I april började Youtube rulla ut möjligheten för sina Premium-prenumeranter att spela upp 1080p-video med högre bitrate på Youtube-applikationen till IOS. Nu bekräftar Youtube för The Verge att funktionen även blir tillgänglig på webben för alla Premium-prenumeranter världen över. Funktionen håller också på att rullas ut till vardagsrums-teknik som Chromecasts och spelkonsoler. Den är fortfarande inte tillgänglig på Android.

image (8).jpg

1080p Premium syns för alla Youtube-användare, men kan endast väljas av Premium-prenumeranter.

Högre bitrate innebär att mer information går in i varje pixel, vilket gör att en video inte behöver komprimeras lika mycket. Detta resulterar i en bättre videokvalitet som framförallt ska märkas i videor med mycket detaljer och rörelse. Valet att strömma en video i 1080p med högre bitrate kan även dyka upp för användare som inte är Premium-prenumeranter som ett sätt att marknadsföra abonnemanget.

Priset för Youtube Premium startar från 119 kronor i månaden. Utöver 1080p-video i högre bitrate kan betalanvändare se på videor utan annonser medan de använder andra applikationer eller när skärmen är låst, samt ladda ner videor för att titta senare. Standardversionen av 1080p går ingenstans utan kommer fortfarande gå att välja oavsett om du är Premium-prenumerant eller inte. Prenumeranter av billigare Premium Lite har dock inte möjlighet att välja högre bitrate.

Tycker du att det är värt att betala för Youtube Premium?