HP är en väletablerad tillverkare inom PC-industrin, där allt från stationära speldatorer till välvda skärmar med hög uppdateringsfrekvens står med på försäljningslistan. Just speldatorer är en kategori företaget satsat stort på de senaste åren, där företagets Omen-serie successivt breddats med nya modeller.

Nu får serien sällskap av HP Omen X, en bärbar speldator avsedd för överklockning. Detta möjliggörs genom nyttjandet av en ångkammardesign, där vätska hettas upp av komponenterna och förångas. Ångan kyls sedan ned och kondenseras via en kylfläns i metall, varpå den svala vätskan åter kan kyla datorn.

Ångkammaren kommer väl till användning då basmodellen är utrustad med ett Nvidia Geforce GTX 1070 samt en Intel Core i7-7700HQ bestyckad med fyra kärnor, Hyperthreading och en turbofrekvens på 3,8 GHz.

På skärmfronten handlar det om en 17-tumsmodell med 120 Hz uppdateringsfrekvens, 1 920 × 1 080 pixlars upplösning samt den adaptiva synkroniseringstekniken G-Sync. Vidare kommer datorn med en SSD-enhet på 256 GB, 1 TB mekanisk lagring och avslutningsvis 16 GB primärminne.

Tangentbordet levereras med mekaniska brytare och individuellt bakgrundsbelysta tangenter i RGB-utförande. Sett till anslutningsmöjligheter bjuder datorn på en Ethernet-port, två USB 3.1 Type-C med stöd för Thunderbolt 3, Mini Displayport, HDMI 2.0a, tre USB 3.0 Type-A och SD-kortläsare. Slutligen återfinns ingångar för ljud samt mikrofon.

Modellens paradnummer är dock att processorn i vissa utföranden går att överklocka. För den funktionaliteten får användare dock slanta upp ytterligare, varpå datorn uppgraderas med ett Geforce GTX 1080, överklockningsbara Intel Core i7-7820HK, 32 GB primärminne, två stycken 1 TB SSD-enheter samt en 4K-skärm.

HP Omen X väntas landa i svenska butiker under november månad, till en prislapp på ungefär 20 300 kronor för instegsmodellen. För den överklockningsbara toppmodellen uppger HP ett slutpris på omkring 37 500 kronor.