på att alt byta cpu kylaren, den icke-noctua fläkt som är i och möjligen lägga till en till, så det är två fram för insug, samt även då kanske nätaggregatet om det är det som brummar värst. Vad jag kan förstå ska cpu kylaren vara en tyst modell. Mest akut är att få svar på om datorn riskerar att ge upp om jag sätter i grafikkortet pga av för klent nätagg.

Av ohmykomu

Tackar för svar! Då siktar jag på en annan CPU cooler (suuuuck montera om 😅) til lätt börja med, och kanske en till fläkt sen i framtiden! Kan informera om att grafikkortet är uppflyttat rätt nu!

Av ohmykomu

Är det smartare att köpa en annan CPU cooler (be quiet! Pure Rock Slim 2) och lämna fläktarna som de är, eller låta den kylaren vara och sätta i fler fläktar? Om det ens behövs. Jag är ingen supergamer, datorn lär inte gå med mycket mer än Dragon age inquisition på hyfsat kvalitet (inte ultra) och adobe after effect. Blir absolut ingen overclocking här! Inte jättepepp (dvs, inte alls) på att montera ur allt och krångla med kylpasta så här direkt på en gång efter att jag precis fått in allt 😅

Av ohmykomu

Tack för tips! Jag hade helt enkelt missat det andra pci-e uttaget, flyttar upp idag! gick lite på automatik så där på slutspurten. 😅

Funderat på rgb, men har heldre typ grafikkortshållare med rgb eller bara en list då jag tycker det blir lite mycket när det är på fläktarna, och noctuas är underbart tysta.

pappa bygde mycket förr (alltså typ 15 år sen sist) och tyckte jag skulle kika på mer fläkt mest för att "extra kylning skadar aldrig". Cpu kylare kanske byts i framtiden, men den där som sitter bör duga för vad jag använder datorn till.

Av ohmykomu

Ps, var snäll mot min kabeldragning! /Newbie

Av ohmykomu

Kolink stronghold kylning +fan splitters

Halloj! Datorbygget är i stor del klart, men tänkte nog utöka antalet fläktar kommande månad eller så. Moderkort är asrock pro4 b550 som har plats för de tre fläktar jag har idag plus en till, men fan splitters finns ju. Tryggast verkar vara att ta en 2 vägs splitter för de två som sitter fram i chassit då de är lika, samt en 2 eller trevägssplitter till de eventuellt nya fläktarna. Hoppas någon kan svara på om det är ok rent spänning/strömmässigt, blir inte klok på det!

Tänkte i så fall införskaffa 2 eller tre Noctua NF-S12B redux 120mm PWM. Två kanske räcker? Oavsett är tanken att ha 2-3 framtill för luft in, och 2 upptill vid gallret där det är tomt nu för ut.

I dagsläget på bilden är det en noctua bak för ut och två som följde med chassit (kolink stronghold) för in.

https://i.snipboard.io/oajyLs.jpg

Räcker det med två fram är följdfrågan - var hade ni placerat nya noctua? In eller ut?

Av ohmykomu
Skrivet av medbor:

Mycket bra!

Snegla kanske uppåt på 6750, kanske går med ett billigare moderkort, men du verkar gilla exakt det moderkortet

Inte direkt, men de hade bra betyg, vilket är det jag får gå på då jag egentligen inte kan tillräckligt själv. Vet att det rymmer det jag behöver iaf, och haft riktigt budgetkort förr som dog på ett halvår, mitt nuvarande var hyfsat när det köptes 2015 och det har klarat sig fint. Sen måste det gå med bios, vilket det i listan tydligen ska göra. Har du ett bättre tips på billigare kort som tar iaf 3 hårddiskar, har mer än två platser ram och som kommer med rätt bios för 5600 så är jag all ears!

Skrivet av medbor:

Nej!

Hans uträkning är kronor per index, alltså hur mycket varje indexpunkt kostar (lägre är bättre)

Invertera siffrorna för att få prestanda per krona så ser du att radeon 6000 är ca 10-20% bättre

Så lite man förstår 😂 tack! Så med andra ord verkar både RX 6650 XT och 6700 vettiga? Nästa hamnar på lite för hög budget, och det billigaste är kanske dumsnålt...?

/Noll koll

Av ohmykomu
Skrivet av blackeagle:

Går man på Sweclockers prestandaindex för 1080p och 1440p så får man ungefär följande, med lite avrundningar och kanske inte de billigaste kortet ifall det finns andra reor, kikade snabbt på kort i lager på Prisjakt:

RX 6600 65/61, lägsta pris 3490kr ger 53,6/57,3 kr/prestanda
RX 6650 XT 80/75, lägsta pris 4029kr ger 50,6/55,1 kr/prestanda
RX 6700 88/85, lägsta pris 4490kr ger 51,3/52,9 kr/prestanda
RX 6700XT 98/95, lägsta pris 4790kr ger 48,9/50,4 kr/prestanda

RTX 3060 68/68, lägsta pris 4290kr ger 59,1/59,1 kr/prestanda
RTX 3060Ti 88/87, lägsta pris 5528kr ger 64/64 kr/prestanda

Låter som rtx 3060 presterar bäst? Eller? I min budget alltså. Men vad jag förstått ska det kortet kunna bli rätt varmt, vilket jag väldigt gärna vill undvika. Jag är helt novis på grafikkort, noll koll 😂 utan bara försökt gått på betyg jag hittat online och popularitet på komponentkoll. I dagsläget har jag ett Radeon med 4 gb, så även 8 är ett uppåtschack.

Av ohmykomu

Värt att notera är att jag inte är någon värstinggamer alls. Jag spelar i dagsläget inquisition på lägsta inställningarna på allt, vilket inte är superkul, men jag är inte ute efter att hamna på högsta allt. Rätt säker på att min skärm bara är för 1920x1080, är en Acer g276hl. Går det att hamna under 9 med vettiga grejer vore det optimalt! Hur man än gör är det en rejäl uppgradering från burken nu.

Av ohmykomu

Feedback uppfattat!

https://komponentkoll.se/bild/TbtDi.png

Bättre?

Av ohmykomu
Skrivet av ZimpanX:

Du kan få ett RX 6700 i detta prissegment

<Uppladdad bildlänk>

Med det, precis som rtx 3060 så hamnar jag närmare 10 än vad jag skulle vilja. Just nu är det kortet nedsatt till under 4400, ditt tips lite över. Frågan är hur värt det är att gå från de billigare korten? Rx 6650 xt ligger på 4200, och MSI Radeon Rx 6600 mech bara på 3500. Den tusenlappen gör rätt stor skillnad i budgeten, men dumsnål finns ju....

Av ohmykomu

Grafikkort till bygge

Står mellan
Gigabyte GeForce rtx 3060 eagle oc v2 (12gb)
Sapphire pulse Rx 6650 xt gaming oc (8gb)
Som maxbudget, alternativt

MSI Radeon Rx 6600 mech 2x 8g (8gb)
För lite billigare.

Övrigt till bygge är:

https://komponentkoll.se/bild/gVxWl.png

Vad är bäst drag? Rätt säker på moderkortet, verkar vettigt.

Av ohmykomu

Tack, då förstår jag! Då ska jag jämföra lite komponenter och se om det går att komma ner lite i pris ändå, 10 är maxbudget men vore uppskattat att hamna lite under.

Av ohmykomu

Tackar, men fråga - jag har ju redan en psu som är rätt ny. Känns väldigt onödigt att byta den, men gissar att det är för nya grafikkortet som kräver mer?

Av ohmykomu

Byte av moderkort/processor/grafikort - hjälp?

Halloj, fick lite hjälp här på forumet med att titta på nytt moderkort/processor här för ett drygt år sen, men gissar att det hänt grejer på marknaden och nu gäller det även grafikkort. Min budget ligger på max 10 000. Värt att notera att beroende på totalt pris så kanske köpet måste delas upp och då bör nuvarande grafikkort passa i nybygget.

Grejer som sitter i nu som behöver bytas:
Grafikkort: Gigabyte Aorus Radeon RX 570 HDMI 3xDP 4GB (PCI Express 3.0)
Moderkort/processor: H97 PC Mate(MS-7850) med Intel(R) Core(TM) i5-4690 CPU @ 3.50GHz, 3501 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s). Det är 32 gb ram instoppat (ddr3).

