En tydlig trend bland telefoner och bärbara datorer är bruket av vikbara skärmar. Sett till telefoner bygger detta i regel på att en enda stor skärmyta kan vikas ihop till en mer kompakt formfaktor. Microsofts vision skiljer sig dock från detta med fokus på dubbla skärmar, vilket syns i operativsystemet Windows 10X och Android-telefonen Surface Duo.

MS_Dualscreen_SDK1.jpg

Android-emulator för dual screen-enheter som Surface Duo.

SurfaceDuo10.jpg

Surface Duo är Microsofts Android-baserade telefon med dubbla skärmar.

Dubbla skärmar sällskapas av nya möjligheter för mjukvarans gränssnitt, och för att få med utvecklare på tåget avtäcker Microsoft nya utvecklarpaket (SDK) för ändamålet i ett blogginlägg. Utvecklarpaketet (SDK) för Android stöder utöver plattformens utvecklargränssnitt (API) även en emulator, som låter utvecklare testa hur mjukvaran beter sig på en enhet med dubbla skärmar.

MS_Dualscreen_SDK2.jpg

Emulator för Windows-baserade applikationer för dubbla skärmar.

Lenovo-X1-Fold-2.jpg

Lenovo Thinkpad X1 är ett exempel på vikbar dator med Windows 10X

I samband med detta meddelar Microsoft också att en förhandsversion av utvecklarpaketet för Windows 10X kommer släppas inom de kommande veckorna. Även detta SDK kommer innehålla en emulator som visar hur mjukvaran beter sig när den visas upp på dubbla skärmar. Denna stöder virtualisering via Hyper-V, vilket innebär att applikationer byggda på både Win32 och UWP kan testköras på en eller dubbla skärmar.

Andra specifika funktioner som ingår är att mjukvaran kan identifiera positionen för gångjärnet mellan skärmarna. Systemkraven för utvecklare som vill testköra mjukvara med Windows 10X anger Windows 10 i 64-bitarsutförande, en fyrkärnig processor med minst 8 GB primärminne, Hyper-V aktiverat och ett dedikerat grafikkort som stöder DirectX 11.

Utöver dessa två plattformsspecifika gränssnitt presenterar Microsoft även nya standarder för hur dubbla skärmar ska hanteras på webben. Detta kommer i form av CSS-ramverk och ett gränssnitt för segmentering av skärmutrymme med Javascript. Kombinationen låter utvecklare identifiera att enheten är utrustad med dubbla skärmar och strukturera webbsidornas innehåll efter detta.

MS_Dualscreen_SDK4.jpg
MS_Dualscreen_SDK3.jpg

Microsoft lyfter också fram något som kallas progressiva webbapplikationer, vilket som namnet antyder är webb-baserade applikationer som kan installeras från webbläsaren. Dessa paketerar webbsidor i format som påminner om traditionella applikationer. Progressiva webbapplikationer stöds i Microsofts nyligen lanserade webbläsare Edge, baserad på Chromium.

Blogginlägget avslutas med illustrationer där Microsoft visar utvecklare exempel på olika metoder för att utnyttja dubbla skärmar. Microsoft avtäcker ytterligare detaljer om arbetet med dubbla skärmar på Microsoft 365 Day den 11 februari.

Läs mer om Microsoft och dubbla skärmar: