Inlägg

Inlägg som CGD har skrivit i forumet
Av CGD

Jag använder min dammsugare. Filtren som sitter i lådan dammsuger jag med den möbelborste som kom med dammsugaren. Inne i datorlådan använder jag dammsugaren till att blåsa bort damm. Jag har en äldre dammsugare där jag kan koppla slangen till utblåset och därmed blåsa. Då brukar jag använda det långa elementmunstycket som ju är i plast.
Dammsugaren är då även bra att snabbt kunna frosta av frysen.

Av CGD

Jag har ju kvar min gamla Canon EOS 600 och tar fram den när det är något speciellt som ska fotas. Som nu senast mitt barnbarns dop. Nu kan jag ju få filmen framkallad på olika sätt. Negativ, pappersbilder eller bilder på en CD. Jag brukar ta allt. Men jag har massor med film som jag borde digitalisera på ett eller annat sätt men har varit för slö med att sätta igång. Men det är ju så att digitala bilder också har lite problem. När det var pappersbilder kunde vi skriva något på baksidan. Det är svårt att skriva på baksidan på digitala bilder. Men finns det något fotoprogram där jag kan ta in bilderna och säg på en vit remsa längst ner kunna skriva lite vad det är på bilden. Och efter detta arkivera bilderna på ett bra sätt.

Av CGD

Digital kamera är ju toppen dock har de dyr nackdel. Om man som jag vill behålla det gamla filmformatet (50 mm var normal) så blir det en dyr kamera.

Av CGD

Tack till er som svarat jag har läst och tagit till mig allt.

Men kan eeargs förklara lite mer om SMR. När jag tittar på Western Digitals sida, https://shop.westerndigital.com/products/internal-drives/wd-b... ,så kan jag se att WD Blue 6 TB finns både som CMR och SMR. Hur vet jag vilken disk det är som säljs och vilken ska jag föredra? Jag hade tänkt byta ut min trasiga WD Green 4 TB och två WD Black 2 TB som är kopplade via USB. Dessa USB diskar startar jag enbart när jag behöver dem men då får de gå tills jag stänger datorn. Jag har totalt många hårddiskar i datorn men ingen RAID.

PS. Jag hade tur, jag hade tydligen tillfälligtvis kopierat över alla filer till en äldre disk som jag normalt inte använder. Den ligger normalt i högen för gamla diskar som borde slängas.

Av CGD

Tack för svar Mega-Dark. Det behöver inte vara samma som innan utan mer en disk som skulle kunna vara bra. Jag hade precis köpt två nya WD Black 10 TB och det var i samband med att jag installerade dessa som WD Green inte ville vara med riktigt. Jag kan höra att disken snurrar som den den ska men den kommer inte med i BIOS och naturligtvis då inte i Windows. Men däremot dyker den upp i WD program, Data Lifeguard Diagnostic for Windows. Det står vilken typ av disk det är men serienumret kommer inte med. När jag kör "Diagnostics" quick eller extended så blir den godkänd. Men något stämmer inte för det tar lika lång stund att köra bägge testerna.
Från början tyckte jag det var mest irriterande men nu har jag upptäckt att det var ju på denna disk som alla mina bilder låg. Och i samband med den omorganisation jag gjorde när jag installerade de två 10 TB diskarna hade jag just då ingen backup utav bilderna.

Av CGD

Ersätta WD Green

Jag behöver ersätta några WD Green 4TB men WD Green finns ju inte längre så vad tycker ni jag ska titta efter istället? Hårdiskarna sitter i datorn respektive i en liten låda som är ansluten med USB 3.

Av CGD

Tangentbord

Jag kanske har fel för mig men jag tycker det är mest tangentbord och möss som är spelanpassade som ni tar upp här på Sweclockers. Ända sedan jag 2004 köpte min första "riktiga" dator har jag använt Microsoft Wireless Elite Keyboard med tillhörande Intellimouse Explorer 2.0 " Musen har lagt av och tangentbordet börjar bli slitet, men vad ska jag byta till. Det jag gillade med tangentbordet var ju alla dessa extraknappar. Att det fanns ett mushjul på tangentbordet var ju en strålande ide. Skönt att kunna rulla upp och ner på sidorna med vänster hand och inte enbart höger.
Kanske det kunde det komma något om de man kan kalla vanliga kontors tangentbord. Visst går det att spela även med detta tangentbord men jag spelar ju inte spel som kräver någon överdriven snabbhet,

Av CGD

WD Gold som ersättare till WD Black

Jag behöver ersätta två av mina äldre WD Black diskar. De sitter monterade i datorn och det ska ersättarna också göra. Eftersom jag gillar WD och gärna bytaer till något med liknande pris än liknande storlek så är det Gold 10 TB som är aktuella. Tycker ni dessa är ett bra val. Black tycks ju WD inte fortsätta på.

