Inlägg

Inlägg som improwise har skrivit i forumet
Av improwise
Skrivet av blue eyed devil:

Jag tipsar om https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datortillbeh... som är den bästa fps gaming musen atm (spec wise), man märker inte att den är trådad.

Du menar förutom den lilla detaljen att den har en sladd?

Av improwise
Skrivet av Ryssfemma:

Vad gör man på sc om man ogillar vettig tech m.m till nedsatta priser?

Förenklar letandet att hitta saker att bli upprörd över?

Av improwise
Skrivet av Median:

Klarna fungerar alltid för mig med OVPN.

Och du kör via Stockholm som verkar vara där flest har problem?

Av improwise

Jag gissar att det det även lär komma att behövas en tråd som letar fyndjägare

Av improwise
Skrivet av Iskra:

Har ni någonsin varit på en arbetsplats? Ifall ni inte tycker att det finns någonting kvar att slåss för.

Facken har definitivt sina brister, men i mina ögon så är den största bristen att de strider alltför lite.

Nu glömde du nog att läsa vad jag skrev innan du svarade, det var en generell betraktelse att olika former av organisationer tenderar att överleva sig själva och att det efter ett tag lätt blir allt mer fokus på just att överleva. Då blir det också lätt att man glömmer bort varför man en gång blev till och för vem/vilka. Det kan lika väl vara ett företag som ett fackförbund.

Av improwise

Väl skrivet.

Skrivet av Xeonist:

Det är problemet med nästan alla organisationer, föreningar och partier. Löser man problemet man sa sig vilja lösa, så måste man skapa/hitta nya problem, annars blir man ju själv arbetslös.

Så är det tveklöst, även om jag tror att det är mer djupt rotade drivkrafter än att bara bli arbetslös utan att det snarare handlar om "reason for being". Då slåss man till slut mot väderkvarnar om det krävs bara för att ha någon/något att slåss mot. Har man då dessutom gott om resurser att kriga med kan det bli rätt jobbigt.

Av improwise
Skrivet av Iskra:

Strejken i Sverige är bara en föraning om vad som komma skall i Tyskland: DI: Tesla-anställda i Tyskland flockas till facket.

”Arbetarna själva måste kräva ett kollektivavtal. Men om de vill ha det så står vi redo att förhandla om ett avtal.”

Precis som det ska vara - låt de anställda själva avgöra hur dom vill ha det.

Av improwise
Skrivet av pine-orange:

Det här är lite av en existentiell kris för facken. Om de backar så kommer många företag följa i Teslas fotspår.
Musk kommer ju inte heller backa, om det bara begränsar sig till Sverige.
Kommer staten avgöra tro?

Det blir spännande att se var det här slutar.

Lyckas man inte få folk gå med facket även när man slår på stora trumman, erbjuder gratis medlemsskap osv. så har man problem, samtidigt är det omöjigt att att nu backa. Tror det är många på IF Metall som bakom stängda dörrar börjar fundera på Plan B. Tesla Sverige är förmodligen likt många amerikanska bolag toppstyrt från USA och har förmodligen liten egen handlingsfrihet.

Extra besvärligt blir det när företag som har kollektivavtal nu dras in i allt mer vidgående sympatiåtgärder, vilka ska betala för deras ökade kostnader och uteblivna intäkter?

Av improwise
Skrivet av Lofen:

Ja, jag gick tillbaka och läste, gör det du med, ditt första stycke. Jag vidhåller min ståndpunkt.

Då är det förmodligen ingen vits att jag försöker förklara det en tredje gång men likt de anställda på Tesla har du så klart rätt till din egen åsikt.

Av improwise
Skrivet av Lofen:

Nej jag menade att du ansåg att andra borde hålla sina åsikter för sig själva men att du skulle få uttrycka dina..

Läs gärna vad jag faktiskt skrev och så tar vi det därifrån.

Av improwise
Skrivet av Swedishchef_90:

Elektrikerna är jävligt dyrt, då den är %.... Folk tycker det är för dyrt men de är inte villiga att förhandla.

Generellt så har man alla möten enligt kollektivavtalet(både anslutna och icke) och sen blir man tilldelad sin pot, vi har nägot poängsystem där den bestämmer % av potten.

Jag själv fick 6-7% förra året mot märkets 4.(minimum var väl 2% (?))
De som inte är medlemmar orkar väl inte kalla till ett extra lönemöte med VDn antar jag.

Anledningen till att jag vet skillnaden är att vi diskuterar fasta lönesteg istället för att minska skillnaderna mellan kunskapsnivåer och då presenterade dem lönesnittet mellan grupperna för full betalda.

Tack för ett bra svar.

Jag har så klart ingen insyn i er arbetsplats (eller elektrikerbranschen i största allmänhet) utan blev mer frågande till varför anställda tackar nej till en så stor löneökning om allt som krävs är att gå med i facket. Det får mig att undra om det fackliga medlemsskapet är enda skälet till löneskillnaderna.

