Ett ämne som länge varit omtalat inom hårdvarubranschen är 5G, standarden för nästa generations trådlösa kommunikation. En av de stora fördelarna med denna jämfört med 4G är betydligt högre hastigheter och mobiloperatörer i olika delar av världen utförde under 2018 tester för att förbereda sig för lansering på bred front.

Tekniken väntas bli ett återkommande tema under CES 2019 och inför mässan avtäcker D-Link den första routern med stöd för 5G. Till skillnad från nuvarande modeller på marknaden ansluts den inte till ett modem, utan använder ett SIM-kort och skickar istället ut signaler via det mobila 5G-nätet.

Signalerna skickas via så kallade mmWave-radiovågor, vilka arbetar i högre frekvensband jämfört med dagens mobila nätverk. Det innebär bland annat att de kan uppnå högre hastigheter och D-Link själva menar att routern kan leverera nedladdningshastigheter på upp till 2,8 Gbit/s.

Sett till övriga specifikationer använder den Qualcomms Snapdragon X50-krets och den utrustas med fem Gigabit Ethernet-anslutningar. Förutom 5G finns det även stöd för Wifi via den numera brett etablerade standarden 802.11ac.

När D-Link DWR-2010 lanseras är ännu okänt, men företaget säger att den ska släppas under andra hälften av 2019. Troligt är att den inte kommer säljas separat, utan främst av bredbandsoperatörer tillsammans med ett abonnemang.

Läs mer om 5G: