Inlägg

Inlägg som Purgatory har skrivit i forumet
Av Purgatory
Skrivet av Laxpudding:

Jag ser direkt att i Windows att textrenderingen blir mjukare. Förmodligen inga problem med spelandet, särskilt om det är lite avstånd.

Du kan inte riktigt simulera detta med CX för det är en kombination av nedsampling och uppsampling som karaktäriseras för det chipset som Philips använder.

Men du kan approximera det hela som ett mellanting mellan att köra YCbCr 4:2:0 och YCbCr 4:2:2-subsampling ut från datorn.

Skrivet av Laxpudding:

Har dokumenterat detta för eventuella framtida artikel:

<Uppladdad bildlänk>

Tack, du är en guldgruva som alltid i tv-träsket! Ska testa

Edit: Jag kör alltid min PC i Game mode på CX nu, även när jag surfar eller kör lite jobb. Om det inte går att byta mellan snabbt på 807 med en/två knapptryck på fjärren så går den bort. Men såg att den har en game-bar där det kanske skulle gå att ändra snabbt.

Edit 2: Antar att jag ändå måste in i Geforce control panel så då blir det krånligt att växla mellan ändå.

Av Purgatory
Skrivet av Laxpudding:

Med gaming och dator som primärt område så är LG OLED CX fortfarande det bättre valet. Du måste nog testa själv för att greppa ifall OLED807 är tillräckligt för dina krav. Mycket möjligt att Philips uppdaterar mjukvaran för mindre problem med VRR och så att man kan få VRR och full färgupplösning på samma gång. Men min erfarenhet säger att man inte ska köpa en TV på hoppet om framtida fixar, utan utgå från vad som kan bekräftas i dagsläget.

Skulle inte köpa baserat på löften/hopp om uppdateringar som du säger. Har bränt mig mer än en gång på det

Upplever du stor skillnad med full färgupplösning jämfört med begränsad? Skulle du se skillnad vid ett blindtest?
Ska testa på min CX om jag kan ställa in och se skillnad för att simulera hur det skulle vara med 806.

Av Purgatory
Skrivet av Laxpudding:

Lg har 5+ år av optimering av spelfunktionerna och 2020-serien (som din CX) är där det blev riktigt bra. Philips är debutanter i år på utökade spelfunktioner och lite av barnsjukdomarna är kvar när jag testade 807:n. Likt att det kan hoppa till under VRR då och då. VRR fungerar endast fullt under spelläget och då har du inte längre full chromaupplösning. Bildskärmsläget ger full färgupplösning men då fungerar inte VRR som det är tänkt – hoppar och hackar.

Bildreglagen har inte samma precision som hos LG. Upplever du exempelvis black crush har Philips reglage en tendens att sakna finjusteringsmån i reglagen. Du hamnar ofta i situationen att du måste välja mellan lite black crush eller att svart lyfts för mycket för det saknas steg emellan på reglagen. Eller att steget emellan inte har någon effekt. Överlag får du räkna med mer posterisering hos Philips.

Philips kommer också driva OLED-panelen hårdare och pumpa ljusnivåerna mer uppåt och nedåt på egen nycker. Det är ofta svårt att få ned ljusstyrkan på en Philips då sänkt reglage till slut inte längre har effekt och ofta skiftar vitbalansen mot grönt.

Gillar du ljus kommer 807:n pumpa på mycket mer och därför också ge retention mycket snabbare. Räcker med ett 10–30 sekunder statisk bild i HDR för att du ska få retention. Som följd använder Philips mer skärmsläckare och dämpar ljusnivåerna tydligare.

Då gaming är ett primärt användningsområde kanske det är klokast att stanna med LG baserat på barnsjukdomarna du beskriver. Philips kanske löst några av problemen sen du testat? Men svårt att få svar på det då jag kan tänka mig att få proffs (som du) går tillbaks till modeller 12 mån senare och testar igen.

Jag kör ofta energisparlägena på min CX för att få ner ljusstyrkan på kvällen så det låter mindre bra att den föredrar att blåsa på full t. En tendens som LGn har är att den dimmar bilden då jag surfar via PCn och sen måste jag skaka till ett fönster för att den ska återgå i ljusstyrka igen. Men antar att det är någon form av inbränningsskydd.

Lite mer tveksam nu, ännu mer nöjd med mig CX dock så tack för det haha. Ska lägga 807 på bevakning så kanske jag slår till ändå senare om den går ner i pris ytterligare.

Av Purgatory
Skrivet av emilakered:

En OBS är att 807:an bara har två HDMI 2.1 med stöd för full bandbredd och funktioner som VRR. Vara ena är porten för eARC. Så kör du soundbar eller liknande "tappar" du en av dessa, och få en ensam kvar. Det går ju fint om du bara har en enhet (typ en konsol) som ska in, annars behöver du antingen switcha i soundbaren/ljudenheten (och då krävs väldigt nya grejer för fullt stöd) eller nöja dig med en av de begränsade HDMI-portarna.

Tack för upplysningen! Det borde funka för mig då jag bara har PS5 och PC som behöver det. Ljudet kör jag via optisk utgång så tappar ingen HDMI till soundbar.

Av Purgatory
Skrivet av Laxpudding:

Du kommer ta ett visst kliv åt sidan och nedåt i fråga om bildprecision, spelfunktioner och möjligheten att påverka det du ser i bild och beteende ifall du byter från en CX till Philips 807. Om du sedan kommer sakna LG:n är förstås ett svar du bara kan ge dig själv.

Bildjusteringar är något jag lagt väldigt lite tid på nu men vet inte om det är för att jag är okänslig för det eller om LG bara har en bild jag är nöjd med som standard. Ser att Philips, VRR och 120Hz och lågt input lag(?), vilka egenskaper gällande spel har LG ett övertag? Ja såklart finns det inget svar på min sista fråga, typiskt att det ska vara subjektivt

Kan vi gissa att priset sjunker ytterligare framåt våren?

Av Purgatory

Ruskigt sugen på en Philips 807. Nu har jag en LG CX som jag skaffat Ambilight (Hue Sync Box + lightstrip) till och kärat ner mig lite i och det lockar med den nya 4-side ambilight som 807 har.
Såg att HDTVtest klagade lite på black crush i vissa fall. Jag använder den mycket till PC gaming (och en del desktop), med PS5 och lite film/serier. Kommer jag att sakna LG om jag går över till Philips?

65" finns för 20k på Netonnet, kanske kan få Elgiganten att matcha det priset.

Av Purgatory
Skrivet av genomelak:

Jag har tidigare i år på uppdrag gjort "lite" research gällande Canon och Sonys utbud av systemkameror med avseende på signal-till-brus-förhållande och kan därför bidra med information som förhoppningsvis hjälper dig i ditt beslut.

TL;DR; Inte EOS RP.

Sony ligger generellt sett före Canon vad gäller sensordesign och har därmed övertaget beträffande kvalitet i benämningen signal-till-brus-förhållande. Detta dels då Sony har utvecklat en CMOS-variant benämnd BSI-CMOS där fotoreceptorerna får bättre möjlighet att registrera det infallande ljuset. Bättre ljusinsamling möjliggör kortare slutartider alternativt lägre ISO-inställning för samma exponeringsresultat givet i övrigt samma ljusförhållanden.

Sony har även förbättrat signalhanteringen i sina sensorer med tekniken dual base ISO med vilken signalen från varje fotoreceptor kan avläsas genom två separata kretsvägar med olika referensnivåer. Genom att använda den optimala kretsvägen givet ISO-inställningen kan avläsningsbruset minimeras på ett sätt som inte är möjligt med en sensor som använder samma kretsväg för alla ISO-inställningar.

Sony är dock fullkomligt hopplösa vad gäller gränssnittsdesign och användbarhet vilket är minst lika viktigt som teknisk excellens beträffande sensordesign. Behöver man dessutom ta hänsyn till en befintlig uppsättning objektiv från Canon blir deras kameror utmärkta alternativ.

Canon har ett antal spegellösa fullformatskameror med överkomlig prissättning (som i, inte EOS R5) och med något olika funktionsuppsättning.

