Inlägg

Inlägg som improwise har skrivit i forumet
Av improwise
Skrivet av FreddyK:

Nu börjar dom med insamling av "anonymous usage statistics" också. Det var tydligt hur man valde opt-out men det här känns som något dom aldrig skulle gjort för några år sedan. 61 dagar kvar.

Ja, bara tanken på att ens ha det antyder att det är fritt fall som gäller numera. Är numera inte frågan om utan när man ska byta från OVPN. Dessutom, hur ska man spara detta samtidigt som man inte har några loggar eller ens skrivbara hårddiskar? Göra direkta anrop till typ Google Analytics från direkt från ens påstådda anonyma IP adress?

Av improwise
Skrivet av Überklass:

Vem är skribenten till artikeln?

Blev också fundersam till detta liksom hela artikeln i sig, som mer känns som något slags kåseri kring lösenordshanterare snarare än någon faktisk recension av dom baserat på annat än personligt tyckande.

T.ex vad baseras bedömningen av Dashlanes säkerhet som "Hög" på? Vad innebär de olika nivåerna ens?

Av improwise
Skrivet av OldComputer:

Melding Plague heter skribenten. Står högst upp i första inlägget.

Nej, skribenten, dvs den icke personliga användaren, heter "Nyhet"

Av improwise

Hur är det om man har Netflix på datorn/TVn hemma och på mobilen? Lär garanterat vara olika IP och därmed olika positioner även fast det faktiskt kan vara samma person.

Av improwise
Skrivet av allstar16:

Har för mig att det fanns ett fack bakom TVn som man kunde gömma boxen i som jag tyckte var smidigt, men minns inte helt rätt. 😅 kan iofs göra några hempularlösningar, men en kabel till 1C-boxen som i sin tur ligger i sitt fack verkade snyggast 🙂

Edit: nu när jag tänker efter så var nog stativet det med facket, så ni kan totalt ignorera min fråga och jag köper slim-fästet 😅

Det går att skruva fast boxen på baksidan av TVn vilket för mig tar bort en stor del av iden med att ha en, i synnerhet med dess begränsade bandbredd jämfört med varianterna utan. Men vill man nu ändå göra det så är förmodligen ett Slim-fäste lite meningslöst (av just den anledningen).

Av improwise
Skrivet av evil penguin:

Fast du länkar till IBM Model M, där såg väl den svenska layouten helt normal ut?
Se t.ex. detta exemplar från 1987 (står det iaf):
https://i.imgur.com/5m2bFGu.jpeg
Det är ju helt vanlig svensk layout (baserad på den fysiska ISO-layouten), så som den ser ut även idag (med tillägg av lite windows/super-knappar).

Är det mer US-ANSI du vill åt egentligen, snarare än retro i sig?
De amerikanska tangentborden har ju fortfarande den fysiska ANSI-layouten istället...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/ANSI_US_QWERTY_%28Windows%29.svg/800px-ANSI_US_QWERTY_%28Windows%29.svg.png

Det känns som att vissa laptoptillverkare idag kör något mischmasch... (kostnadsbesparing kanske... om det nu rakt av är ANSI-layout)

Precis, det verkar som att man inte längre orkar göra en ny fysisk layout utan bara döper om lite knappar på befintliga US layouten och så får det vara bra så. Osäker på om det kan bero på att jag nu tittat/testat främst 14" laptops, mot att jag tidigare aldrig skulle kollat på något under 15". Mindre skärm bör väl ha en viss påverkan på utrymmet som finns för även tangentbordet...

Av improwise

Hade precis tänkt starta en liknande tråd dock med ett annat tema, nämligen att många nya laptops med "svenskt" tangentbord numera verkar ha delat retur-tangenten (ofta kallad enter) på höjden så att övre halvan numera är * vilket åtminstone för mig så här långt leder till ständiga feltryck. Eller snarare, jag trycker jag rätt, bara det att tangentborden inte är rätt utifrån hur ett svenskt tangentbord borde se ut.

Är detta någon ny epedemi som sprider sig utöver den Asus Zenbook 14 och HP Spectre x360 som jag nu hunnit testa??

Av improwise

Vi har onekligen kommit en bit från när Sweclockers varnade för Amazon och avrådde från köp där

Av improwise
Skrivet av Tinkerbeard:

Jag skulle rekommendera AzireVPN om du går för streamingdelen. Deras IP adresser har inte hunnit bli så smutskastade. Annars Mullvad förutom streaming.

Körde Azire för några år sedan innan jag bytte till OVPN, minns inte riktigt varför, tror kanske det var i samband med Vilfo osv. Mullvad verkar vara best-in-class ohotat numera men verkar inte ha någon streaminglösning som jag förstått det.

Som jag förstått det är det fortfarande bara OpenWRT som har stöd för domännamnsbaserad routing på ett smidigt sätt i routern och att göra det på IP nivå är ju ingen vidare lösning av flera olika skäl. Alternativet är väl att skippa VPN i routern och köra det via mjukvaruklient och split tunneling istället men det är ju helt klart en försämring mot att ha det i routern...

Av improwise

Med OVPN mer eller mindre i fritt fall numera, vad finns det för alternativ för oss som gärna har VPN i routern men som ändå vill kunna komma åt streamingtjänster utan en massa problem (förutom de olagliga alternativen då)? OVPNs streaminglösning är nog enda skälet att jag stått ut så här långt.

Av improwise
Skrivet av Nearyn:

Nja, alltså så krångligt är det egentligen inte. LG Display och Samsung Display är företag som skapar skärmar, alla andra köper diplays (Dell, Apple, LG Electronics, Samsung Electronics, hela bunten). Men han hade gärna fått säga att detta är sponsrad av Samsung Display och inte bara "Samsung", men då Dell är de enda med välvd 32 tums skärm, så är det enkelt att utesluta vems det är.

Nej, det stämmer inte, dom utvecklar, tillverkar och säljer panelerna som andra sedan använder i sina skärmar. Vilket förmodligen var det du menade

Av improwise
Skrivet av Heliopause:

Se det såhär: Du går in på din lokala lilla elektronikbutik, eller möbelfirma eller vilken annan specialistbutik som helst, du frågar försäljaren om råd, får prova grejorna, jämföra, se det på plats, men sedan går du hem och beställer från.. ja var då? kina? för halva priset. Kunderna idag ÄR så fräcka. Och du kan ge dig både 17, 18 och 19 på att samme kund knatar in på samma fysika butik en tid senare och vill ha hjälp med nåt, igen.

Butikerna kan knappast börja ta betalt 1600/timmen för att du ska få prata med en säljare och se på grejorna, för då kan de verkligen dra ner gardinen och gå hem.

Det är hopplöst för de enskilda butikerna att hålla reda på om den där kunden köpte av oss eller av nån annan, och sparka ut parasiten när denne kommer 3 månader efter och frågar efter kompatibla tillbehör, tonerkassetter eller liknande, och jag som haft företag inom just elektronik (främst service) kan t.o.m intyga att kunder kommit och begärt garanti på grejor de köpt på andra ställen, för DÅ vill dom inte åka ut till kuststäderna 3.5 timme igen för att lämna in apparaten eller packa ihop i en låda och skicka, bli utan i 3 veckor, nej DÅ ska dom ha det gjort lokalt, helst veckan innan det gick sönder, och gratis, vad annars.

Det är sånt där som dödar lokala butiker.

Har begränsat med kunskaper om "retail" men är det inte så idag att vissa typer av butiker redan idag får någon form av ersättning av tillverkare/importörer för att dom i praktiken agerar något slags showroom? Dvs alternativet vore annars att tillverkaren/importören skulle behöva ha egna showrooms för vissa typer av varor. Då menar jag rent generellt då, kanske inte i första hand kanske att klämma och känna på en CPU innan man ev. köper den osv.

Av improwise
Skrivet av Ninjaflipp:

Har tidigare jobbat i en datorbutikskedja för ett antal år sedan som övervägde just Täby C som plats att öppna i. Det var förstås vår interna marknadsavdelning som hävdade att åtminstone tidigare butiksöppningar i andra delar av landet hade ökat även internethandeln i det geografiska närområdet till butiken. Samma marknadsavdelning menade även att Täby C har en ovanligt köpstark kundbas.

Jobbar emellertid inte kvar sedan cirka 2019 så jag har förstås ingen konkret efterforskning att hänvisa till. Du behöver inte tro på det, det är ok.

Tveklöst har Täby C en köpstark kundbas men här var ju premisen att butiken trots det gick med förlust och bibehölls av andra skäl. Kan tänka mig att det tidigare när ehandel var mer ovanligt kan ha spelat en större roll med en butik som påminnelse om att handla, i synnerhet om det man beställde hämtades ut i butiken. Men jag har själv ingen kunskap inom området så var mest nyfiken på i vilken mån det fanns "forskning" som backade upp det hela snarare än att hävda att du har fel

Av improwise
Skrivet av Ninjaflipp:

Tvivlar på att den kommer göra det. Täby Centrum är en oerhört attraktiv plats för kedjor att ha butiker på, även om butiken i sig inte är lönsam -- vilket den ärligt talat antagligen inte är eftersom Täby Centrum har vansinnigt höga hyror.

