Det är ingen hemlighet att Intel planerar att lägga till pekskärmar till konceptet Ultrabook. På CES i januari demonstrerades en tidig prototyp med Windows 8 där skärmen kan användas som vilket pekplatta som helst. Dessutom provas flera olika varianter i Intels testlabb , däribland med transparenta skärmar.

Pekskärmar i traditionella bärbara datorer är dock ingen självklar utveckling. Utöver uppenbara problem som fingeravtryck, ergonomiska besvär som påfrestningar på armar, axlar och rygg är det många som ställer sig frågande till om användarna verkligen vill ha funktionen. Resultatet i Intels undersökning är ett rungande ja till den frågan.

People told me that touch on the laptop was intuitive, fun, immersive and freed them from the mouse and trackpad, especially when they discovered actions like flicking the screen to scroll up or down and navigate between tasks

Enligt Daria Loi, Intels chef för användbarhetsutveckling, svarade 90 procent att pekfunktionen tillsammans med Windows 8 var intuitiv. Hela 77 procent valde att röra vid pekskärmen framför tangentbordet eller pekplattan, när de själva fick möjlighet att välja valfri inmatningsmetod.

Dessutom hittade användarna nya "bekväma" sätt att hålla den bärbara datorn, exempelvis genom att greppa tag i skärmkanterna och använda tummarna för att navigera gränssnittet. Undersökningen visade även att de flesta föredrar det fysiska tangentbordet framför det virtuella samt att bärbara datorer med pekskärmar inte ses som ett alternativ till surfplattor, men att pekfunktionen ändå är uppskattad.