Tempot för presentationen av nästa generations spelkonsoler har under år 2020 varit osedvanligt utdraget. Presentationer av hårdvaran, priser och demonstrationer av native-spel har sondmatats ut till nyfikna spelentusiaster. Av höstens två kombattanter har Microsoft varit flitigast med att presentera nyheter, då bolaget avtäckte både hårdvara och mjukvara för Xbox Series X innan Sony gjorde detsamma för Playstation 5. Det gäller även prislappen, samt det enklare syskonet Xbox Series S.

FZ_Xbox-2.jpg
FZ_Xbox-3.jpg
FZ_Xbox-6.jpg

Playstation 4 Pro (t.v), Xbox Series X, Xbox One X (t.h).

FZ_Xbox-7.jpg

Playstation 4 Pro (t.v), Xbox Series X, Xbox One X (t.h).

Microsoft blir också först ut med att låta spelpressen lägga vantarna på Xbox Series X, där SweClockers syskonsajt FZ under de gångna veckorna ägnat sig åt förhandstest. I deras första intryck noterar FZ att testerna utförts på ej slutgiltig mjukvara, men att denna troligtvis ligger nära vad konsumenter får uppleva när spelkonsolen lanseras i november.

FZ_Xbox-5.jpg

Xbox One-spelkonsolerna får samma systemgränssnitt som Series X/S kommer med.

FZ_Xbox-8.jpg

Även handkontrollern håller sig trogen sin föregångare.

Med Xbox Series X fortsätter Microsoft på det designmässigt inslagna spåret från föregångaren One X, med rätblockigt formspråk och mattsvart färg. Ett bekant intryck genomsyrar hela upplevelsen, där allt från operativsystemets gränssnitt till uppstartsljud och handkontrollen känns mer som ett arv från föregående Xbox-spelkonsoler än ett markant generationskliv.

Alla Xbox One-spel som inte kräver rörelsesensorn Kinect funkar, liksom alla de till original-Xbox och Xbox 360 som i dag kan köras på One. Det betyder att ett par tusen spel står till buds från dag ett, och alla som är kompatibla kan köras direkt, utan kostnad, vare sig du har dem på skiva eller digitalt.

Det är inte bara generöst, utan också viktigt för att den nya Xboxen inte ska vara en superhjälte utan jobb när den anländer. Mängden nya spel är förstås begränsad, som vanligt vid generationsskiften

Med Xbox Series X och Series S fokuserar Microsoft stort på att sudda ut generationsklyftan, inte bara mellan de nya spelkonsolerna och modellerna de ersätter, utan även första och andra generationens hårdvara. Bakåtkompatibilitet över alla generationer Xbox erbjuds endast med undantag för de spel som kräver tillbehöret Kinect, vilket inte kan användas med Xbox Series X/S.

På förhand har medier av denna anledning först fått testa på äldre spel i bakåtkompatibelt läge, men FZ har fått lägga vantarna på lanseringstitlarna Dirt 5 och Yakuza: Like a Dragon. Racingspelet Dirt 5 har agerat något av en fanbärare för vad Xbox Series X bjuder på i teknikväg vid lanseringen, då spelet låter användaren välja mellan två lägen där det ena prioriterar högsta grafiska kvalitet vid 30 FPS och det andra läget bjuder på hurtig prestanda i 120 FPS med något nedtonad grafisk nivå.

Yakuza: Like a Dragon är den sjunde delen i Segas spelserie där japanska gangstrar och ofta bisarr humor står på menyn. Like a Dragon bjuder på nyheter sett till innehållet, med bland annat ett halvnytt stridssystem, men sett till det tekniska bjuder spelet inte på något revolutionerande. Även här kan spelaren dock välja mellan kvalitetsläge som prioriterar visuell finess och ett prestandafokuserat läge med siktet på 60 FPS. Det är istället, föga förvånande, den snabba lagringsprestandan som sticker ut och imponerar.

FZ_Xbox_lagringsprestanda.jpg

Utöver snabb växling mellan spel med funktionen Quick Resume, vilket FZ avhandlar i en separat artikel, imponerar också lagringsprestanda vid användning av externa SSD-enheter. FZ uppmäter nästan lika snabb lagringsprestanda med externa SSD-enheter som med den interna lagringen. I samtliga testade spel uppnår den externa lagringen snudd på identisk prestanda, med undantag för No Man's Sky där en något större skillnad uppmäts.

Detta ställs mot Xbox One X, där prestanda med extern SSD-lagring ofta inte uppnår halva bandbredden av en intern SSD-enhet. FZ konstaterar då att den som planerat att installera spel för äldre Xbox-konsoler på Series X eller Series S bör köpa en extern SSD-lösning, då dessa i regel är betydligt billigare än Microsofts proprietära minneskassetter signerade Seagate.

Sammanfattningsvis konstaterar FZ också att Xbox Series X känns som ett större prestandamässigt kliv framåt än vid tidigare generationsskiften, mycket tack vare den snabba SSD-lagringen. En fullständig utvärdering av Xbox Series X levereras i samband med att spelkonsolen når marknaden, och de som på förhand lyckats förboka en enhet, den 10 november år 2020.

Vad är dina intryck av Xbox Series X så här långt? Den uppgradering du väntat på, eller väljer du istället en bra spel-PC eller rentav en Playstation 5? Dela med dig i kommentarerna!

Mer om Xbox Series X: