Bärbara datorer kommer ofta med nedklockade modeller av grafikkorten som används på den stationära sidan. I det påkostade Ultrabook-segmentet är det dessutom integrerade grafikkretsar som brukar gälla, vilka inte räcker särskilt långt när det kommer till spelande. Därför föddes idén om grafikkortsdockor.

Konceptet går ut på att den bärbara datorns minne och processor nyttjas, medan tunga grafikberäkningar istället sker i en separat docka innehållandes ett påkostat dedikerat grafikkort. Nu avtäcker Razer grafikkortsdockan Core X Chroma, där höjdpunkterna stavas RGB-belysning, nätaggregat på 700 watt och Thunderbolt 3.

Grafikkortsmässigt finns stöd för stora grafikkort som tar upp tre expansionsplatser och är upp till 33 cm långa samt 16 cm höga. Strömförbrukningen får inte överstiga 500 watt, vilket innebär stöd för i princip samtliga grafikkort. För kylning återfinns en förmonterad 120 mm-fläkt och perforerade sidopaneler.

Core X Chroma är en 6,9 kg tung aluminiumkonstruktion som mäter in på 37,4 × 16,8 × 23 cm, vilket gör att dockan är större än vissa fullskaliga chassin i stil med svenska Louqe Ghost S1. Fördelen med dockan är dock att den inte kräver en hel ny dator utan en och samma bärbara dator kan användas.

razer core x chroma back.jpg
razer core x chroma components.jpg

Sett till anslutningarna återfinns fyra stycken fullstora USB 3.1, medan kopplingen mellan dator och docka sker via Thunderbolt 3. Via denna kontakt kan dockan även förse datorn med upp till 100 watts strömmatning. Slutligen finns en Ethernet-port på 1 Gbit/s om den bärbara datorn saknar fysisk anslutning.

Kompatibilitetsmässigt krävs en dator med Windows 10 64-bit, vilket ger stöd för de flesta moderna grafikkort. För MacOS begränsas däremot stödet till AMD-grafikkort, och stöd för mjukvaran Razer Synapse som styr RGB-belysningen stryker på foten.

Razer Core X Chroma finns att köpa redan nu till ett rekommenderat pris om 449 euro, motsvarande omkring 4 700 kronor.