Den som köpt nytt grafikkort med hårdvarustöd för ray tracing har tills nyligen varit begränsad till hårdvara ur Nvidias Geforce RTX-familj och Microsofts utvecklargränssnitt DirectX Raytracing (DXR). I och med lanseringen av AMD:s grafikkort i Radeon RX 6000-serien fick användare fler alternativ på hårdvarufronten, och nu tillkommer detsamma på mjukvarusidan.

Vulkan_RT-1.jpg
Vulkan_RT-2.jpg

Khronos Group är gruppen bakom utvecklargränssnitt (API) som OpenGL, OpenCL och Vulkan. Det sistnämnda är det modernare gränssnittet som ger utvecklare tillgång till mer hårdvarunära utveckling i stil med vad Microsoft introducerade med DirectX 12. Microsoft gjorde ray tracing till en del av funktionsutbudet i och med DirectX Raytracing år 2018, och Khronos Group adderar nu stöd för tekniken i version 1.2.162 av Vulkan-specifikationen.

Stöd för ray tracing har tidigare funnits tillgängligt som föreslagna tillägg (eng. extensions) för Vulkan-gränssnittet. Det har också varit möjligt att använda Vulkan för ray tracing tidigare, men det har då byggt på tillägg från Nvidia som inte varit en officiell del av specifikationen. När stödet nu finns i specifikationen är det fritt fram för konkurrenter som AMD och Intel att implementera stöd hos bolagens grafikteknik.

Enligt Khronos Group ska det vara enkelt för utvecklare att lägga till stöd för ray tracing via Vulkan. Specifikationen stöder också översättning av Microsofts shaderspråk HLSL, vilket ska göra det möjligt att konvertera DXR-anrop till Vulkan-motsvarigheten. Det innebär också att DirectX 12-spel för Windows kan få stöd för ray tracing när de körs på öppna Linux-baserade operativsystem, via mellanlager som VKD3D och Proton.

Khronos Group meddelar nyheten på gruppens webbplats, och ytterligare detaljer om stödet för ray tracing finns att läsa på utvecklarportalen Github.

Läs mer om Vulkan: