Nästa stora steg för bärbara datorer med traditionella LCD-baserade skärmpaneler är något som kallas Mini LED. Tekniken bestyckar paneler med ett större antal zoner för LED-belysningen, vilket gör det möjligt att mer finmaskigt stänga ned belysningen. Fördelarna med tekniken är att den ger bättre svärta, samtidigt som hög ljusstyrka kan uppnås i de belysta zonerna. Tekniken är också mer energieffektiv och kan göras tunnare än befintliga lösningar.

MSI_Creator17.jpg
MSI_Creator17_MiniLED.jpg

MSI förhandsvisade den bärbara datorn Creator 17 under CES 2020. Som namnet antyder bestyckas den med en 17-tums IPS-panel med Mini LED-teknik och upplösningen är 3 840 × 2 160 pixlar. Skärmpanelen är indelad i 240 belysningszoner och kan uppnå en maximal ljusstyrka om 1 000 nits, vilket också ger den stöd för VESA Display HDR 1000. Skärmen ska även täcka 100 procent av färgstandarden DCI-P3.

De interna komponenterna utgörs av processorer i Intels Core 10000 "Comet Lake-H" och grafikkort från Nvidia där modellerna går upp till Geforce RTX 2080 Max-Q. Mini LED gör alltså premiär i MSI:s datorer, men tekniken gör också intåg i Apples bärbara och stationära datorer såväl som surfplattorna i Ipad-familjen enligt branschanalytikern och Apple-kännaren Ming-Chi Kuo.

Enligt uppgifterna går Apple över till Mini LED dels för den förbättrade färgåtergivningen och HDR-stödet, men också för att den ger bättre batteritid och tunnare enheter. Apple sägs introducera Mini LED i sex produkter år 2020, däribland en 14,1-tums Macbook Pro, en 27-tums Imac Pro, en uppdaterad Macbook Pro 16-tum och tre Ipad-modeller.

MSI Creator 17 med Comet Lake-H är på väg ut i svenska butiker till ett pris om 42 000 kronor för den fullt konfigurerade 4K UHD-modellen.

Läs mer om Mini LED: