Det är nu mer än två decennier sedan marksänd digital-TV infördes i Sverige år 1999, vid sidan om det analoga nätet PAL. Dessa fick sedan snällt samexistera fram till tidigt år 2008 när PAL slutligen släcktes ned för gott. Digitala marksändningar fick sedan leva hyfsat fredade till år 2014, då regeringen beslutade att frigöra digital-TV-frekvenser i 700 MHz-bandet och överlåta dem till mobilt bredband.

Nu är det dags för ytterligare en större förändring, på beslut av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Under hösten år 2021, med start den 5 oktober, ska ett 20-tal TV-kanaler i marknätet uppgraderas från komprimeringstekniken MPEG2 till modernare MPEG4. Det innebär att de kan sändas i HD-kvalitet och att parallellsändningarna av programtjänsterna SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5 i både SD-kvalitet och HD-kvalitet når vägs ände.

Förändringen medför ett byte av utsändningsteknik. Därmed måste hushåll vara utrustade med en digitalbox eller TV som har stöd för MPEG4 för att kunna fortsätta titta på de kanaler som uppgraderas. Vissa kanaler kräver även att mottagaren stödjer DVB-T-2. Den som köpt sin TV de senaste tio åren lär däremot inte få några större bekymmer, då utsändningsstandarden DVB-T-2 började nyttjas i det svenska marknätet redan i november år 2010. Merparten av TV-apparater och annan nödvändig utrustning har sedan dess därmed inkluderat stöd för det.

Den första etappen inkluderar Stockholms län, Uppland, Gävle, samt Valdemarsvik och Norrköping. Boende där rekommenderas göra en kanalgenomsökning efter klockan 18:00, men kan sedan njuta av sina nygamla HD-kanaler precis som tidigare. Näst på tur står sedan Norrland och Västra Dalarna. Det fullständiga schemat går att finna på Teracoms webbplats.

Förlitar du dig fortfarande på marksänd digital-TV för fredagsmyset eller har du övergivit den gamle trotjänaren för modernare tjänster?