Det är ingen nyhet att det finns ett stort utbud av streamingtjänster, med fler på ingång. Mer eller mindre alla TV-kanaler, inklusive SVT, erbjuder någon slags streamingutbud och det finns en uppsjö av mediaspelare för streaming. I samband med vinter-OS 2022 har Yougov utfört en nationell undersökning på uppdrag av Netonnet, med syfte att undersöka hur svenskars vanor för TV-tittande ser ut.

Vi har undersökt hur långt svenskar har kommit i övergången från traditionellt tv-tittande med tv-mottagare som t.ex. TV-box eller digitalbox, för rena streaminglösningar som t.ex Apple TV, Chromecast eller integrerade appar och smarta funktioner på TV:n – Teddy Thor, affärschef på Netonnet

Enligt undersökningen har 26 procent bytt traditionell TV med TV-mottagare, digitalbox eller liknande mot streaming, varav ytterligare 17 procent överväger att byta till det under det kommande året. Det är dock inte alla som är redo att ge upp hoppandet mellan kanaler ännu, då 44 procent svarar att de fortsätter behålla den traditionella TV-mottagaren.

Bland de som gått över helt till streaming är merparten under 30 år, en åldersgrupp där endast 16 procent svarar att de har traditionell TV. I andra änden av spektrumet är det istället tvärt om, då 69 procent av personer över 60 år har en TV-mottagare och planerar fortsätta med det.

Trots att streamingtjänster och streaminglösningar är populära spelar TV-apparater fortfarande en stor roll. Enligt Teddy Thor har antalet sålda TV-apparater i storlekar över 60 tum ökat stort under de senaste åren. Även om en del av tittandet sker på telefoner, surfplattor och datorer menar han att den ökande storleken på TV-apparater tyder på att mobila enheter inte ersatt den biten av upplevelsen.