Bättre prestanda med lägre energiförbrukning är ledord i de komponenter som används i mobila enheter. Sett till primärminne är LPDDR4X vanligt förekommande i smarta telefoner och i mindre utsträckning bärbara datorer. Detta lågenergiminne står att ersättas av LPDDR5, och Micron meddelar att storskalig produktion är igång (via Weixin).

Micron_roadmap.jpg

Med LPDDR5 ökar bandbredden till 6 400 Mbps (6 400 MHz), vilket är en ökning på nära 50 procent ställt mot företagets LPDDR4X-moduler som når 4 266 Mbps. Den ökade prestandan till trots sjunker energiförbrukningen med 20 procent. Minnesmodulerna tillverkas i storlekar om 4, 8 och 12 GB med hastigheter från 5 500 Mbps i de mindre modulerna till taket på 6 400 Mbps.

Inledningsvis tillverkas LPDDR5-minnet i modulformatet uMCP5, vilket används för att integrera minnet i telefoner. Microns vision för LPDDR5 sträcker sig dock bortom prestandavinster i telefoner, och menar att den högre bandbredden kommer till nytta i allt från 5G till självkörande bilar.

I samband med avtäckandet meddelar Micron också att den första produkten med LPDDR5 blir Xiaomis telefon Mi 10, som avtäcks under februari 2020. Även konkurrenten Samsung inledde tillverkning av LPDDR5-minne under andra halvan av 2019 och väntas ta plats i vårens Galaxy S20-serie.

Läs mer om DDR5: