Det var i slutet av 2008 som SweClockers varnade för blufföretaget Kameraexperten. Med mycket låga priser på datorer, hemelektronik och digitalkameror lockade e-handlaren tusentals konsumenter att öppna plånboken mitt i den brinnande julhandeln.

Verksamheten drevs till en början som ett seriöst företag, men så snart butiken fått bra kritik på webbplatser som Prisjakt inleddes bedrägerierna med uteblivna leveranser som följd. Allt talar för att bedragarna planerade bluffen i förväg och aldrig hade för avsikt att leverera några varor.

Idag föll domen mot två män bakom verksamheten, 34 och 35 år gamla. De döms till tre respektive fem års fängelse för grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri och penninghäleri. 34-åringen är tidigare dömd för ekonomisk brottslighet och blev frigiven bara några månader innan bildandet av Kameraexperten.

Männen ska också betala skadestånd till 291 målsäganden. Totalt misstänks Kameraexperten dragit in mellan 10 och 20 miljoner kronor på verksamheten, pengar som misstänks finnas i Schweiz. Polisen söker fortfarande efter en tredje bedragare som troligtvis flytt till Iran.

Totalt har 2 880 personer polisanmält företaget.

Källa: Metro.