Den nuvarande 1.1-specifikationen av Displayport har en datakanal som kan användas till vilken typ av information som helst. Den används bland annat för att visa upp en "strömsparläge"-logga när man startar upp datorn eller stänger av datorn och behåller monitorn på. Dagens DVI- och HDMI-gränssnitt har även denna funktion.

Men den ansvarige för Displayport-utvecklingsgruppen Bruce Montag sade nyligen att denna kanal möjligen kan användas för att skicka USB-signaler. Displayport-gruppen håller just nu på att utveckla denna aux-kanal för att den skall kunna överföra 480 megabit per sekund vilket USB 2.0-standarden specificerar.

Genom att överföra USB-signaler i en Displayport-kabel slipper man en extra kabel och kan utan problem utrusta monitorer med exempelvis en fyraportars USB-hubb och sedan överföra signalerna via Displayport-kabeln till datorn. Det gör det smidigt för tillverkarna och främjar användandet av USB på monitorer.

Om arbetsgruppen för Displayport lyckas öka bandbredden på aux-kanalen kommer troligen det att presenteras med den kommande 1.2-specifikationen som förväntas dyka upp första hälften av detta år.

Källa: Reghardware