En av industrins hetaste potatisar idag är Nvidias planer om att förvärva ARM Holdings, något som stod klart sensommaren 2020. Kritiker menar att ARM som står för design och licensiering av arkitekturer till en betydande del av världens kretsar skulle ge Nvidia en stor konkurrensfördel, något som uppmärksammats av konkurrensmyndigheter världen över.

I september kompletterade Nvidia sin ansökan om att få affären godkänd av EU. Samtidigt utlovade Nvidia att samarbeta med EU för ett bemöta eventuella orosmoln. I dagarna har det rapporterats om att Nvidia erbjudit sig göra "eftergifter" för att EU ska godkänna affären, men exakt vad det handlar om är inte känt offentligt.

Oavsett vilka eftergifter som erbjudits var de inte tillräckliga, varför EU förlänger tiden för sin utredning av affären. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till tre källor med insyn. Tanken från början var att avsluta utredningen den 27 oktober, men nu inledes istället en fullskalig utredning som väntas ta fyra månader.

Nvidia har genomgående lovat att bevara ARM:s nuvarande affärsmodell och att det ska drivas som ett fristående företag. Detta för att möta oron från giganter som Qualcomm, Samsung och Apple, vilka alla är beroende av ARM:s licenser. Tiden för Nvidia att få affären i lås är knapp då en deadline är satt till september 2022 och allt fler analytiker lutar mot att affären till slut inte blir verklighet.

Läs mer om turerna kring Nvidias ARM-förvärv: