Att dechiffrera klockfrekvenser för moderna processorer är inte längre självklart, och tiden med enbart en bas- och turbofrekvenser är borta. På AMD-sidan finns tekniker såsom Extended Frequency Range (XFR) och Precision Boost Overdrive (PBO), medan Intel en längre tid levererat Turbo Boost-teknik med sina stationära modeller.

Läs artikeln om Intels nya processorer

Med den tionde generationens processorer för stationära datorer, kodnamn "Comet Lake-S", har Intel begåvat familjen med HEDT-varianten Turbo Boost 3.0, som höjer klockfrekvenserna lite extra för två kärnor. De mest påkostade processorerna i familjen lånar också turbotekniken Thermal Velocity Boost (TVB) från det bärbara segmentet, som möjliggör högre nivåer med bättre kyllösningar.

Gemensamt för de frekvenshöjande inslagen är att processorerna i korta stunder lämnar Intels specificerade TDP-värden och spänningar. En del moderkort har de senaste åren varit extra frikostiga med att aktivera sådana funktioner, men dessa har primärt gällt påkostade modeller och tillsammans med upplåsta processorer. Nu meddelar Asrock att bolagets alla moderkort i 400-serien erbjuder högre prestanda även för låsta processorer, via den egna "Base Frequency Boost"-tekniken (BFB).

ASrock BFB.PNG

Därmed kommer Asrock-signerade moderkort med styrkretsarna B460, h410, H470 och Z490 att ha alternativet att skrota strömbudgeten på 65 watt, som följer med låsta processorer som Core i5-10600, i7-10700 och i9-10900. Med BFB-inställningen aktiverad körs låsta processorer konstant i PL1-läge, vilket vrider upp TDP-värdet till 125 watt. De tre nämnda modellerna ska därmed kliva upp från lägstanivåerna 3,5, 3,0 och 2,6 GHz till 4,1, 3,9 respektive 3,7 GHz.

Funktioner i stil med Asrocks BFB har tidigare resulterat i kritik mot såväl moderkortsmakare som Intel. I skrivande stund är det okänt om BFB är aktivt ur kartong, men potentiellt kan Intel kräva att sådana funktioner måste aktiveras manuellt. Ett annat möjligt krav är att upplåsta basfrekvenser enbart får vara tillgängliga för upplåsta processorer och tillhörande moderkort, men om Asrock tvingas backa kring BFB återstår att se. Comet Lake-S och moderkort landar i butik senare under månaden.

Använder du någon inbyggd prestandahöjande teknik, eller kanske manuell överklockning? Berätta i kommentarstråden!