Raspberry Pi Foundation har sedan de lanserade sin första enkortsdator i Raspberry Pi-familjen rönt både stora och små framgångar, där pyttelilla Raspberry Pi Zero 2 W var sist ut. Stiftelsen har ett relativt blygsamt ursprung, där syftet var och fortfarande är att ta fram enkla, billiga datorer för att ge fler möjlighet att använda och lära sig om datorer.

Raspberry Pi lanserar Raspberry Pi Zero 2 W

Själva stiftelsen är baserad i Storbritannien och är uppdelad i tre. Dels Raspberry Pi Foundation som är registrerat både som ett bolag och en välgörenhetsorganisation, dels bolaget Raspberry Pi Trading som ansvarar för produktutveckling och försäljning. Enligt källor till brittiska The Telegraph överväger de nu att ta Raspberry Pi Trading till börsen och preliminära analyser talar om en värdering motsvarande 4,5 miljarder kronor.

Bolagets enkortsdatorer är tack vare sin låga prislapp väldigt populära i skolor och utbildningsmiljö. Det är även en populär plattform för att bygga alla möjliga olika slags kreativa projekt med, från emulering av retrospel till smarta hem-kontroller. Efterfrågan har därtill ökat ytterligare under coronapandemin, till följd av att fler ägnat sig åt projekt hemmavid.

Uppgifterna framgår kort efter att Lansdowne Partners och The Ezrah Charitable Trust investerade sammanlagt motsvarande 407 miljoner kronor i Raspberry Pi Foundation. Enligt grundaren Eben Upton ska den investeringen ha säkrat stiftelsens framtid åtminstone kortsiktigt. En börsnotering skulle dock kunna erbjuda stabilitet även i det långa loppet, särskilt om den preliminära värderingen stämmer. Det är dock inte bekräftat ännu och en eventuell börsnotering kan ske tidigast våren 2022.

Använder du en Raspberry Pi av något slag?