När Nvidia släpper Geforce RTX 50-serien och AMD Radeon RX 8000-serien kommer alla de nya grafikkorten använda GDDR7-minne. Det påstår källor till 3dcenter.org och X-kontot Kopite7kimi som flera gånger tidigare har släppt korrekta uppgifter om kommande produkter från företagen.

Minneskretsarna företagen har valt att använda har lika stor kapacitet per krets som i dagens grafikkort – 16 Gbit (2 GB) – men avsevärt högre överföringshastighet. GDDR7-kretsarna ligger nämligen på 32 Gbit/s mot 20 Gbit/s i AMD:s RX 7000-serie och 23 Gbit/s i Nvidias RTX 40-serie, som använder GDDR6X-minne.

Det här är första generationen av GDDR7, påpekar Extreme Tech. De olika tillverkarna har något olika planer, men analytiker räknar med hastigheter på 36 Gbit/s 2026 och ännu högre ett par år senare innan GDDR8 tar över kring 2030. Kapaciteten kommer också öka, då JEDEC:s specifikationer på GDDR7 tillåter upp till 64 Gbit per krets.

Minnesbandbredd har blivit viktigare de senaste åren i takt med att fler spel har börjat utnyttja högupplösta skärmar med extremt stora texturer och andra data som ska skyfflas fram och tillbaka mellan grafikminne, primärminne och lagring. Det är också en viktig specifikation för andra användningsområden än spel, som maskininlärning.