Av CGD

Jag har haft flera Sony mobiler och har nu en Xperia XA2. Så jag hoppas att till dess långa mobiler kan komma en kortare variant mer i stil med just XA2 fast med bättre innanmäte.

Av CGD

Förslag på hårddisk

Jag tycker att de bättre diskarna jag har i datorn nu är mina tre WD Black. En på 2 TB, en på 4 TB och en på 6 TB. Jag har även några WD Green 4 TB. Också bra men lite långsammare. Jag flyttar regelbundet färdig filer från en disk till en annan och det är då det märks att Green är långsammare. När jag bara öppnar en fil märker jag inget. Men nu finns ju inte Black i större storlek än 6 TB och jag vill ha större diskar men ej jättestora så att priset rusar iväg. Under de senare åren har jag ej följt med utvecklingen så därför ber jag om något bra förslag på nya diskar som är både snabba som en WD Black men åtminstone märkbart större. Men samtidigt är jag lite orolig för jättediskar eftersom jag kan bli av med massor om disken lägger av. Jag har bara backupp på viktigare filer.

Av CGD

Ominstallation av Acer Aspire V3-331

Jag har en Acer Aspire V3-772G som jag gjorde en ominstallation på. Ladda ner den senaste Windows 10 64 bit och Installerade helt enkelt in Windows från grunden. Jag hade hämtat hem alla drivrutiner från Acer men de behövdes aldrig.
Nu ska jag göra en liknande ominstallation på en Acer Aspire V3-331, men den är inte min så då blir jag lite mer försiktig.
Tror ni att det kommer att gå lika enkelt som men den andra datorn eller finns det något som jag behöver tänka på.
Eftersom det inte är min dator vill jag vara lite mer säker.

Av CGD

johanruda, bra, ett riktigt bra svar men jag undrar om det stämmer hos mig. Jag har valt Stäng av när jag trycker på strömbrytaren så de angivna alternativen var "gråade" men nu har jag även fått dem avmarkerade. Men vad som egentligen menas är ju att datorn aldrig är helt avstängd och därmed drar lite ström. Men jag har kopplat så att jag med en strömbrytare bryter strömmen till alla enheter, utom skrivaren, i mitt datorsystem. Jag gjorde så här för att på ett enkelt sätt få allt avstängt på en gång. Så när jag stängt av datorn på normalt sätt trycker jag på strömbrytaren. Så vad tror du om detta? Borde inte det nollställa minnet?
Jag har också i Resursövervakaren kollat hur minnet använts och jag tycker det ser lite konstigt ut. När µTorrent gått ett tag så minnet börjar ta slut ser det ut så här. µTorrent tar 280 MB. 5,5 MB är chashlagrat men 29 GB används. Lägger jag ihop allt annat som listas så kommer jag inte ens upp i 3 GB använt minne.

Av CGD

Ni försvann ju från den viktigaste frågan. Varför kommer inte minnet tillbaka efter en omstart eller en start efter det att datorn varit avstängd i flera timmar. Det är ju inte så att µTorrent starta samtidigt med Windows. Nej µTorrent startar först när jag startar programmet. Och om nu µTorrent kör Bitcoin i bakgrunden varför tas bara lite minne i taget. Om jag har Aktivitetshanteraren uppe samtidigt så ser jag hur minnet så sakta sjunker mot noll.

Av CGD

µTorrent tar allt minnne

Jag har 32 GB RAM. När jag kört µTorrent så börjar programmet att ta minne mer och mer ända tills datorn ej fungerar. Går detta att göra något åt?
Så till den viktiga frågan.
När jag sedan startar om datorn eller stänger av den och låter den vara avstängd i flera timmar så kommer inte minnet tillbaka. Utan oftast måste jag starta om datorn två gånger för att få tillbaka allt minne och ibland tre gånger. Borde inte allt minne vara tillbaka redan efter första omstarten?

