Under förra årets Build-konferens tillkännagav Microsoft vad de kallar för Project Centennial, ett sätt för utvecklare att konvertera vanliga Windows 10-applikationer till Microsofts Universal Windows Platform. Detta har fått ett officiellt namn, Desktop App Converter, och det är nu möjligt för utvecklare att utnyttja funktionen.

Genom Desktop App Converter kan utvecklare konvertera sina redan befintliga applikationer och spel för Windows 10 så att de kan laddas ned via Microsoft Store, förklarar Microsoft på sin blogg. Detta medför en del extra funktionalitet, såsom enklare installation och stöd för notifikationssystemet i Windows 10. Det gör det även möjligt att köra programvaran på alla Universal Windows Platform-enheter i framtiden.

Det är upp till utvecklarna om de vill utnyttja funktionaliteten och det kan därför dröja innan det börjar användas i stor skala. Redan denna vecka ska dock ett flertal applikationer som konverterats släppas via Windows Store, bland annat Evernote, Arduino IDE och Photoscape.

Desktop App Converter finns tillgängligt i Windows Store nu och stöd för det har lagts till i populära tredjepartsinstallationsprogram såsom Installshield och Wix, vilket Microsoft hoppas ska göra processen lättare för mjukvaruutvecklare.