För den som inte nöjer sig med Sandy Bridge har Intel ytterligare en processorfamilj i rockärmen. Kommande Sandy Bridge-E är processorer med upp till sex kärnor och en integrerad minneskontroller för inte mindre än fyra kanaler DDR3, som ersätter dagens Core i7 9xx för sockel LGA 1366 i värstingklassen.

Toms Hardware är tidigt ute med ett prestandatest av Sandy Bridge-E, närmare bestämt den sexkärniga modellen Core i7-3960X 3,4 GHz (3,9 GHz turbo). Inte helt oväntat handlar det om en processor som presterar mer eller mindre i nivå med Core i7 2600K när det kommer till enkeltrådade applikationer, men som drar ifrån rejält när alla sex kärnor kan hjälpa till.

I praktiken innebär det att Sandy Bridge-E inte har möjlighet att glänsa i vardagliga spel och applikationer. Däremot finns det gott om prestanda att hämta för alla som använder program av det mer produktiva slaget, exempelvis Adobe Photoshop CS5, Premiere CS5 och Blender. I dessa fall är nya Core i7-3960X även snabbare än den högre klockande föregångaren Core i7 990X.

Dessutom skvallrar statiska testprogram som Sisoft Sandra om att Sandy Bridge-E är en betydligt kraftfullare processor än både Gulftown och Sandy Bridge, särskilt när det kommer till minnesbandbredd. Den nya plattformen klarar av att leverera cirka 37 GB/s, i runda slängar dubbelt upp från Core i7 990X och Intel X58.

Mer överraskande är att Intel skalar ned den tillhörande styrkretsen X79 till endast sex SATA, varav två SATA 6,0 Gbps. Enligt tidigare läckor skulle Patsburg innehålla hela 14 st. SATA 6,0 Gbps, men nu ser det ut som att X79 blir mer lik P67/Z68 i det avseendet. Samtidigt saknas både integrerad USB 3.0 och stöd för PCI Express 3.0.

De första processorerna i familjen Sandy Bridge-E släpps andra eller tredje veckan i november. Samtidigt introduceras moderkort med styrkretsen X79 "Patsburg" och nya sockel LGA 2011. Läs hela testet hos Toms Hardware.