Det ultimata hjälpmedlet för spelare med nedsatt rörelseförmåga är att kunna styra spel med blotta tanken, och forskarna är en bra bit på vägen dit. Det visar inte minst brittiska Twitch-strömmaren och psykologiforskaren Perrikaryal som spelar Halo, Elden Ring, Trackmania, Valorant och andra spel utan att använda något annat än huvudet.

Perri, som hon också kallar sig, har experimenterat med både styrning via sång och tankestyrning, skriver Kotaku. Hennes senaste experiment använder EEG kopplat till avfyrningsknappen i spel som Halo, med en kombination av huvudrörelser och ögonspårning för rörelser. I ett urklipp som har delats av Jake Lucky på X (tidigare Twitter) lyckas Perri ha ihjäl ett gäng fiender i Halo Infinite.

Det slutgiltiga målet är att göra handfri styrning komplett (alla knappar och spakar) och enklare än en vanlig handkontroll, så att vem som helst kan använda det för en jämförbar spelupplevelse.

Idag planerar Perri att strömma när hon testar att spela Minecraft, eller "MINDcraft" som hon kallar det. Det blir en betydligt större utmaning än exempelvis Halo med tanke på alla menyer. På teknikfronten säger hon till Kotaku att hon jobbar med andra forskare för att undersöka möjligheten att använda andra "biosignaler" som blodtryck och puls.