Grejer som flyttar med:
PSU: Corsair CV550
1x 120 gb SSD
1x 2 TB HDD
1x 1 TB HDD
Sitter i ett Kolink stronghold, kyls med fläkar - 1 noctua 120mm och 2 som följde med chassi.

Datorn körs med en 120 gb SSD för system och en 2 TB HDD plus en extra 1 TB HDD. Windows 10 Home 64. Ssd och PSU bytt förra året. Hade hoppats att grafikkortet skulle orka ett tag till, men med t.ex Dragon Age Inquisition så måste spelet köras på alla lägsta grafikinställningar, försökte höja en grej i grafikinställningarna (textur) och grafikkortet kraschade. Gissar därför att det är bättre att byta även det då det är nått år, dessutom köpt begagnat.

Program som måste gå att köra:
Photoshop
Indesign
After Effects
(just nu inte kompatibelt med CC, men hade CC 2017+2019. Nu tillbaka på gamla cs6 men vill gärna kunna köra CC suiten.....)
Dragon Age Inquisition
Hatch digitizer 2
Cameo v7
sims 4
blender

Photoshop och indesign går ofta samtidigt och förhoppning är att datorn ska klara nya Dragon Age när det väl kommer, men även typ Witcher 3. Det får gärna orka Inquisition på något högre inställningar än minimum - måste absolut inte klara högsta inställningarna, men lite bättre vore trevligt.

Fick sist tips om: Moderkort: ASUS PRIME B560-PLUS moderkort
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB)
CPU kylare: be quiet! Pure Rock 2
Processor:Intel Core i5-10600KF ELLER Intel Core i5-11400F men det kanske finns annat nu.

Enormt tacksam för hjälp! Bygghjälp har jag, men ingen aning om komponenter.

Av ohmykomu

Komponentkoll på eget bygge (hjälp)

Hej, kommit en bit på att välja nya komponenter till datorn, men undrar om nån erfaren kan ta en titt och se om det är vettigt? Kruxet är väll att jag velar mellan två processorer, samt undrar om det finns ett billigare men ändå vettigt alternativ till moderkortet (gärna under tusenlappen). Eller om det är bättre att köpa det dyrare moderkortet och den lite billigare processorn. Budgeten är tajt men lägger heldre nån hundralapp till nu än att behöva byta om nått år igen. Kan egentligen inget, men pappa är byggkunnig och gör själva jobbet, men har inte heller någon koll på komponenter.

Moderkort: ASUS PRIME B560-PLUS moderkort (Annat alternativ som är billigare?)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB)
CPU kylare: be quiet! Pure Rock 2
Processor:Intel Core i5-10600KF ELLER Intel Core i5-11400F
Chassi: Kolink Stronghold

Befintliga grejer som flyttar med (som alltså måste passa):
PSU: Corsair CV550
Grafikkort: Gigabyte Aorus Radeon RX 570 HDMI 3xDP 4GB
1x 120 gb SSD
1x 2 TB HDD
1x 1 TB HDD
Windows 10 Home 64

Program som oftast körs är:
Photoshop
Indesign
After Effects
(just nu inte kompatibelt med CC, men hade CC ett tag, 2017 eller 2019 tror jag. Nu tillbaka på cs6 men vill gärna kunna köra CC suiten.....)
Hatch digitizer
Cameo v7
sims 4
blender

Av ohmykomu
Skrivet av Donnerstal:

"men ett vettigt moderkort med lite nyare processor, helst med processor som redan följer med och är monterad med fläkt."

En processor följer aldrig med moderkortet, och är aldrig färdigmonterad. Så man får köpa det separat och montera själv.

Ett förslag utan att veta din budget är detta:
https://komponentkoll.se/bild/EqKZP.png

Tittar på ditt förslag men funderar på om det vore värt att köpa en Intel Core i5-10600KF istället? I övrigt det du föreslagit, om det inte finns något annat vettigt moderkort i en lite lägre prisklass. Men, betalar heldre en liten slant mer nu än att behöva byta om 1-2 år igen.

Chassi hade blivit Corsair 4000D TG Vit om jag hinner beställa innan priset höjs.

Även tagit reda på exakt vad för grafikkort jag har och det är Gigabyte Aorus Radeon RX 570 HDMI 3xDP 4GB.