Det är inte bara Intels egna produkter som visas upp på årets upplaga av IDF i San Francisco. Mitt i konkurrentens högborg demonstrerar AMD en fullt fungerande grafikprocessor ur den kommande Radeon HD 7000-serien, även känd under kodnamnet Southern Islands.

Kretsen ifråga är anpassad för bärbara datorer och tillverkad i 28 nanometer, en krympning från dagens 40 nm. AMD avslöjar inte några fler detaljer än så utan nöjer sig med att visa upp ett tidigt testsystem och spelet Dirt 3.

AMD Southern Islands bygger på en ny arkitektur som kallas för Graphics Core Next Gen. Med den nya generationens grafikprocessor fokuserar AMD på generella beräkningar via gränssnitt som OpenCL och DirectCompute, men lovar samtidigt att inte kompromissa med prestandan i spel och 3D.

Enligt AMD släpps de första grafikprocessorerna i Radeon HD 7000-serien någon gång i årets fjärde kvartal. Halvledartillverkaren TSMC:s tidigare problem vid övergångar till ny tillverkningsteknik får dock många branschkännare att tvivla på om AMD verkligen hinner leverera några större volymer innan årsskiftet.