Trots att det gått två år sedan både HTC och Oculus lanserade sina respektive VR-headset är tekniken fortfarande i sin linda. Samtliga produkter är fortfarande inne på sin första generation, och många kunder väntar på uppdaterade modeller med bland annat bättre upplösning och förbättrade kontrollmetoder.

Under konferensen Techcrunch Disrupt talar spelmotorutvecklaren Unity Technologies VD John Riccitiello om både VR och AR menar att det ännu inte skett någon riktig lansering av teknikerna som riktar sig till konsumenter. Enligt honom är det som släppts främst tänkt för utvecklare och företag, och det är endast de som på allvar börjat anamma tekniken.

They’re not cheap enough. They don’t work well enough, you don’t have enough good control systems, you can’t see your arms and your legs in most of them and use them in an interactive way, there’s not a lot of content. [...] AR and VR is mostly to this day been launched to developers. I mean, name the content. It’s not there yet.

Riccitiello menar att det som släppts endast kan ses som produkter som är i betastadiet och de dras fortfarande med för många problem. Bland annat nämns priset, som han menar fortfarande är för högt och kontrollmetoderna är fortfarande för komplicerade. Han nämner även avsaknaden av innehåll, något som är en ständigt återkommande nackdel när det talas om VR och AR.

Förutom HTC Vive och Oculus Rift finns även Playstation VR ute på marknaden, och är idag det bäst säljande VR-headsetet. I juni 2017 hade Playstation VR sålts i över en miljon exemplar, medan HTC Vive och Oculus Rift låg på cirka 420 000 respektive 240 000 exemplar vid slutet av 2016.

Källa: UploadVR