EOS RP och EOS R går i skrivande stund loss på 8 990 kr respektive 14 990 kr. Båda kamerorna saknar bildstabilisering i kamerahuset och förlitar sig därför istället på objektivet för stabilisering. Avsaknaden av stabilisering i kamerahuset kan bli dyrt i längden då stabiliserade objektiv generellt sett är dyrare på grund av behovet av fler komponenter.

EOS RP har enligt dxomark.com markant lägre dynamiskt omfång för låga ISO-inställningar vilket påverkar redigeringsmöjligheterna för RAW-fotografering. EOS RP är således inte optimal för professionella tillämpningar där maximala möjligheter till efterhandsjustering är önskvärt.

EOS R6 och EOS R6m2 går i skrivande stund loss på 24 980 kr respektive 30 990 kr. Båda kamerorna har bildstabilisering i kamerahuset vilket i längden kan väga upp för det högre priset.

Beträffande upplösning så sticker EOS R6 ut med sin något lägre upplösning om 20 MP jämfört med 24 MP för EOS R6m2, 26 MP för EOS RP och 30 MP för EOS R. En lägre upplösning behöver dock inte nödvändigtvis vara något dåligt utan kan istället bidra till ett lägre signal-till-brus-förhållande för varje resulterande pixel givet samma sensorstorlek och teknik. En jämförelse hos dpreview.com visar den faktiska skillnaden mellan de olika sensorerna under dåliga ljusförhållanden. Även om sensorerna i sig inte är identiska förefaller EOS R6 leverera bäst resultat av de fyra.

Om du vill minska exponeringstiden och i övrigt använda dig av samma objektiv och inställningar så när som på ISO-inställning utan att öka mängden brus i den resulterande bilden behöver du uppgradera till en kamera med bättre brushantering. Canons nyare kameror är mycket kompetenta och kommer inte att göra dig besviken.

Min rekommendation är en EOS R6 eller en EOS R6m2 om budgeten tillåter på grund av möjligheterna gällande objektiv. EOS R kan vara ett billigare men då mindre framtidssäkert alternativ givet de objektiv du nämner. EOS RP bör undvikas på grund av sämre redigeringsmöjligheter så vida inte budgeten är väldigt ansträngd.

Tack för ett fint inlägg, har bevakning på R6m2 och det kommer troligtvis att bli en sån

Av Purgatory
Skrivet av medbor:

12400F är väl den mest prisvärda just nu, prestandan är snarlik som 13-serien, och funkar felfritt på 600-seriens moderkort/chipset

Skulle köra det om du är ute efter prisvärt

Bra pris på den, har du tips på något moderkort för runt 1500kr?

Av Purgatory
Skrivet av dagas:

Jag har för mig att det ska komma nya budget moderkort när icke K versionerna av Raptor Lake kommer i början av nästa år.

Minne köp 3200 eller 3600 de brukar vara mest prisvärda.

13400F lär bli prisvärt.

Utmärkt! Tack för svar, då väntar jag, dyker säkert upp något intressant på CES.

Av Purgatory
Skrivet av Lidodido:

Släp för 2 skotrar antar jag gör över de 1200kg som Enyaq får får dra. Annars ligger den bilen rätt nära dina behov. Men räckvidd i -20 med så stort släp om du inte kör vägar som har rätt låga hastigheter... Är ju om du kan toppa upp den längs vägen de gånger det krisar... Och om du har ström nog för att kunna stödladda på 230v I stugan.

1200kg bör räcka! Ja det är den mest intressanta bilen hittills även om Skoda inte tillhör favorittillverkaren. Då stugan ligger på en ö blir det svårt att toppa upp där, det skulle vara med en 150m lång förlängningskabel eller att deala med någon granne på fastlandet

Skrivet av atego:

Käper du en enyaq iv 80 är det uu ings proboem...510km wltp. Säg att du förkorar 20% vintertid..=408 km. Du ligger inte i 110 på -20 grader med släp? Dra av 50km fär kallt ute och släp på 30 mil resa. Då har du 408-50= 358km range med släp last i vinterkyla. Skulle du färvärma med laddstolpe innan avfärd sparar du 1-2% ca 5km.

Bör således inte va några problem...köp ochbslyta fundera. Inga problem...

90-100 km/h skulle jag säga, har du eller någon du vet erfarenhet av bilen i kallt väder? Vore fint med lite data.

Skrivet av ztenlund:

Att man bara skulle tappa fem mil på ett släp för två skotrar har jag väldigt svårt att tro på. Enda fördelen man har är väl just att man inte kör (får köra) mer än 80, givet högre laglydighet än släpvagnsdragarsnittet. Släp är normalt sett långt ifrån några aerodynamiska under och till det kommer den extra vikten.

Se t ex:
https://insideevs.com/news/566670/carwow-ev-range-towing-effi...

Tack, ska kika på videon vid tillfälle! Ser ut att dra en hel del med husvagn, skotervagn med kåpa kanske blir något liknande.

Skrivet av ztenlund:

Detta handlade ledaren i senaste Teknikens Värd delvis om. Ett klipp ur det längre resonemanget:

”WLTP för elbilar blir missvisande för konsumenten. Det är dags att revidera WLTP, och åtminstone redovisa en sommar- och vinterförbrukning. Jag förväntar mig inte testvärden för alla temperaturer, men kan man testa fram en ”21-plusgrader-siffra så kan man testa fram en 10 minusgrader-siffra också.”

Problemet är förstås att detta ska mala genom en mycket seg byråkratkvarn om något ska ändras.

Bra att det tas upp! Det finns anläggningar för att testa i kallt klimat året om där alla tillverkare håller till så bör gå att lösa.

Av Purgatory
Skrivet av DaBone:

Min Tesla tappar kanske runt 20% som mest på vintern och har kört från Abisko mitt i smällkalla vintern till södra Sverige och ingen större skillnad. Detta då den har en värmepump...

Vad den kommer kosta får vi väl se. Från början var det 39900-45000 dollar, för de billigaste modellerna. Men de priserna har ju höjts på grund av rådande omständigheter. Annars är det väl en annan omständighet som kan avskräcka, då det är över en miljon förbeställningar. Så väntetiden lär ju vara brutal..... 3-4 år, om inte fler fabriker än den i Texas börjar tillverka dessa sedan.
Sedan har det pratats om en europeisk version, som ska vara lite mindre...

Låter klart bättre än VW ID4 då, frågan är bara hur jag hittar tillförlitliga siffror på olika modeller innan köp. Anekdotiska inlägg är såklart värdefull men vore fint med en standard som biltillverkare kan följa "Winter-WLTP".

Av Purgatory
Skrivet av DaBone:

Du kommer inte bli besviken den dagen du kommer till skott. Själv gjorde jag det första på min bil efter 27000mil och det var att byta bromsbelägg bak. Var mycket kvar på dem och hade fungerat länge till, men både besiktning och däckfirma hade klagat...
Finns en del som bara kommer in på forumet och gnäller, lägger fram osanningar som de läst eller hört något om och har en diskussionsnivå av en 5-åring. Då blir det lätt en annan stämning här och på andra forum. Det är där forumets moderatorer kommer in...

Väldigt imponerande hur lite underhåll det är på elbilar generellt. Det ser jag som en fördel, även om jag inte direkt störs av rutinunderhåll på fossilbilar. Det jag är mer "bekymrad" över med service är tillgången till delar om jag skulle råka ut för större fel, där jag läst om folk med Tesla som väntat månader på att få delar. Tesla har smidig service där dom kommer ut med en tekniker för mindre fel men för stora saker måste jag köra 60 mil ToR. Föredrar tillverkare mer bättre etablerade leveranskedjor pga det, men jag har samtidigt inte koll på hur deras elbilsservice funkar så måste läsa in mig där.

Skrivet av DaBone:

Räckvidden vid kallt väder beror på flera faktorer och vissa kan man göra något åt, andra inte.

Kallt batteri/kupé = kortare räckvidd
Lösning: Värmepump som värmer upp batteriet och kupén innan du åker iväg. Dessa värmer även upp batteriet innan snabbladdning på många bilar. Finns inte på alla bilar, men när man hör krigsropen från pressen om låg räckvidd, så är man rätt säker på att de testat en sådan.

