Många billiga elektronikprodukter, främst från okända små och medelstora tillverkare, innehåller för höga halter av farliga ämnen för att få säljas inom EU. Det avslöjar en ny tillsynsrapport från Kemikalieinspektionen.

Myndigheten undersökte 98 produkter från 24 företag. I 47 procent av produkterna hittades halter av ämnen som bly, ftalater och kortkedjiga klorparaffiner över de tillåtna gränsvärdena för försäljning inom EU. Det innebär att dessa produkter inte får säljas, men inte nödvändigtvis att användare måste lämna in redan köpta prylar för säker återvinning.

– Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten, men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden, Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen

Många av produkterna kommer från nätbutiker som skickar varorna direkt från Kina, skriver Kemikalieinspektionen. Samtliga testade produkter från företagen JCC Partner, JTI Ventures, My Trendy Phone Sweden, Narse Group, O&S Online Group, Shopinn Sverige och Stuffstore i Sävsjö hade för höga halter av minst ett förbjudet ämne. Flera av de testade produkterna marknadsförs som barnvänliga.

Vissa utan anmärkning

Företag vars varor klarade sig helt utan anmärkning var Boozt Fashion, East & West Distribution, Engelsons, Malmö Teknikkompani, Plantagen, Proffsmagasinet Svenska samt Ultimate Nordic.

Kemikalieinspektionen konstaterar att de flesta kontrollerade produkter är CE-märkta, och att märkningen därför inte kan ses som en indikation på att elektronikprodukter är fria från miljö- och hälsofarliga ämnen.