Nexus FLC-3000 är den första processorkylaren för Intel Core i7, som lanseras lagom till julhandeln. Modellen har ett ganska unikt utseende, som påminner om den klassiska torndesignen som de flesta högpresterande kylare numera använder.

Det "lutande tornet" består av en mängd aluminiumflänsar som kopplas samman med en kopparbas med hjälp av fyra värmeledningsrör. I flänsen är en naken 90 mm-fläkt placerad, som kan rotera med en hastighet av 900 till 2 500 varv per minut.

Tornets lutning är 30 grader. Den bakomliggande tanken är förmodligen att låta luftflödet från fläkten kyla processorns strömreglering, men också baksidan av grafikkortet. Lutningen gör också att kylaren blir mindre skrymmande.

Nexus nya modell är 12,8 centimeter hög och väger 450 gram. I jämförelse med många andra påkostade modeller på marknaden idag är FSC-3000 relativt liten, och håller sig förmodligen inom ramen för Intels rekommendationer.

Intel Core i7 använder den nya sockeln LGA 1366, men FLC-3000 kan också fästas på dagens sockel 775 samt AMD AM2/AM2+. Modellen kostar i dagsläget cirka 550 kronor i svenska butiker.

Källa: TCMagazine.