Det är ändå väldigt bra PR och bara närvaron av en fysisk butik ökar internethandeln i området också.

Intressanta teorier men har du något mer substantiellt som stödjer att ha en butik i Täby C skulle ha dessa positiva effekter?

Av improwise
Skrivet av walkir:

Antar att du inte bor i Stockholm? Av ställena du räknar upp, så ligger samtliga långt utanför stadskärnan och bortom tunnelbana och pendeltåg.

Alla i Stockholm har inte bil, vilket butiker som Jula och Biltema nära nog kräver.

Kjell & Clas finns dock centralt i Stockholm på flera ställen.

Av improwise
Skrivet av Chassifläkt:

Tillbaka till rötterna.
Webhallen ligger på Sveavägen. That's it.

Aside: Det är så många ftg kraschat för att de öppnat alldeles för många små outlets..

Det gjorde den dock inte från början, om än nära

Av improwise
Skrivet av BobbyM:

Dvs istället för att sälja resurskonsulter till stora bolag så skulle vi ta hela webb-projekt så som de nya konsultbolagen...... 1 år senare har bubblan spruckit och vi har konferens igen då fanns det inget heligare än att sälja resurser till Ericsson och AstraZeneca

Vem kunde då ana att Ericsson något år senare också skulle hänga på repen. Var en av konsulterna som hängde kvar längst, då hade redan många anställda fått sluta och min arbetsgivare dessutom hunnit gå i putten likt många andra konsultbolag där säljarna ansåg sig vara stjärnor bara för att dom svarade i telefon när kunderna ringde. När dom då slutade ringa visste ingen hur man skulle göra för att skaffa uppdrag...samtidigt som mängden uppdrag minskade dramatiskt nästan över en natt...

Skrivet av BobbyM:

Sammanfattningsvis skulle jag säga att ingen gjorde något fel på den tiden. Varken beställare eller vi som levererade. Man visst bara inte hur värdefullt eller meningslöst det skulle vara att finnas på internet. Själv tror jag att flera satsningar som gjordes på den tiden faktiskt är embryos till succéer idag. Ex Spotify och Klarna. Samma sak med hem-pc reformen som även det säkerligen bidragit till att vi har en stark medelålders IT-generation.

Här håller jag helt med, är väl inte ovanligt att "storslagna fiaskon" senare visar sig vara helt rätt idé fast vid fel tillfälle, och ofta med många spinoffer. Eller ja, många gjorde ju massor av fel, i synnerhet dom som på högst oklara meriter fick ansvar för något dom helt uppenbarligen inte var lämpade för, men många av idéerna var inte fel.

Av improwise
Skrivet av Mika3l:

En släkting till mig började sin bana som IT-konsult under senare delen av 90-talet och jag minns när jag som typ 10-åring hälsade på henne när hon jobbade på Adcore (eller något liknande namn). Det var ett konsultbolag som hade ett stort kontor i centrala Stockholm och framförallt hade dom en kyl med glasdörr som var fylld med coca cola, vilken upplevelse!

Dom satt dessutom i princip vägg i vägg med ett bolag som hette Adfore som också var "Internetkonsulter med mera" vilket ledde till ständiga problem och att ägarna till det betydligt Adfore till slut fick bra betalt för att heta något annat istället

Av improwise

Det påminde mycket om masshysterin kring #metoo, BLM osv. och då som nu var det dom som visste minst och helt saknade praktisk erfarenhet som ansågs veta bäst. Minns att Icon ville anställa mig, men både Spray och Framfab ansåg att jag med mina typ 27 år var för erfaren eftersom ingenting som gällde i världen före 1995 var relevant längre och man ville ha folk som kunde "tänka nytt". Och som om det inte var illa nog hade jag dessutom en högskoleutbildning vilket tydligen var jättedåligt.

Till skillnad från dom finns jag dock fortfarande kvar i branschen så något måste jag gjort rätt

Av improwise
Skrivet av Nearyn:

Jaha, du tänker på en skärm som är 21:9, 32:9 eller dylikt, men helt platt? Det lät väldigt intressant, men tänk på att ögonen är runda och troligen ser bäst mot sidan om den är närmare och välvd. Om man kör 2 displayer eller 3, så har iaf jag de snea mot mig, lite som curved men med nästan halv hexagonal uppställning.

Att ögonen är runda spelar säkert mindre roll än det faktum att dom sitter bredvid varandra. vilket väl också är skälet (åtminstone ett av dom) att man gick från 4:3 till 16:9. Sen verkar Samsung ha hittat på någon egen pseudovetenskap om ögats krökning osv men vad jag vet är det inget som bekräftats av någon forskning med ursprung utanför Samsungs marknadsföringsavdelning