Den gravt försenade tillverkningstekniken 10 nanometer har under hösten börjat leta sig ut i vad som kan beskrivas som volymproduktion. Detta i form av processorfamiljen Ice Lake, som riktar sig mot ultratunna bärbara datorer. Tekniken som försenats i omgångar är nu flera år försenad, men är trots detta inte mogen för prestandamarknaden.

Medan Intel till slut fått igång tillverkningen på 10 nanometer har de svårt att nå högre klockfrekvenser, vilket gör tekniken sämre lämpad prestandajägare och entusiaster. Istället satsar bolaget vidare på åldrande och polerade 14 nanometer, som introducerades hösten 2014 och därmed har rekordlång livslängd.

Branschvetare och analytiker har under lång tid talat om att Intels 10 nanometer kan vara bortom räddning för de marknader där höga klockfrekvenser är ett krav. Dagens 14 nanometer har visat sig kapabel att nå frekvenser norr om 5,0 GHz, medan processorfamiljen Ice Lake går varm trots maximal klockfrekvens på dryga 4,0 GHz.

Stryker 10 nanometer för stationära datorer

Nu rapporterar tyska Hardwareluxx att Intel stryker 10 nanometer från planerna för stationära datorer och går direkt till 7 nanometer. Värt att nämna är att de nya uppgifterna inte kommer som en blixt från klar himmel utan att SweClockers redan i somras hörde samma sak, men uppgifterna kunde vid tillfället inte bekräftas.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-1.png

Tidigare läckta produktplaner från Intel (2019-04-25)

Utöver detta har tidigare läckta produktplaner skvallrat om att Intel kör vidare på 14 nanometer för entusiaster fram till åtminstone tredje kvartalet 2021. Dessa planer angav dock inte vad som skulle hända därefter och många trodde därför på åtminstone en generation på 10 nanometer innan en bredare övergång till än mer transistortäta 7 nanometer.

Även om det varit så gott som klart att Ice Lake inte släpps för stationära datorer i form av en Ice Lake-S har steget därefter varit mer oklart. Tidigare ska Intel planerat att lansera efterföljande generationer på 10 nanometer, Tiger Lake med arkitekturen Willow Cove och Alder Lake med Golden Cove, för stationära datorer.

Intels produktplaner för stationära datorer

Teknik

Arkitektur

Kärnor

GPU-arkitektur

Lansering

Skylake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Augusti 2015

Kaby Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Januari 2017

Coffee Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 6 st.

Gen9.5

Oktober 2017

Coffee Lake R-S

14nm

Skylake

Upp till 8 st.

Gen9.5

Oktober 2018

Comet Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 10 st.

Gen9.5

Q1 2020

Rocket Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 10 st.

Gen12

2021

Tiger Lake-S

10nm

Willow Cove

?

Gen12

2021/2022

Alder Lake-S

10nm

Golden Cove(?)

?

Gen13(?)

2022

Meteor Lake-S

7nm

Golden Cove(?)

?

?

2022

Att Intel stannar på 14 nanometer måste inte enbart vara av ondo, då de skulle kunna porta en av sina arkitekturer till 10 nanometer. Det har spekulerats i att så skulle bli fallet med Rocket Lake-S, men enligt Hardwareluxx stannar även denna kvar vid arkitekturen Skylake. Med andra ord blir det den sjätte gången Intel släpper en processorfamilj med Skylake, som lanserades augusti 2015. Däremot tillkommer en riktig nyhet – den helt nya grafikarkitekturen Gen12.

Den som ser fram emot en mer energieffektiv tillverkningsteknik och arkitektur för stationära datorer ska istället få vänta till år 2022. Först då släpper Intel något helt nytt som kallas Meteor Lake, som baseras en ny arkitektur och tillverkas på 7 nanometer.

Intel dementerar – utan raka besked

Det hör till ovanligheten att företag som Intel väljer att kommentera rykten, men i ett uttalande till Tom's Hardware görs ett kort utlåtande. Här konstateras kort att Intel fortsätter göra "stora framsteg" på 10 nanometer och att bolagets nuvarande produktplaner inkluderar stationära datorer.

We continue to make great progress on 10nm, and our current roadmap of 10nm products includes desktop.

Intel går dock inte in på några närmare detaljer vad de definierar som "desktop". Det skulle kunna vara att de släpper kompakta NUC-datorer, som använder sig av just mobila processorer, med processorer på 10 nanometer. En annan möjlighet är att de släpper mångkärniga processorer för HEDT-marknaden, där ett högt antal kärnor kan kompensera för lägre klockfrekvenser.

Intels produktplaner för servrar

Teknik

Arkitektur

Kärnor

Lansering

Cascade Lake

14nm

Skylake

Upp till 28 st.

2019

Cooper Lake

14nm

Skylake

Upp till 56 st.

2020

Ice Lake

10nm

Sunny Cove

Upp till 26 st.(?)

2020

Sapphire Rapids

10nm

Willow Cove

?

2021

Granite Rapids

7nm

Golden Cove

?

2020

Att det ändå kan bli nya processorer för HEDT-segmentet stärks av att Intel ändå ska lanseras serverprocessorer på 10 nanometer. Sedan sockel LGA 1366 fram till dagens LGA 2066 baseras Intels HEDT-plattformar på nedskalade varianter av bolagets serverplattformar, medan mer prismedvetna konsumenter haft en mer prisvärd sockel i LGA 115x-familjen att välja på.

En del i uttalandet som är värt att lyfta är att Intels uttalande uttryckligen talar om bolagets "nuvarande" planer. Ordvalet kan tolkas på många olika sätt; alltifrån att det betyder ingenting till att Intel ännu inte är redo att kommunicera ändringar i sina produktplaner till aktieägare.

Mer om Intels framtida tekniker: