Den 1 Juni öppnar officiellt Computex Taipei 2010, Asiens största och världens näst största IT- och datormässa. SweClockers är i år på plats i Taiwan och kommer rapportera löpande under veckan. Vi kan förvänta oss en hel del intressanta nyheter från mässan, då den mesta av den hårdvara som sitter i våra datorer har sitt ursprung i Taiwan.

Enligt arrangören TAITRA, som idag tjuvstartade mässan med en presskonferens, har årets mässa växt med 8% jämfört med tidigare sett till antalet utställare, som i år är över 1700. Innan nya mässlokaler står färdiga är det svårt att växa mycket mer. Även antalet besökare beräknas växa något jämfört med tidigare år och landa på mellan 120 000 och 130 000.

Under presskonferensen tillkännagavs även vinnarna av Computex Taipei Design & Innovation Awards, en industridesigntävling som arrangeras i samarbete med välkända iF Design. Av totalt 180 tävlingsbidrag har 35 produkter valts ut och prisats av juryn, varav fyra knep guld. En av dessa var Aim AS301DTS, ett mycket litet USB-ljudkort utformat som ett elektronrör och med stöd för tekniken DTS Surround Sensation.

Även om majoriteten av vinnarna var olika USB-tillbehör fanns det undantag. Till exempel prisades oväntat både nätdelen Cougar GX 1050 och chassit Antec Lanboy Air. Vi misstänker att juryn här gick mer på funktion än form.

Under dagen hade även Nvidia en tillställning där höjdpunkten var den officiella lanseringen av Gefore GTX 465, vilket vi rapporterat om i en separat artikel. I övrigt fokuserade deras event mycket på 3D-Vision, företagets teknik för stereoskopisk 3D. Bland annat tillkännagavs att både Sony och Panasonic kommer lansera kameror som stödjer formatet. Microsoft gästade även arrangemanget och demonstrerade hur Silverlight kunde utnyttja Nvidia 3D-vision.

Vi återkommer under morgondagen, bland annat med det senaste från Gigabyte.