Skulle du inte förvärmt batteriet innan avfärd, så blir det ganska hög förbrukning i början men trappar sedan ner och ska du en längre sträcka så är det fortfarande bara i början det stora tappet blir.

Är det snö på vägarna, så kommer bilen dra mer. Så även om det regnar, är motvind etc.. Detta är svårare att göra något åt, men bättre däck, lägre vindmotstånd etc. etc. kan väl göra en del.

Detta är ju dock inte något unikt för elbilar. Även en bränsledriven bil drar mer om den är kall, körs på snöiga vägar etc. etc..

Så länge det går att ta reda på randvillkoren i förväg så får jag jobba runt det. Vet inte om 14 dagars ångerrätt gäller på elbilar om det skulle visa sig att jag inte når hela vägen hem från stugan. 50% sämre räckvidd på ID4 som någon skrev om här i tråden är mer än jag hade förväntat mig måste jag säga. Om det gäller generellt så får jag helt enkelt leta en bil med 60 mil WLTP eller lite mer för att ha marginal, speciellt om jag vill dra släp.
Tack för ett informativt inlägg.

Skrivet av ztenlund:

Vi får väl se om vikt och design ens blir kompatibla med Europa. El-F-150 går ju i teorin, men tappar mycket av poängen då totalvikten inte lämnar något större utrymme om den ska hålla sig till 3,5 ton (och inte bli en ren lastbil). El-Hummern går inte alls.

Aha ja det var ju mindre bra.

Av Purgatory
Skrivet av DaBone:

Teslas nya CyberTruck ska eventuellt gå att köra på vattnet med. Den har mer än tillräcklig räckvidd med.

"Cybertruck will be waterproof enough to serve briefly as a boat, so it can cross rivers, lakes & even seas that aren't too choppy," Musk tweeted on September 29. He then followed up by saying that the electric pickup "needs (to) be able to get from Starbase to South Padre Island, which requires crossing the channel."

https://insideevs.com/news/613502/tesla-cybertruck-will-cross...

Haha intressant, det är ca 100m men 10m djupt så om den kan simma vore det perfekt! Vore fint att kunna ta skotern på flaket också.

Såg att det står 80 mil räckvidd vilket är fullt tillräckligt även om den tappar 50% på vintern.
Dock kommer den nog att passera 1 miljon kr med råge...

Av Purgatory
Skrivet av Wiinis:

För att tråden inte handlar om att bittra petrolheads ska få säga sin mening. Det handlar om ett intresse kring elbilar.
Skulle du gå in i en affär som säljer vinyler och prata om att cd är så mycket bättre? Det är samma här.

Drick en glögg och var glad.

Eh what, som sagt jag är ute efter en elbil, jobbar med forskning om elbilar, och bryr mig inte om prestanda mer än vad som är praktiskt. Gör det mig till en petrolhead?

Skrivet av Daniel75:

Aha, du är en sådan som vill ha en elbil med 130 mil räckvidd i -40 grader celsius för kanske 300 000 SEK ?
Om så är fallet, välkommen i tråden lite längre in i framtiden då vi diskuterar elbilar som finns här och nu.

Jag vill ha en elbil motsvarande V70 som kan ta sig till stugan som ligger 15 mil bort på en ö, dvs kan ej ladda där eller på vägen.
Så mitt önskemål är 30 mil med släp för att ta med skotrarna i som lägst -20C. Tycker inte att det är helt orimligt att det ska gå att lösa? Ekonomin bör såklart vara någorlunda rimlig (600k?) och att det ska finnas tillgänglig service i den stad jag bor i. Skoda Enyaq som föreslagits i tråden är mest intressant av dom som finns ute och den nya Audi kombin ser fin ut, men vill gärna veta vad räckvidden är i normalt vinterväder här i norr.

Av Purgatory
Skrivet av MP-Jan:

Anar att du helt enkelt inte är övertygad. Är du nyfiken på elbilar eller bara ute efter bråka lite i tråden där elbilsintresserade håller till?

