För att ta itu med piratkopieringen har rättighetsinnehavare flera alternativ. De kan gå efter konsumenterna som piratkopierar eller webbsidorna och nätverken som används för piratkopiering. De kan även gå efter Internetleverantörerna som står för uppkopplingen konsumenterna använder, eller grupperna som från första början lägger ut upphovsrättskyddat material.

Tidigare har rättighetsinnehavare koncentrerat sig på fildelarna och warezgrupperna. I Sverige har en handfull personer åtalats för piratkopiering och i dessa fall har straffet varit dagsböter. Internationella aktioner mot warezgrupper har även ägt rum.

Den senaste tiden har rättighetsinnehavare och organisationer som IFPI försökt stoppa piratkopieringen genom att åtala ”mellanhänderna”, exempelvis webbsidor som The Pirate Bay som kan används för att ladda ner upphovsrättskyddade verk. Bakom kulisserna sker samtidigt en fight med Internetleverantörer. I bland annat Danmark har en Internetleverantör blivit åtalad och som resultat har webbsidor som kan användas för fildelning blockerats.

En annan diskussion som politiker, Internetleverantörer och rättighetsinnehavare hållit är om lämpligheten att stänga av personer från Internet. IFPI vill gärna att Internetleverantörerna stänger av kunder som fildelar. Justitiedepartementet har dock sagt ifrån. Beatrice Ask på Justitiedepartementet säger att Internet är en välfärdsfråga och att stänga av personer från Internet är inte att rekommendera.

Nu har även EU kommit fram till att Internetanvändare inte ska stängas av för fildelning och medlemsländer uppmuntras att inte införa lagar med de konsekvenserna. Precis som Sveriges justitiedepartement anses Internet vara en välfärdsfråga och att stänga av kunder är oproportionerligt mot brottet som begåtts. EU skriver idag:

[EU] calls on the Commission and the Member States to recognize that the Internet is a vast platform for cultural expression, access to knowledge, and democratic participation in European creativity, bringing generations together through the information society; calls on the Commission and the Member States, therefore, to avoid adopting measures conflicting with civil liberties and human rights and with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness, such as the interruption of Internet access.

EU:s förslag är inte bindande och medlemsländerna kan om de vill ignorera rekommendationerna. I Frankrike arbetas det just nu på ett förslag som innebär att fildelare stängs av om de får tre varningar av Internetleverantören.

Källa: Open Rights Group.