Inlägg

Inlägg som Housepainter har skrivit i forumet
Av Housepainter
Skrivet av Phod:

Seriöst, snickaranalogier, igen? Är det ingen här som jobbar med IT? När det gäller operativsystem kan det ju förenkla en hel del om en person inte sitter och kör eget och måste vara sin egen support.

Jag förstår att ni kids tror att man får någon slags nördpoäng av att använda Linux, men jag förstår inte hur man kan känna sig så kränkt av Apple att man väljer att inte användas deras produkter på jobbet. Vad spelar det för roll, liksom?

Jag är varken ett "kid" eller en som behöver support med mjukvaruproblem. Jag har bara lite sämre koll på hårdvara och det var det min fråga handlade om. Har du inget vettigt att bidra med är det bättre att inte skriva något alls!

Tack till er som faktiskt bidrog med svar på mina frågor! ♥️
Jag känner mig inte så sugen på att hänga kvar och bli uppläxad av folk som tycker sig veta bäst, så nu planerar jag att aldrig gå in och läsa i denna tråden mer. Det tar energi att sålla bland skräp och guldkorn.

Sen att vissa säger att Apples maskiner är bättre vill jag poängtera att jag inte ser som ett problem, bara man sedan kommer med svar på min faktiska fråga.
Jag VET att Apples datorer är bättre ur de flesta vinklar, och jag säger inte emot. Men jag vill inte röra en mac, och det hade varit gott om det respekteras.

Åter ett tack till er som hade värdefull information till mig som handlade om min fråga!

Av Housepainter
Skrivet av Phod:

En fråga: Varför väljer ni att ta de här jobben överhuvudtaget om ni inte gillar ekosystemet de har "av principer"? Det känns ju inte supermoget att inte vilja köra Apple när resten av företaget gör det.

Jag blir rätt ordentligt trött på detta tjat.

Det är ju bara ett verktyg som används i att utföra ett arbete, knappast ett ekosystem man måste använda.
Att som utvecklare själv få välja vilket verktyg man använder är för mig en självklarhet!
Din jämförelse skulle man (till viss del) kunna likna via att tvinga snickare att använda en hammare av specifikt märke. Men hammaren i sig är inte det viktiga, utan huset du bygger. Och så länge husbyggandet flyter på så har det väl ingen betydelse vilken hammare den enskilde individen använder? Utan snarare viktigt att hammaren ligger bra i handen på snickaren?

Av Housepainter
Skrivet av Yoshman:

Nu kan saker ha ändrats, men historiskt (använde själv Linux som primär desktop 2001 till 2020, Apple M1 fick mig att "byta sida" för den flyttade målstolparna till en helt ny nivå) är kombon Laptop med iGPU+dGPU en säkert recept för att få problem.

Så givet de två modellerna du listat skulle jag välja T14 enbart för att slippa dGPU.

Men då AI/ML blir allt viktigare känns det samtidigt rätt öken att inte ta modellen med ett 4060. Nvidia är utan tvekan de med ledartröjan kring detta, men även här går det att slå ett slag för Mac:en (då enbart om den kör MacOS) då Apple är klar tvåa när det kommer till stöd i programvara relaterat till AI/ML. Intel och AMD ligger en bra bit efter Apple här i nuläget, men båda jobbar på.

Värt att nämna att det var nog 2015-2016 någongång jag senast körde en bärbar med dGPU (testade ett par gånger under åren). Använde i princip alltid Linux på laptop, men då nästan uteslutande med Intel iGPU. Problemen med iGPU+dGPU var primärt relaterade till saker som suspend/resume samt kunde vara kinkigt att alls få det att fungera på väldigt nya modeller.

Kan sedan nämna att jag körde i princip uteslutande Dell laptops (gillar de bättre än Lenovo och långt bättre än de flesta andra märken), men hade kollegor som körde Lenovo och även de hade bra upplevelse med Linux.

Sen beroende på hur "vägrar Windows" man vill vara: ett sätt att kunna köra Linux på en laptop och ändå veta att saker fungerar är ju att köra Windows + WSL2. Specifikt för AI/ML på Nvidia GPUer är Linux CUDA-accelererat även när det kör under WSL2.

Prestandamässigt ligger ju WSL2 väldigt nära att köra Linux "native" för de flesta saker (vilket för övrigt gäller om man kör ARM64 versionen av Windows 11 under Parallels på MacOS).

Jag har kört wsl2 under ett par år men vill allra helst köra helt utan Windows. Det funkar mycket bra i många lägen, men tycker det finns en del strul med prestanda.

Av Housepainter
Skrivet av talonmas:

Principer mot Apple men sväljer samtidigt kinesiska Lenovo med hull o hår. Intressant hur reklam/propaganda kan få folk att tycka så som folk gör

Jag vet inte när jag berättade om VARFÖR jag inte gillar Apple av princip för just DIG. Men om du hade lyssnat då så hade du vetat att det överhuvudtaget inte går att jämföra i de frågorna jag tänker på och som har fått mig att vägra deras produkter.

Men det är inte vad denna tråden handlar om.

Av Housepainter
Skrivet av dlq84:

Executive finns i lager annars, dock Nvidia-GPU, men beroende på Distro kanske du kan leva med det.. Eller som jag, stäng av den och kör enbart på intels iGPU.

Jag blir mer och mer nyfiken på denna. Vad använder du din dator till? Kodar du?

Av Housepainter
Skrivet av Allexz:

Jag har varit en thinkpad förespråkare en gång i tiden men har en Thinkpad P13? som är någon generation gammal.
Massor av ram, ssd och en bättre i7a..... well....
Skärmen (1080P) är risig
Ljudet är som en metallburk.
Kylningen är våldsamt underdimensionerad. Fläkten kan aldrig stanna (åtminstone i windows, ej testat linux på denna specifika modell) utan då brinner den upp omedelbart. Så om du t.ex surfar, skriver på teams/alternativ så ligger cpufläkten någonstans mellan 50-100% konstant. Den är så pass högljudd att jag helt enkelt har den i garderoben och fjärrar den från min privata dator.

Jag skulle säga att den är totalt obrukbar som en daily driver om man har någon form av koll eller gillar datorer eller inte orkar med att ha en hårfön på 15% under hela arbetsdagen. + batteritiden är oftast mer än usel oavsett vad försäljningen säger. Jag jobbar stundvis onsite och vågar INTE köra dit utan en laddare.

Däremot så är den inte långsam, kudos för det. Men min macbook pro m1 är ungefär dubbelt så snabb i det mesta och fullständigt ljudlös. (Min första macbook btw, har varit inbiten PC användare i snart 35 år)

Macbooken däremot:
En av de bästa skärmarna du kan hitta på marknaden.
Bättre ljud än någon annan laptop på planeten.
Batteri för arbete en hel dag +4h övertid.
Knäpptyst 100% av tiden förutom under t.ex rendering eller kompilering... då kanske, KANSKE du kan höra fläkten om du ber alla i rummet att gå ut....

Som sagt, pc användare hela mitt liv. Detta är min första Macbook. Theres just no competition.
Asahi linux har kommit långt och samarbetar med Fedora och levererar både KDE och Gnome.
Jag får vara ärlig och säga att jag inte är helt säker på om jag vågat ta in den i en företagsmiljö dock, har inte testat det tillräckligt. Tills dess att skärmen inte är upplåst till högre än 60hz så har jag svårt att gå över <Uppladdad bildlänk>

Om man inte är en hardcore linux user så märker man knappt skillnad på macos och valfri linux distro. Det finns en kompetent terminal, det finns brew som package manager.

Det är säkert så, lika säkert som att jag hellre köper en chromebook och löser utvecklingen via någon remote lösning.

Av Housepainter
Skrivet av dlq84:

Om du får välja fritt och eftersom du föredrar Linux: https://slimbook.com/en/excalibur

Har själv en Executive med Intel 12700K från dem och är hur nöjd som helst. Och man får mycket för pengarna. Se till att välja en Samsungdisk dock, hade problem med Crucial-disken (Crucial P2 500GB) som satt i som default.

Ser intressant ut, men får nog bli en annan gång. Det är lite tajt med tid. Men helt klart något som jag skall kolla mer på i framtiden!

Av Housepainter
Skrivet av walkir:

@Housepainter:
Varför inte Linux på Mac?
https://asahilinux.org/

I övrigt tycker jag att Dell har betydligt trevligare maskiner än Lenovo. Finns skäl till att jag har kvar en gammal Dell XPS 13 trots att min MacBook 14 Pro är minst dubbelt så snabb i allt.

Skulle vilja påstå att samtliga Thinkpads är ökända för dålig kylning, så en Thinkbook lär vara bättre i det avseendet.

Well. Fortfarande inte aktuellt med en produkt tillverkad av Apple tyvärr.

Jag har jobbat med en ThinkPad i start 3 år och har inte upplevt några problem med kylningen.

Av Housepainter

Något åt detta hållet borde vara bättre då.
https://www.dustin.se/product/5011352704/thinkpad-p1-g5

Av Housepainter
Skrivet av koSmiQ:

Vet du vilken Apple-modell de andra har? Jag tycker spontant att du borde hoppa på Apple-tåget då det är otroligt trevliga maskiner för utveckling av mycket. Även om Windows med WSL också har blivit väldigt trevligt.

Jag tror att du ska försöka ta diskussionen kring P1-nivå på maskin för att vara nöjd och glad till vardags. Dubbelkolla därför vilken Apple-maskin de kör och vad de kostar. Jag misstänker att de kör maskiner som kostar mer än 25k (är priset exkl. eller inkl. moms?).

Skrivet av Yoshman:

Bara en FYI: dagens Mac:ar kör över Intel/AMD baserade bärbara totalt när det kommer till just det du ska använda datorn till. Det utöver att x86-baserade högpresterande bärbara tenderar låta som bara den medan Mac:en kommer vara i stort sett ljudlös.

Det är sådan fördel för Apple just nu att redan instegsmodellen, M3, är klart snabbare än 13700H i ST och ungefär likvärdig i MT (13900H har ~10-15 % högre MT och samma ST). M3 Pro är en hyfsat bump i MT, Max är på en helt annan nivå sett till MT (alla M3 varianter har identisk ST prestanda). Specifikt för kompilering är det av någon märklig anledning en "outlier" prestandamässigt, där är Apples övertag speciellt stort över Intel/AMD just nu.

Så om man har möjlighet att välja Mac måste man i nuläget verkligen hata MacOS och/eller Apple för att välja något annat i.m.h.o.

Vill man absolut köra Windows går finns både dotnet, Visual Studio (samt VS Code, Rider, PyCharm m.m) redan som ARM64 binärer till Windows med väldigt bra prestanda under Parallels Desktop.

Skrivet av Trihxeem:

Det kan vara lite trist när man sitter som ensam utvecklare på en annan plattform eftersom andra i teamet inte kan hjälpa dig med plattformsspecifika problem (looking at you, docker på windows ).
Oavsett så är 25k ex moms lågt för en devmaskin - speciellt en mac. Du borde kunna få lite mer tycker jag.
Vi beställde nyligen ett gäng 16" mpb m3 (36Gb ram) till våra utvecklare och de går loss på runt 35k ex moms lite beroende på lagring.

Tack snälla för alla svar!

Då var min spontana känsla att 25k var i underkant inte helt off.

Anledningen till att jag inte vill använda mac är principer. Jag tar inte i en av deras produkter ens med tång. Jag säger absolut inte att det är dåliga produkter, tvärt om. Men så länge Apple är som Apple är så håller jag mig borta.
Tyvär ser man att Microsoft har liknande tendenser vilket gör att jag allt mer undviker Windows med.
Detta är orsaken till att jag kommer vilja köra en linux distro, som jag redan gör privat, men nu också vill göra i arbetet framöver.

Som det ser ut nu så verkar det allså vara en P1 som jag skall försöka lobba för att få?

Av Housepainter

Glömde att skriva att det garanterat kommer att köras mycket lokalt större delen av tiden jag sitter och arbetar.

Av Housepainter
Skrivet av koSmiQ:

Av de två du länkat så hade jag absolut gått på ThinkBook. CPU är mycket bättre då den i ThinkPad verkligen är en laptop-CPU som kan köra turbo högt men väldigt kort tid. Du kommer märka att prestandan inte är som önskad över tid.

Vad ska du utveckla i för språk? Förväntas du köra mycket lokalt på din burk eller mycket i Azure/AWS/GCP? Våra utvecklare satt med ThinkPad X1 Carbon med 32GB ram och var inte alls nöjda då prestandan inte räckte till det de behövde köra på daglig basis (front-end, back-end, databaser med mera). De fick alla gå över till Lenovo P1 med 64GB ram istället.

Tack för svar. Jag kommer mestadels att sitta i dotnet, Vue och lite Next.js

På nuvarande arbetsplats har jag lite kraftigare maskin, en P1 gen 3.
Nya arbetsplatsen kör 100% mac, så jag kommer in som en outsider som vägrar köra en maskin från Apple.
Jag vet inte om det är så att man kan tänja lite på budgeten. men 25k är vad jag fick till mig.

Av Housepainter

Ny laptop till arbete som utvecklare

Halloj!
Skall som rubriken säger ha en ny dator till mitt arbete som utvecklare.
För närvarande så funderar jag på någon av dessa två, som ligger inom budgetramen jag har fått.
https://www.dustin.se/product/5011349010/thinkbook-16p-g4
https://www.dustin.se/product/5011342167/thinkpad-t14s-g4

Trackpoint är inte så noga, och 14" är lite litet. Så därför känner jag att det lutar åt ThinkBook en aning. Men jag känner mig lite vilsen måste jag säga.

Jag kommer att installera och köra någon linux distro som dualboot.

Är det någon som har någon input?

Av Housepainter

Google Pixel 8 Pro.
Så rent som möjligt. Bakgrundsbild av Simon Stålenhag.
Stock launcher. Har alltid tidigare kört med Nova, men tänkte testa stock ett tag.

Av Housepainter

Det som är nämnt ovan. Har även musen mitt framför mig på bordet, hitanför tangentbord, eller nu för tiden delvis mellan delarna av mitt delade tangentbord.
Det är bara vid spel som musen intar positionen till höger om tangentbord

Av Housepainter

Kanske skall byta titel på tråden till något som är kopplat till diabetes? Eller skall vi hålla oss till ämnet att äta billigt? 😅

Av Housepainter

Idag tänkte jag låta bli att lägga för mycket tid på att spela.
Lite lättare idag än igår tycker jag. Men alla hittar jag inte.

#Rabbel #20240216
37/44 ord, 51 poäng
https://rabbel.se

Av Housepainter

#Rabbel #20240215
29/36 ord, 46 poäng
https://rabbel.se

Av Housepainter

Håller med om att det bumpas för mycket. Jag undviker startsidan allt mer pga detta.

Av Housepainter

#Rabbel #20240212
46/56 ord, 82 poäng
https://rabbel.se