Samtidigt som Google introducerade Android 12 ökade också fokus på säkerhets- och integritetsinställningar. Det inkluderar Google Play Store, som sedan ett par år tillbaka tvingar utvecklare att i högre grad uppge vilken data applikationer samlar in och hur den används. Nu vill Google lyfta säkerheten ett snäpp till med en ny verifieringsprocess.

Funktionen utgår från oberoende valideringsprogrammet Mobile App Security Assessment (MASA), som är framtaget av App Defence Alliance (ADA). Genom det kan utvecklare validera sina applikationer efter globalt vedertagna industristandarder för såväl säkerhet som integritet. Om applikationen godkänns får utvecklare möjlighet att visa det direkt i Google Play Store med hjälp av märkningen "Independent Security Review".

säkert.jpg

Den nya märkningen går att se på flera ställen.

Google påpekar att stämpeln inte är en 100-procentig garanti för att applikationen är fri från alla tänkbara sårbarheter, men en garanti för att utvecklare åtminstone "prioriterar säkerhet och integritet" som del av utvecklingsprocessen. Tanken är att det i kombination med en tydligare märkning ska göra det enklare för användare att snabbt avgöra hur pålitlig en applikation är.

Säkerhetsmärkningen är planerad till flera olika kategorier av applikationer, med specifikt VPN-tjänster som ett första test. Det innebär att de även får en egen sektion i applikationsbutiken med information om säkerhetsmärkningen och vad den betyder. Hittills är det en handfull tjänster som godkänts, däribland Nord VPN, Google One och Express VPN. Google väntar sig att fler ansluter sig inom kort och planerar utöka säkerhetsstämpeln till fler kategorier allt eftersom.