TS-409 är främst riktad åt företag och en och en annan hemanvändare som tänkt lägga mycket pengar på en lagringsenhet. Det är en stationär modell och kompletterar i viss mån de tidigare modellerna TS-411U och WS-411U.

TS-409 visas just nu upp på CES-mässan i Las Vegas av Qnap. Vi ser en gigabit-anslutning med stöd för Jumbo-ramar samt en USB-anslutning om man önskar använda den som DAS (Direct Attached Storage)-lagringsenhet. Den stödjer uPnP (Universal PnP) samt DLNA och kan utan problem agera som mediaserver som man kan strömma flera källor video från till exempel. Enheten kan även aktiveras som Itunes-server.

Raid-lägena som stöds är 0, 1, 5, 6, 5 (spare), jbod eller bara som fyra enskilda hårddiskar. Om man exempelvis kör raid 5-läge med fyra hårddiskar stödjer enheten att man byter ut en trasig hårddisk via hotswap. Det maximala lagringsutrymme är i skrivande stund fyra terabyte, men när det kommer större hårddiskar än en terabyte klarar den av dem.

Önskar man ladda ner saker utan att ha igång datorn har Qnap:en en inbyggd Bittorrent-klient. Enheten går även att använda som webserver via en integrerad webserver med stöd för MySQL bland annat.

Qnap har än så länge inte lagt upp en produktsida för denna NAS-enhet, men denna lär följa inom kort.