Microsofts förhållande med Linux har utvecklats en hel del sedan 90-talet, då företaget såg den konkurrerande plattformen som en sjukdom. Ödets ironi ser nu till att Microsofts nutida kärleksaffär med Linux leder till att bolagets egen antivirusplattform Microsoft Defender kommer till Linux under år 2020.

WindowsDefender2.jpg

Zdnet rapporterar att Microsoft avslöjar nyheten under utvecklarmässan Microsoft Ignite 2019, där företaget också håller i en demonstration av Microsoft Defender på Linux. Tjänsten kallades tidigare Windows Defender, men bytte i mars 2019 namn till Microsoft Defender då tjänsten expanderades till att täcka in fler plattformar, däribland Mac OS.

Microsoft Defender släpptes i en första skarp version till Windows XP år 2006 och baserades då på den uppköpta antivirusmjukvaran Giant Antispyware. Mjukvaran har sedermera uppdaterats och har agerat inbyggd antivirusfunktion från och med Windows Vista och Windows 7.

Moderna versioner tillämpar systemet Microsoft Intelligent Security Graph, vilket är en samling mjukvarusensorer som tillsammans skapar en ständigt uppdaterad hotanalys och åtgärder. Microsoft nämner inte när under år 2020 som Microsoft Defender når Linux-plattformen.

Välkomnar du Microsoft Defender till Linux, eller saknar den relevans där för dig?