Inlägg

Inlägg som Inveramsay har skrivit i forumet
Av Inveramsay
Av Inveramsay

Om du ska fota astro är det inget snack om saken att du borde skaffa samyangobjektivet. Det har inte mycket coma, det är hyffsat skarpt vidöppet vilket behövs med din kamera och det är ett eller två stopp snabbare beroende på var i zoomomfånget du är. 14mm är tillräckligt vidvinkligt att manuell fokus inte är något problem, om du är tveksam så kör f8 och ställ in fokus på en meter så kommer allt vara i fokus.

Av Inveramsay

Jag har aldrig hört talas om dom men annars finns WEX, http://www.wexphotographic.com också från storbritannien med vad som verkar lite bättre priser på beg objektiv etc. men dyr frakt till sverige. Jag har handlat ett par gånger från wex, både objektiv och annat och det har fungerat utmärkt, dock är det inom UK.

Av Inveramsay
Skrivet av iColt3n:

Ska testa det. Så du menar att det kan vara objektivet som har något löst iom bildstabilisering?

Bildstabiliseringen är en linsgrupp som kan sitter med ett gyro, iom att det kan röra sig så kan det klunka. Mitt 24-105 klunkar en del när man skakar det.

Av Inveramsay

Använder du kameran i manuellt läge? Om inte så snurra hjulet dit.

Skruva slutare till f16
Slutartid 1/100 eller nåt i den stilen
Iso 100
Blixtarna på halv styrka

Provskjut en bild, blir det överexponerat (ljust) eller underexponerat (mörkt)? Utan blixt ska bilden vara i stort sett helt svart.

Det kommer med sannolikhet bli överexponerat så ställ ner blixtstyrkan till det blir lagom. Skulle det mot förmodan bli underexponerad minska bländartalet till f11. När du fått det rätt kan du börja flytta blixtarna så du får ljus, skuggor och reflektioner som du vill.

Har du provat att läsa en grundläggande guide för hur man använder en systemkamera när det kommer till exponering? När du förstått hur iso/slutartid/bländare relaterar till varandra utan blixt så behöver du läsa på hur blixt till det förändrar exponeringen. När du har läst den biten skulle jag rekommendera strobist.com för mer förklaringar och en bra guide.

Du får inte blixt i live view utan att pilla i en av menyerna, det finns djupt nån stans i en undermeny att aktivera blixt vid live view (kolla med displayen)

Av Inveramsay
Skrivet av iColt3n:

Kameran verkar funka som det ska. Men när jag vrider och vänder på kamerahuset är det något som glider fram och tillbaka inuti. Vad kan det vara? Batteriet? Vattenpasset?

Har du tagit av objektivet innan? Bildstabiliseringen kan klunka om man skakar objektivet utan att det är igång

Av Inveramsay

Du behöver sannolikt skapa en ny färgprofil för skrivaren som matchar vad du ser på skärmen vilket i sin tur är med största sannolikhet helt fel om du inte kalibrerat skärmen redan.

Steg ett kommer vara att fixa skärmen, färgkalibrerare kostar från tusenlappen och uppåt nya. Efter det kan du börja fippla med skrivaren men det kan hända att du blir positivt överraskad.

Av Inveramsay

Om skärmen fungerar och objektivet inte har brutits av hade jag inte oroat mig för det. Systemkameror är väldigt tåliga saker. Jag har tex snubblat ner för en backe och landat med min gamla 350D mellan mig och en stor sten på marken, enda skadan var lite repor på motljusskyddet.

Av Inveramsay

Jag skulle rekommendera att du inskaffar antingen ett canon 28-105 3.5-4.5 USM eller 28-135 IS USM objektiv för väldigt rimliga pengar (runt 800 resp 1500 om du kan tänka dig att köpa beg) för att ha lite mer frihet när det kommer till brännvidder. 50mm är väldigt bra och fungerar till det mesta men ibland vill man ha vidvinkligare eller mer tele och de två objektiven ger dig det. Inget av dom är fantastiska men helt ok och låter dig prova mer än ett 50mm enbart kommer göra. Framåt blir en naturlig uppgradering 24-105 eller 24-70 f2.8 men dom kommer kosta långt mer än så. Förr i världen använde man mest 50mm och det fungerade perfekt, min sista analoga SLR tog jag knappt av 50mm objektivet under tiden jag använde den. 28-135 objektivet är lite bättre optiskt, har bildstabilisering och lite längre omfång men båda har rätt tråkiga bländartal

Av Inveramsay
Skrivet av Sears:

Hur kort fokus djup (hur mycket "bokeh") du får beror på bländaren. Ju större bländare ju mindre fokusdjup (större bländare betyder mindre X i f/X).
Här är en bra bild som demonstrerar bländare.
Så 22mm objektivet passar nog fint till bilder med kort fokusdjup då den har en stor bländare på f/2.
Om 22mm skulle vara bättre att fota med under sämre ljusförhållanden kan jag inte svara på. Den släpper in mer ljus då den har större bländare, men den har samtidigt ingen bildstabilisation i linsen som 18-55mm har. Har du stativ så är den bättre, men annars tror jag bildstabilisation gör 18-55mm bättre.