Vet du vad jag kan göra med en ny elbil som man inte kan med en ICE-bil? Varva fullt från kallt tillstånd.
Apropå varva - min elbil behöver inte köras in eller byta olja stup i ett.

Missförstå mig rätt: jag älskar vråliga bilar men det är inte hållbart. Jag har övergivit förbränningsmotorbilen.

Jag är övertygad om att jag är intresserad av att köpa en elbil om jag hittar rätt modell. Däremot så tycker jag inte lika övertygad om miljöfrågan som inte jag tog upp till att börja med. Byta olja tar 30min och görs var 2000e mil (typ) så vet inte vad det är för argument? Lite förvånad över hur alla går i försvarsställning direkt. Tråkigt om det bara är en ryggdunkningstråd.

Hur snabbt jag kan varva och accelerera bryr jag mig inte om. Men det är intressant att alla som köpte en elbil och säger att miljöskäl väger tungt skryter om hur snabbt den kan riva upp asfalten

Räckvidden vid kallt väder är vad jag är är intresserad av att lära mig mer om då det verkar variera mellan modeller.

Edit: Kan tillägga att jag jobbar på en avdelning som bedriver forskning om komponenter till elbilar om det låtit som att jag har någon bias emot haha. Har även jobbat på ett företag som har/hade Tesla som kund.

Av Purgatory
Skrivet av MP-Jan:

Du vet väl att man kan göra nya batterier av dom gamla batterierna? Det är mer än man kan säga om det där man gräver och pumpar upp, raffinerar och transporterar, allt bara för att elda upp och förstöra global- och närmiljön (för att du ska åka från A till B och inte ids ladda). Bortsett från batteriet är klimatavtrycket på en elbil inte signifikant större än den för en ICE-bil.

Ja det är mycket som ingår i en livscykelanalys och som skiljer sig beroende på vad man bor och hur elen produceras osv. Utsläpp av partiklar från däck för en tyngre EV jämför med motsvarande fossilbil är en annan aspekt. En sökning på t ex google scholar ger mycket att läsa.
Var och en bör fundera över sin situation, och jag tycker att man ska vara ödmjuk inför att det är en komplex fråga. Elbilar är säkert bäst i dom flesta lägen, men alla kan inte ha en elbil idag. Låt oss återgå till topic om dessa diskussioner inte är tillåtna.

Av Purgatory
Skrivet av Wiinis:

Inte i den här tråden, plus att det är inget att diskutera. Det är bättre med elbil. Punkt.

Ok *bort/mod*, vi lämnar det. Jag har inget större intresse av frågan personligen. Inget om energiutnyttjande fossil vs el eller miljöfrågor får nämnas i tråden.

Finns det några standardiserade tester typ WLTP för vinterförhållanden?
Något med släp/husvagn vore också intressant, såg att nya Ford F150 EV fick lite kritik för hur mycket den tappade med drag.

https://www.reddit.com/r/electricvehicles/comments/i7kwi9/han...

Såg den här på reddit men går bara ner till -2C, vore fint med en nyare uppdaterad som går ner lite lägre i temp.

Av Purgatory
Skrivet av DaBone:

Den frågan har varit uppe flera gånger i tråden redan...

Bra, det en är fråga som bör diskuteras återkommande.

Av Purgatory
Skrivet av Daniel75:

Vill man "slösa" 3 kwh per mil och värma upp jorden som konsument ?

Fair, tänkte mest på räckvidd och ekonomi.

Men om det är miljöfråga bör man ta in hela livscykeln dvs hur mycket går åt att tillverka den nya elbilen jämfört med nya fossil eller att köpa en begagnad. Men dom flesta brukar blunda för den frågan.

Av Purgatory
Skrivet av Otur:

Elbilar är alltid effektivare än fossilbilar när man tittar på energiutnyttjande. 1 liter diesel har ungefär 10kWh energiinnehåll. Vid en förbrukning på 0,5 så är då förbrukningen 5kWh/mil.

Det är ju intressant ur många aspekter, men frågan är vad jag som konsument ska göra med den här informationen?