Sett till att du fick mer än märket så antar jag att du är extra eftertraktad av arbetsgivaren, skulle det ändras om bestämde dig för att lämna facket imorgon och leda till sämre lön då?

Av improwise
Skrivet av Swedishchef_90:

Fackliga får inte förhandla åt icke anslutna, de får förhandla själva.

Kollektivavtalspotten är dock splittad mellan anslutna och icke ansluta.

Edit
Notera att kollektivavtal och facklig ansluten inte har en korrelation.
Man kan ha ett fack utan kollektivavtal och göra lokala bestämmelser.
Samt ha kollektivavtal utan en enda fackligt ansluten

Det var väl vad jag skrev och därför ställer jag mig frågande till och det fackliga medlemskapet är förklaringen till de löneskillnader som du uppger och varför isf de icke anslutna inte bara går med om det per automatik ger en väsentligt högre lön.

Av improwise
Skrivet av Swedishchef_90:

Över några år ja.
Lönerevisioner sköts av två m förhandlare som försöker dela och jämna ut lönerna.
Detta stoppar dock inte den anslutne att förhandla utöver denna höjning också.

Och dom förhandlar då så att bara de som är fackligt anslutna ska få löneförhöjning trots att kollektivavtalet omfattar även icke anslutna?

Av improwise
Skrivet av ultranooben:

Å nej, ett miljard företag som inte kommer dra in lika många miljarder pga kollektivavtal!
Strejken är bra och att se de andra facken ansluta är riktigt fint och precis som det ska fungera. Gillar man inte den Svenska modellen kan man packa ihop.

Hur vet du att Tesla kommer tjäna mindre för att dom har kollektivavtal?

Av improwise
Skrivet av Lofen:

Om det är så absurt med tyckande varför uttrycker du då din åsikt istället för att bara acceptera gällande system så som du tycker andra borde göra?

Det är väl solklart att denna konflikt handlar om något annat än om några fåtal miljondelar av Sveriges befolkning...

Du menar min åsikt om att de anställda på Tesla själva borde få bestämma hur dom vill ha det snarare än att du, jag eller någon annan ska göra det åt dom för att vi anser oss veta bättre?

Av improwise

Är det bara jag som upplever det som närmast absurt med alla känslostormar och starka tyckande kring denna konflikt så länge vi inte vet ifall dom som jobbar där faktiskt vill ha kollektivavtal eller inte?

Min inställning till detta är väldigt enkel, det är dom som jobbar, i detta fall på Tesla, som ska avgöra om dom vill ha kollektivavtal eller inte. Ingen annan. Vill en majoritet ha det så tycker jag självklart att Tesla ska teckna kollektivavtal redan imorgon, vill däremot en majoritet inte ha det så är det inte jag, LO, politiker etc. som ska bestämma åt dom. Det borde inte vara så svårt att ta reda på t.ex. genom en omröstning. Om en majoritet vill ha kollektivavtal men Tesla vägrar, då är det Tesla som är problemet. Vill dom däremot inte ha det men IF Metall vägrar inse det så är det IF Metall (LO) som är problemet.

Svårare än så är det inte, så vida inte konflikten egentligen handlar om något helt annat så klart och så väl arbetarna på Tesla som Teslaägarna snarare är bondeoffer för något annat...

Av improwise
Skrivet av Swedishchef_90:

Med tanke på att tesla och X har samma ägare och jag tror inte teknikern betalat västen själv, samt att hela inlägget känns konstigt...

Så tror jag nog den ena är sämre än den andra

Musk äger 13% av Tesla.

Av improwise
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag jobbar själv på ett företag där vi är ca 50/50 som är anslutna och vi som är anslutna har i snitt 1500 mer i grundlön per månad än de som inte är anslutna.

Och då kan de övriga alltså få 1500 kr mer i månaden bara genom att gå med i facket men väljer att ändå inte göra det?

Av improwise
Skrivet av Henrico:

Är det någon som sett några intervjuer, tweets eller liknande av anställda som verkligen vill vara fackanslutna, jag tycker det verkar extremt tyst.

Jag har bara sett en anonym partsinlaga från Arbetet och sedan dikeskörningen från SVT när de missat den lilla detaljen att personen var politiskt aktiv i sossarna och var tvungen att pudla.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tobias-strejkar-fran-t...

SVTs förmåga att "råka" intervjua någon aktiv politiker inom S, MP eller V som en representant för allmänheten är närmast legendarisk. Har för mig det till och med finns en FB grupp bara för det

Av improwise

Vet inte om detta är OVPN specifikt eller om det börjar gälla även Mullvad, Azire etc men jag märker att fler och fler siter verkar blockera iaf OVPN, t.ex. allt med Klarna verkar numera kört via Stockholmsnoden. Någon som vet ifall det är bättre med andra pålitliga leverantörer som Mullvad osv?