Hur suddig bakgrunden och hur kort skärpedlup du har beror också mycket på brännvidden. 200mm f4 kommer ha kortare skärpedjup än 22mm f2 vid samma avstånd. Värt är också att tänka på hur korta objektiv förändrar perspektivet, vid 22mm ganska dramatiskt (objektivet blir inte magiskt längre pga den mindre sensorn). Det är en kompetent kamera för resande och i allmänhet men om fokus kommer ligga på att fota porträttbilder på enstaka personer finns det bättre objektiv.

22mm objekivet kommer ger skarpa bilder vid 1/40s ungefär och om det är något som är vid liv hade jag inte velat ha mycket längre slutartid än så. Bildstabiliseringen tar hand om kameraskak men gör inget om ditt motiv rör sig. Jag brukar sätta min kamera på max slutartid på 1/60 i Av läge om det inte är tokmörkt och låter iso automatiskt kliva upp om det behövs men jag vet inte om den funktionen finns på eos M.

Jag hade nog köpt en M med ett 22mm objektiv för länge sen om det hade funnits sökare på kameran men då har jag ett par DLSRs och objektiv som kompletterar. Hade jag inte haft en canon systemkamera sen innan hade jag nog aldrig funderat på en Eos M.

Av Inveramsay
Skrivet av fisk:

Till att börja med så har en D800 ett tonomfång som fullständigt krossar 6D, D800 är så nära en mellanformatare du kommer på en DSLR, och om man fotograferar i studio eller fotograferar landskap så är Nikon D800 i dagsläget den kamera i 20000-kronorsklassen som är bäst anpassad i mitt tycke.

Du glömde tillägga att det är bara vid ISO 100 som D800 är bättre, så fort du har kommit upp till ISO 400 har valfri canon mer tonomfång och lägre brus. Dock håller jag med dig om studio och landskap att en D800 är väldigt kompetent men knappast det enda valet

Av Inveramsay

Det kan även vara en bra ide att köra ett varv med blur verktyget runt kanterna annars ser det lätt inklippt ut

Av Inveramsay

Fotodiox gor bra adapters, du kan hitta dom pa Brittiska ebay eller amazon. Jag koper inte noname kinaadapters langre eftersom toleranserna har visat sig vara riktigt daliga (mindre problem med Nikon forstas).

Av Inveramsay

Det beror lite pa vad du ska gora. 99% av min redigering gors i lightroom med mindre justeringar som vitbalans, kurvor, lokala mindre justeringar och enklare dammborttagning och liknande. Jag sorterar aven och anvander kameran tethered i lightroom. Det enda jag tar in i photoshop ar bilder som kraver lite mer avancerad clone stamp eller om man behover maskera lager for tex bruseliminering. Ar du student sa kostar lightroom runt 600kr vill jag minnas. Ladda ner 30 dagars demoversionen och se om det klarar av vad du vill

Av Inveramsay

Har du 18-55 IS ar det inte mycket skillnad bildmassigt men om du har 18-55 icke IS kommer det vara en del skarpare

Av Inveramsay

det blir som en kort mellanring sa det ar mojligt att det blir kortare an sa iom att adapterringen och det langa avstandet mellan bajonetten och sensorn pa nikon gor att det kan gora sa det mest fungerar att fota mindre grejer som blommor med. Jag anvader mitt helios 44 ratt ofta med en mellanring for blomfoto och det blir utmarkt och gor att bilderna star ut lite fran den andra miljarden blombilder som finns pa internet

Av Inveramsay
Skrivet av Marie96:

Den där skeppas bara inom UK såg jag sen. Hittade en annan för 200 sek, är ju sjukt billigt.. Men sen är det alltså bara att skruva på adaptern och köra?
(Jag vet att jag börjar lämna ämnet nu...)

Leta upp ett av de aldre helios varianterna om det ar swirly bokeh du ar ute efter. Nar det kommer till adapter sa brukar det bara vara att skruva pa och fota men jag kor canon sa jag vet inte om det skiljer sig. Nikon ar dock inte sa trevliga att anvanda aldre objektiv till iom att man maste anvanda en adapter med en korrigerande lins som hangs pa bakom objektivet vilket gor att det blir ungefar sa bra som det later.

Av Inveramsay

Jag tycker den ar lagom exponerad, daremot ar den inte skarp, roterad 90 grader och du har ett trad som vaxer ur hennes huvud. I regel vill man inte kapa folk genom lederna. Iom att ljuset nu kommer nastan underifran hennes ansikte far det en konstig form vilket inte ar smickrande. Jag tror fotot hade gjort sig battre i portrattlage an i landskaplage eftersom du har flera hoga element i bilden du hade kunnat utnyttja battre.

Helheten blir gor om, gor ratt tyvarr.

Av Inveramsay
Skrivet av okejbananen:

Jag vill också fota! Vädret är så himla kasst här. Inte en blå fläck på himlen. Regn eller konstant regnrisk. Enda sen jag köpte nya kameran har det i princip varit dåligt väder!

Later som perfekt fotovader, starkt solsken ar inte bra.

Av Inveramsay

dom brukar komma upp billigare an sa, leta aven med aldre sovjetkameror som zenit dar helios 44 ofta medfoljde som objektiv. Sjalv hittade jag min pa en loppis for £10, bojd filtertrad men annars i nyskick