Under gårdagen publicerade Gamers Nexus en video som riktade stark kritik mot Youtube-kanalen Linus Tech Tips för sina bristfälliga tester av datorhårdvara. Det rörde sig bland annat om gravt felaktig mätdata i grafikkortsrecensioner och direkta faktafel i många specifikationstabeller, där eventuella rättelser ofta drog ut på tiden eller slätades över.

Vidare lyftes exempel fram där grundaren Linus Sebastian inte tyckte det var värt tiden och pengarna att testa om ett vattenblock för grafikkort – trots att kanalen utfört testet felaktigt och monterat det på ett grafikkort som inte stöds.

Efter en mindre nogräknad replik från Sebastian på Linus Tech Tips diskussionsforum släpper nu Youtube-kanalen ett officiellt svar på kritiken i form av en 20 minuter lång video. I videon görs uttalanden från flera högt uppsatta personer inom moderbolaget Linus Media Group (LMG) som driver kanalen, där dessa förklarar vad som gått fel och hur detta ska förhindras att inträffa igen.

Till att börja med ska produktionstakten för videoklipp skruvas ned för att tillåta mer tid att skapa mindre framstressat och korrekt innehåll. Detta föranleds av en total produktionspaus av allt videoinnehåll under en veckas tid – en period som alla grenar av bolaget ska använda för reflektion och förbättringsarbete av de interna processerna.

LTT Labs, avdelningen som står bakom prestandatester och mätdata för samtliga LMG-kanaler, kommer att se över sina rutiner för att inte låta felaktiga siffror slinka igenom till de slutgiltiga produktionerna. Vidare ska labbet tillgängliggöra sin testmetodik till såväl tittare som annan media samtidigt som de ska gå igenom samtliga videoklipp deras data har använts till och se till att den är korrekt. Om datan inte är korrekt ska klippet tas ned eller ersättas av en rättad version.

I fallet med det felaktigt testade vattenblocket från Billet Labs kryper Linus Sebastian till korset och erkänner att han gjorde helt fel i att inte låta produkten testas om under korrekta förhållanden. Att blocket auktionerades ut trots att tillverkaren ville ha tillbaka det var även det enligt utsago en miss till följd av bristande rutiner och dålig kommunikation internt – något som även det ska ses över under förbättringsarbetet.

Inga kommentarer om dåliga arbetsförhållanden hos Linus Media Group

Något som inte kommenterades eller täcktes i videon var den tidigare anställda Madison Reeves uttalanden om dåliga arbetsförhållanden hos Linus Media Group, där systematisk mobbning och misogyni beskrivs som vardagsmat bland vissa medarbetare. Då uttalandena släpptes bara timmar innan videon publicerades är det dock möjligt att de kommenteras i en framtida uppföljning.

Uppdatering 2023-08-17: Sedan publiceringen av den här nyheten har Linus Tech Tips kommenterat anklagelserna om dåliga arbetsförhållanden hos Linus Media Group i ett inlägg på sin Youtube-kanal.

ltt_svar.PNG

Enligt inlägget tar bolaget anklagelserna på största möjliga allvar och att en intern utredning kommer att tillsättas. Utöver detta kommer även en extern part tas in för att granska eventuella oegentligheter. Resultaten av utredningen ska sedan publiceras publikt tillsammans med de åtgärder som kan tänkas behövas. I samband med utredningen uppmuntras nuvarande anställda att rapportera fall av mobbning och trakasserier på arbetsplatsen så att åtgärder kan vidtas för att förhindra dessa.