Av CGD

Jag letade på nätet och hittade att det finns olika Microsoft MediaCreationTool. Och det jag hade använt mig utav för att göra en DVD var gammal. Så när jag upptäckte detta körde jag ett nytt verktyg MediaCreationTool 1803 och se nu blev det mycket annorlunda. Installationen var helt annorlunda och det resulterade i Windows Home 1803. Jag trodde faktiskt att det här verktyget Microsoft har, alltid skulle ge den absolut senaste versionen av Windows, men så var tydligen inte fallet.

Av CGD

Uppdateringsproblem

Jag har en Acer Aspire V3-772G.
Jag har med Microsofts verktyg laddat ner en ny Windows 10 Home och installerat den. Det tycks ha gått bra. Datorn startar och fungerar. Men trots att den är en ny nerladdad fik så får jag en äldre Windows 10. Version 1607. Men när jag försöker köra uppdatering stannar den på 2%. Det spelar ingen roll om uppdateringen går via kabel eller Wi-Fi.
Vad kan vara fel? Vad kan jag göra åt det?

Av CGD

När jag byggde min stora dator köpte jag samtidigt Windows Home 8.1. Den har jag ju då senare uppdaterat till Windows 10. Men jag har också kunnat ladda ner den senaste Windows 10 från Microsoft till ett USB minne och kunnat göra en total ominstallation utav Windows 10. Datorn har utan problem blivit validerad under installationen. Så den biten borde ju inte vara några problem.
Eftersom jag aldrig gjort något med min bärbara dator kanske jag ser problem där det egentligen inte finns några.

Av CGD

Uppdatera Acer Aspire V3-772G

Jag har som sagt en Acer Aspire V3-772G som jag försöker uppdatera till Windows 10 Home - 64 bit 1803. Men det går inte och jag får bara detta felmeddelande, 0x8007000d.
Så därför undrar jag om jag kan installera om datorn med en ny nerladdad Windows fil. Från Microsoft med programmet, MediaCreationTool. Från Acer har jag laddat ner drivrutiner som är till min dator, men de är från 2015 så är de kanske lite för gamla?
ISO filen från Microsoft bränner jag ner till en skiva för jag vet inte heller hur jag kommer in i BIOS och om jag där kan ändra startordningen. Datorn har ju två diskar en SSD och en gamla vanlig stor 2,5 tums. Systemet ligger på SSD:n, C disken. Men den här innehåller ju också återställningspartitioner och kanske lite annat från Acer. Men när jag köpte datorn så var det ju Windows 8,1 på den och har senare uppdaterats till Windows 10 Home via det erbjudandet som Microsoft hade när Windows 10 kom.

Så min fråga.
Kan jag göra en ominstallation, ta bort ALLA partitioner och sedan installera Windows från skivan och därefter lägga in drivrutinerna från Acer. Jag har ju gjort samma sak på min stora egenbyggda dator, fast då från ett USB minne, och där har ju allt flutit på som det ska. Men här är det ju mest drivrutinerna som oroar mig, samt att jag aldrig gjort detta på en bärbar dator.

Av CGD

Det går lite långsamt det hela. Men de hittade en annan lösning. Blocket. De hittade och köpte en av ComHems senaste routrar till ett mycket bra pris. Så nu är det trådlösa nätverket mycket snabbare. Men de har ingen speciell aning om hur den fungerar. Har den det nyare 5 GHZ nätverket eller ej. De har inte heller gjort några som helst inställningar.
Får se hur det utvecklar sig.

Av CGD

Router på router?

Dottern behöver hjälp så därför behöver jag det också.
Hon har bredband via ComHem så hennes router är kopplad till ett utav de tre hålen i väggen. Så routern har en koaxialkoppling för att komma ut på nätet. Hon betalar för 100 Mbits men tycker att farten börjar bli dålig. Alla saker är uppkopplade trådlöst. Hur hög fart hon får ut om via en trådbunden uppkoppling vet jag ännu inte. Få en ny router från ComHem verkar inte vara en så bra ide eftersom priset då går upp. Men kan hon (jag) inte skaffa en ny vanlig router och koppla den till ComHem routern. Jag utgår då ifrån att den nya routern har bättre fart på det trådlösa nätverket.