Den nya Kpc-datorn kommer troligen endast att nå den amerikanska marknaden men den kan sätta en trend bland tillverkare här i Europa och Asien. Tillverkaren Asus billiga surfdator Eeepc har vållat mycket uppståndelse här i norden och Kpc skulle säkerligen skapa lika många rubriker om den skeppades hit.

Datorn är i SFF-format (Small Form Factor) vilket betyder att den är rätt liten. Moderkortet som sitter inuti är i Mini ITX-format och huserar en Intel Celeron 420-processor på 1,6 gigahertz, 512 megabyte DDR2-minne och en hårddisk på 80 gigabyte. Moderkortet baserar sig på Intels 945G-styrkrets och förbrukar totalt cirka 100 watt energi under belastning.

För att göra datorn så billig som möjligt skeppas den med Ubuntu Linux. Användare kan dock installera andra operativsystem om så önskas. Än så länge är det oklart om Kpc skall skeppas med en optisk läsare eller inte. Enligt uppgifter skall den dyka upp hos stora återförsäljare i USA som Newegg och Fry:s.

Den slutgiltiga designen är inte klar än, men Shuttle har skickat ut några exempel på hur datorn kan se ut till media. De har försökt göra den personlig med starka färger och design.

Det amerikanska priset ligger på 199 dollar, vilket omräknat i svenska kronor blir cirka 1 300 kronor exklusive moms. Datorn är visserligen inget spelmonster, men duger säkerligen till personer som inte kräver så mycket av datorn och använder datorn mest som en ordbehandlare och surfmaskin.