I somras överraskades många när läckta bilder visade en Windows-efterträdare till Windows 10 – Microsofts sista operativsystem. Kort därefter följde mjukvarujätten upp med ett officiellt avtäckande, följt av en öppen testperiod fram till lanseringen i oktober förra året. Nyheterna i Windows 11 är till stor del estetiska, men även personliga anpassningar och ökad säkerhet är centrala ändringar.

Vid avtäckandet talade Microsoft även om att Android-applikationer framöver blir en del av Windows 11, närmare bestämt genom möjligheten att ladda hem Amazons applikationsbutik. Funktionen har rullat ut för Insider-medlemmar registrerade som amerikanska användare. Hur väl det fungerar varierar med dator och applikation, men Microsoft tillägger nu att det finns specifika systemkrav för att driva Android-applikationerna.

Kraven gäller processor, lagring och primärminne, där 8 GB är miniminivån för sistnämnda, medan 16 GB rekommenderas. Windows 11 levereras med krav på minst 4 GB primärminne, en kompatibel processor med minst två kärnor, samt 64 GB lagring av valfri typ. Android-kraven specificerar inte lagringsutrymme, men slår fast att det måste vara av SSD-typ. Sett till processor drar Microsoft gränsen vid åttonde generationens Intel Core i3, AMD:s Ryzen 3000-serie, alternativt Qualcomms Snapdragon 8c-serie.

Att kraven är högre än för Windows 11 behöver inte nödvändigtvis innebära några större problem med moderna datorer, även om 16 GB primärminne är sällsynt hos enklare, färdigbyggda stationära och bärbara datorer. Det är dock tydligt att systemkravsribban är högre än hos renodlade Android-enheter och den som emotser att använda telefonapplikationer på datorn bör alltså sikta på extra primärminne.

I skrivande stund är det oklart när officiellt stöd för Android-applikationer letar sig ut till Windows 11 för andra regioner än Nordamerika.

Läs mer om Android: